• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    BOUMRY:
    plisne jsou aerobni
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BOUMRY: tak tam ještě můžeš pustit dusík nebo alternativně argon ze svářečky =)

my už máme hotový vařák i lis na vosk, takže letos bude mimo úly jen minimum souší a nový rámky budeme připravovat až na jaře... ve včelíně nám to žere zavíječ a pořád to sířit pro nás není ideální řešení... a ve sklepě je zase vlhko, tak to chytá plíseň :-/
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    No vidíš, plísně. To by mohlo být problém v utěsněním nevětrané prostoru.
    Plísně jsou anaerobní. CO2 podporuje růst plísní. Vše je bráno jako podíl CO2 ve vzduchu.
    Plíseň při 100% CO2 přece musí chcípnout ;)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: Vajíčka a larvy už v tom díle většinou jsou, v aktivním úle je drží včelstvo pod kontrolou, ale jak to vyndáš ven, mají volnost se do vosku pustit.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    no a on by se jinak ten zavíješ do těch sudů, nebo ikea boxů (super nápad) dostal, kdyby se tam nenapustil ten plyn? To by mohlo klapnout i bez toho, ne? Akorát bych se bál nějaký plísně, nebo něco...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THERIDANE: no právě že mám
    Napadly mě zaviratelny boxy....obdélníkový s víkem....IKEA , hobby shopy
    CO2 je těžší než vzduch, takže by tam mělo zůstat i když boxy nejsou vzduchotěsný.
    Bude do toho vidět, souše budou na stojato, jako v nástavcích a daji se stohovat.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BOUMRY: jestli máš v dílně CO2 svářečku, tak už jen sehnat ty hrnce :-)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THERIDANE: musim zkusit. Lepší, bez šíření pořád dokola. Mám v nástavcích v dílně a ta sira mne trápí kvůli korozi všeho, co tam je...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Kamarád na šumpersku skladuje v potravinářských sudech, který pak propláchne CO2 z bomby a zapečetí, tam taky žádná havěť nepřežije.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: My máme zavíječe taky celkem dost (kladensko), skladujeme to ve včelařské maringotce v komínu nástavků a párkrát do roka se to vysíří.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Spolehlivě to má každej rok téměř všechno od zavíječe.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    máte pls někdo osvědčenej recept na skladování souší, když se mi nevlezou do mrazáku a ani nemám nějakej chladnej průvan, nebo tak? Nebylo by skutečně lepší nechat to celoročně nad včelama? Nebo se pak matce zas nechce klást, že je málo potravy na velkou plochu úlu, nebo co myslíte?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    já už teda z lenosti nechávám mednou komoru a pokud to jde, cukr vůbec neřeším.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    U nas to takhle vypada ve chvili, kdy vytaham pred krmenim skelnice z pod ulu a pripravim si je na myti ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    POMYJAN: jojo. taky jsme je tak mívali. ale nikdy nemělo smysl jich dávat tolik najednou. voda se v nich akorát zkazí nebo vytečou bez užitku. // s cukrem se takhle dávají pod střechu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    POMYJAN: tak zas na napáječku je to zbytečně komplikovaný, ne? stačil by lavórek se slámou nebo nějakým plovákem
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BOUMRY: Jestli tam mají v okolí široko daleko jen nějakou monokulturu (třeba řepku, která nedávno odkvetla), tak klidně krmit může, protože už nic okolo nemusí medovat.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    MRTS: nejsou to jen napáječky?
    Proč by teď zakrmovali?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: imho kretenismus, ktery muze zpusobit brutalni loupezivou situaci v blizkem okoli. nechtel bych mit pobliz vcely :o/.
    MRTS
    MRTS --- ---
    Byl jsem se projet na kole poblíž Pálavy a zaujalo mě toto:

Nikdy předtím jsem neviděl krmit včely takovým způsobem. (Možná v nějakých filmech, kde je nebližší soused i včelstvo na míle daleko.)
    Je to nějaká moravská specialita? Zde jsem potkal další včelín už asi po jednom klilometru. (A s podobným mrdníkem okolo.)
    MRTS
    MRTS --- ---
    PETER_PAN: V české legislativě se o rozebiratelném díle přímo nic nepíše. Nebo jo?

Včelařské fórum – o včelách a včelaření - Rozebiratelné dílo
    https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Rozebiratelne-dilo
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETER_PAN: domnivam se, ze nebyl..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam