• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Děkuju. Už jsem tam myslim kdysi byl jako návštěvník, ale já mám jen dvě včelstva pro sebe. To tady kolega madfarmer je ode mě 2km a rozjíždí to ve velkym. Třeba bude mít zájem on.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: medobrani z toho jednoho oddelku co vam prezil? nebo to delate nejak plosneji vic vcelaru dohromady?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: a nechceš teda přijet 5. října odpoledne do Litoměřic na medobraní? letos už bude 6. ročník. funguje jako prodejní a ochutnávací výstava medů a včelích produktů.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    My Jizni Cechy a uplna hitparada to letos neni. Ani u sousedu. :/
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: Pár km západně od Český Lípy
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: jaka lokalita?
    KUATO
    KUATO --- ---
    mi teda zatim prezilo asi vsechno - jedno stanoviste 4produkcni + 6 oddelku, druhe stanoviste 12 produkcnich. kontrola zatim teda akorat letma - vsechno lita a nosi pyl. vrtat kvuli stavu zasob jsem do nich nevrtal, to az by bylo tyden dva hnusne, pouze jsem mrknul pod folii na silu vcelstev. jinak si papani nosi - jivy uz kvetou vic nez tyden a zacinaji nam kvest merunky :oO. a to priznavam, ze jsem tomu loni moc nedal. lecil jsem akorat predepsane fumigaci, nedaval jsem ani stavelku, kterou jine roky 2x rocne davam. zimuju jinak na cukru (+nevybiram med z mednikove casti ulu). opavsko.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    mně vyzimoval jenom loňský oddělek (1/5). Litoměřicko. zima na medu. dvě včelstva vybraná, ve dvou spousty zásob.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: jeste doplnim okres Mlada Boleslav.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Asi to bude dle lokality. Ja loni prisel o vse a zacinal na novo. Letos zatim tuk tuk vsechny oddelky prezili.

A takhle to bylo vsude v okoli. Loni velky ztraty a letos to bylo dobry.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    U nás v okolí nevim o nikom kdo by řešil úhyny a spad roztočů údajně perfektní v celý organizaci.
    PAD
    PAD --- ---
    FIDEL: presne, je to takovy pohreb. letos budu zase delat oddelky o sto sest. kdybych loni nedelal, tak jsem letos temer bez vcel.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    u nas z peti prezilo jedno druhy je naky poloprazdny, sice tam bylo trochu otevrenyho plodu, ale takrka zadny vcely, to miri taky do kopru, smutna prace vyvaret ty ramky a rusit uly:(
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: To je samozřejmě hodně deprimující, u nás byla taková situace před dvěma lety. O všechna nebo o většinu včelstev přicházeli i zkušení včelaři, kteří dělali co měli, a stejně to nepomohlo. Blbě se sešly okolnosti, tlak varoázy, počasí, oslabení a choroby, které včely dorazily. Jedině se oklepat a zkusit si sehnat nějakou jinou genetiku než co jsi měl.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    U nás aspoň ten jeden přeživší oddělek funguje, ale je to takový smutný. Loni to hučelo jak trafostanice.

THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak letos to bylo kruty probuzeni ze vcelarskyho snu. Na jednom stanovisti mi ze ctyr vcelstev neprezilo ani jedno, na druhym ze ctyr jedno :-( Zasob zbylo vsude plno...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    R6ANDREW: Z vosí kolonie přezimuje jen matka, najde si díru někde v zemi. Do hnízda se už vracet nebude, udělá nový. Když existující hnízdo odloupneš a přesuneš jinam, vosy si s tím poradí, ono jim to ze stromů a dalších míst padá celkem běžně.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoja. Drive jsem se tu ptal na vcelky zednice a jak a kdy je bezpecne prestehovat z rakosove rohoze panelakoveho balkonu na venkov. To se povedlo. Ted mam dalsi hloupy dotaz. Ale na vosy, snad se neurazite, je to druh pribuzny.

Na webu je vetsinou jen navod jak je zlikvidovat, ale to nechci, za A lide uz tak dost vrazdi nebohe zivocichy napric druhy a za B mam zahradu a tohoto predatora skudcu si chci pobliz policka ponechat. Jenze mam zavesene hnizdo ve stare kralikarne, kterou budu v lete bourat a s tim stejne prijde na pretres tema presunu ci likvidace hnizda.

Docetl jsem se, ze na zimu populace vymre, zustane jen kralovna a kokony nebo co to delaj, ze kterych na jare vzejde populace nova. Takze mam nyni sanci hnizdo relativne bezpecne presunout, nez se vylihnou. Staci ho opatrne odlepit a presunout? Asi bych jim udelal nejaky domecek vzadu na zahrade u pole, kam se clovek moc nedostane, aby bylo kryte pred neprizni pocasi.

Pujde to? Dekuji
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    :-D Vsak jo. Driv si lide vic vazili vcel, jejich a i sve prace... Kdyz jsem na schuzi rekl ze prodavam med za 180,- tak nevericne koukali a mysleli si ze si delam prdel.. ja nejsem paranoidni, proto nemam cejchy, fotopaste a dokonce ani plot, ale kdyz to vezmu ciste ekonomicky, tak nejaka prevence neni k zahozeni. Jasny ze jinak to bude mit nekdo s 5ti ulama a jinak to ma ten co ho vcely zivej i kdyby castecne.. Jeden komplet ul:4000
    Vcelstvo:4000
    Mednej vynos:4000-10 000
    3 oddělky za sezonu z toho včelstva: 6000
    Celkem min. 18 000,- o ktere me muze zlodej pripravit, teda pokud vezme jen jedno...
    KUATO
    KUATO --- ---
    panove, kdyz vas tak ctu, tak si nemohu nevzpomenout na stredovek, kdy kradez vcel bylo povazovano za hrdelni zlocin..
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Tady nejde o rozliseni, to ti je stejne k prdu. Jde o to, ze v okamzik kradeze ti prijde sms a nez to staci odvezt, musej prijet policajti. jinak nikomu nic nedokazes. Navic krom ulu se kradou i fotopaste, takze jedine nekam vysoko... Taky mam na zahrade 2 hlidace a spoleham na ne :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Na zahradě mám dvě velký štěkavý hovada, ti by nedali :-)
    Fotopast by musela být víceméně ve výšce úlu pár metrů od něj - typicky mají celkem široké ohnisko. Kdyby byla někde ve výšce mimo dosah, tak rozlišení záznamu (hlava, spz aj.) už bude celkem naprd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam