• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VONTRIX: no prave ja jsem v tom receptu cetla neco o syreni... coz vubec ale vubec nerozumim. asle urciter si to prostuduju cele znova a zkusim znovu no :)
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    GRANTORINO: nechat projit varem - cistota je zaklad.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: dolske kvasinky uz mam koupene.. ale prave ty se mi v tom hrnci s uvarenym medem zkazily, respektive zelena plisen asi nebude to prave predpokladam :/ mozna jsem ten hrnec proste blbe vymyla... nebo jsem to mela treba vyvarit?
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KUATO: opet souhlasim. Prvni udelat bez koreni. At clovek vi, jak to pracuje, co to dela a pak zacit experimenty. Medovina neni pivo, ktere za mesic zkusis. Potrebujes rok. Je skoda to zkazit a prekorenit. V jednoduchosti je krasa. Koreni se da "macerovat" i po skonceni, takze opravdu nespechat!
    Schimansky doporujucu, protoze se nemusi delat zakvas - chytnou se hned. Dolske kvasinky potrebuji 3-4 dny na rozbehnuti, vyssi teplotu... Jsou dobre, ale schimansky nemaji chybu :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Rozpustnost včelího vosku při pokojové teplotě je malá. Za studena je nejlépe rozpustný v chloroformu, acetonu, benzenu a pyridinu. Za tepla se dále dobře rozpouští v etanolu,
    metanolu, isoamylalkoholu a petroleteru


    http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/2018/03/Vosk-nad-zlato-2018_03_25-pro-web.pdf

    Na chemii jsem byl vždycky blbej, ale empirickym výzkumem jsem došel ke zmiňovanýmu závěru. Ale jak řikám, procento alkoholu je nízký a teplota pokojová.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: jo, chci to zkusit prave bez koreni, moc mi chutnala tenkrat ta tvoje :)) takze urcite bez koreni
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KUATO: vse co rikas je pravda. na 30l to bude sladsi - proc ne. Je pravda, ze Schimansky sezerou skoro vse :)
    25 stupnu je lepsi, ale 20 stupnu v pohode zvladnou taky, jen to trosku dele trva.
    Nejsem profik, delam si medovinu zde ve Finsku tretim rokem jen pro sebe a sousedy. Prvni rok 50l a bylo to hned pryc. Druhy rok 150l a ted dozrava do pitelneho stavu. Tento rok podle medu uvidime :D
    Snazim jsem se co nejjednoduseji to popsat. Je pak plno triku/tipu atd. ale mam rad jednoduchost a tohle funguje.
    Zbytek jsem se ucil z www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovina - kdyz ma clovek trpelivost, tak to za 14 dni procte a vi "vse" - pak uz jen zkouset a zkouset
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOOTCHA: nechci se pouštět do spekulací, ale je za "tepla" rozpustnej v pohodě, s vodou rozpustnej není a tam nemusí bejt izoorfní řada. rozpouštěl jsem vosky v čistým lihu kvůli práci, jak stearin, tak karnaubský vosk, japonský vosk, a včšelí - neboli kys. palmitová a další polyestery - musí taky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Už teda pár let nechávám v lihu rozpouštět propolis s voskem a vosk mi vždycky zůstane (i když mám vždycky jen 60%)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZOIDBERG: právě a já moc pálenkovej tip nejsem... Používáš tedy přímo ten 96% nebo ho nejprve naředíš na jiné %?
    KUATO
    KUATO --- ---
    nemusi se pouzit ani schimanskeho ci dolske kvasinky, staci i obyc vinky z drogerie. ale jak jsou suche, tak vyzadujou trochu delsi aktivacni dobu - da se do hrnce cca pul litru uvarene medoviny rozredene na pulku (toho co mas v demizonu), do toho se to nasype, prikryje at tam nelitaji musky, po pobytu v teple za dva tri dny uz to dela penu nahore, pak nalit do demizonu ke zbytku kvasu. budes-li davat koreni podle nejakeho receptu, snaz se to neprehanet. uz jsem videl par pripadu, kdy koreni medovinu zkazilo, protoze ho bylo moc. kdyz je med dobry, je dobra i medovina z nej i bez koreni. chce to jen trochu dyl ulezet (po roce uz nedela ostudu). chut koreni je citit hned, ale postupem casu ustupuje jakoby do pozadi, chut medu se postupem casu rozviji a zesiluje.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VONTRIX: pekny recept, udelal bych v nem drobne upravicky jako trochu min vody (misto 33 bych dal jen 30l), kvaseni jde lip, kdyz ma medovinovy kvas kolem 25 stupnu, coz idealne ohlida akvarijni topitko s termostatem (pouzit nove, ne pouzite z akvarka), zbytek sedi s myma zkusenostma :o).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: samo že je rozpustný v lihu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: netvrdim, ze vceli vosk neni rozpustny obecne v organickych rozpoustedlech, tvrdim, ze neni rozpustny v lihu. tak se mi to jako laikovi jevilo, kdyz jsem to zkousel (pri vyrobe prop.tinktury nebo pri neuspesnem pokusu umyt neco umatlane od vosku).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: jak jsi přišel na to, že vosk není ozpustnej v organickým rozpouštědle ?
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    GRANTORINO: schimansky kvasinky nepotrebujes zadny zakvas. Jen 1h nechat rozjet (http://www.schimansky.cz/kvasinky/).
    14kg - z toho udelas asi 33l medoviny. Ja delam 10kg do vyslednych 25l.
    Postup:
    1) Povar tech 14kg medu ve vode (proste tak male mnozstvi co rozredis, at nevaris 30l)
    2) Nechavam ve veru jen chvili a odebiram penu
    3) Pak doleju studenou vodu v tvem pripade budes mit dohromady 33l (dohromady znamena tech 14kg medu rozpustenych, aby vysledny objem byl 33l)
    4) Musi byt zchlazeno na 20-25 stupnu.
    5) vysypes schimansky kvasinky (tu 1h rozkvas)
    6) nechas 4-8 tydnu bublat kolem 20 stupnu (dokud bubla nechas to byt).
    7) pak stocis - zustane ti 2-3l odpadu
    8) stocene nechas 3-4 mesice dopracovat ve kvasne nadobe
    9) Pak das do mensich kanystru, flasek... a nechas 5-18 mesicu dojit....

    Me chutna uz op 8mesicich, ale cim dele necham, tim lepsi a dvouleta je uz OK.

    Kdyztak do posty :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Z čistého lihu je víčkovice nejlepší, zvláště když se s citem dochutí kořením. Ovocné pálenky přebíjejí chuť medu a propolisu. Ovšem každému dle chuti.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHINIGAMI: on zminuje, ze by to pak naredil, ze chce ten konzumni lih kvuli chutove neutralite.. no imho je to zbytecne a drahe srani s necim, co jde udelat jednoduseji - sused dela tenhle nektar jednoduse - vezme slivovici nebo jabkovici po druhe destilaci (cca 65-70proc) a zalije tim vicka (hodne vicek). rozpusti se v tom med a neco propolisu (zas tolik ho tam neni, aby to zkazilo chut), vosk ne, ten v lihu rozpustny neni a snizi se procenta na +-50 (samozrejme nemeritelne, odhad od oka). hlavni spotrebitel je jeho 75ti leta matka, ktera toho pry s dalsima podobne staryma vydrama vychlampe za zimu cca 10 litru.. :o).
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SHINIGAMI: proč by se v alkoholu nerozpouštěly cukry?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ZATAMOKO: propolis se vysrazi a zustane ti vodka;) Nerad bych kecal, ale tipuju, ze v takhle silnym alkoholu se skoro nerozpusti ty sladke dobre veci, zato to vezme propolis a mozna i vosk. Bral bych na to spis neco kolem 50%.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam