• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    PAD
    PAD --- ---
    KOCOURR: me padlo 1 z 8 zatim. ale pozoruji velmi velke spady, az extremni ted u podzimniho leceni u 3 vcelstev, takze budu rad, pokud prezije polovina.

jinak jak pisi ostati, zarazi me ta razance - to jedno, co jsem ztratil, bylo krasne silne vcelstvo a behem asi 2 tydnu bylo po nem:(
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR:
    KOCOURR: jj, pod to bych se podepsal - mam to uplne stejne a vyhled vidim tez uplne stejne - starsi vcelari toho nejspis nechaji, pokud jim vsechno padlo. mam podezreni, ze takovehle cistky kazdy 3-5 rok zacinaji byt v poslednich letech pravidelne :o/.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: na to se neda snadno odpovedet. na nedavnem aktivu prednasela MVDr. Cihlarova z Opavy (veterinarka pro oblast vcelarstvi + zaroven aktivni vcelarka) a ta rikala, ze ty ztraty jsou kombinace varroazy a ruznych virovych chorob. jenze na ty se prakticky neleci, protoze se poradne nevi jak. teda krom toho, ze je jejich vyskyt odvisly od poskozene imunity vcelstev, ktera je poskozena sirokym koktejlem chemickych sracek ve vsech moznych postrikach. dneska uz myslim nikdo neleci jen fumigaci/aerosolem, ale stavelka nebo kys. mravenci je bezna. presto je to uz nedostacujici. buh s nama. bez prdele.

snad jedina pozitivni zprava (da-li se to tak rict) je, ze zimni zasoby z uhynulych vcelstev (pokud nejsou posrane kvuli nosemy nebo to neni kvuli moru samozrejme) by mely byt pro pouziti v dalsim roce do oddelku v pohode, ze ty virove nemoci moc dlouho neprezijou.

jeste pak po ni vystupoval jeden chovatel matek od nas a ten rikal, ze ma vysledovane, ze u oddelku maji zdaleka nejvetsi spady singerky, o poznani mensi sklenarky, nejmensi vigorky (z linii, ktere chova). u singerek to pripisoval tomu, ze ony prakticky cely rok plodujou, maji minimalni nebo zadne pauzy. takze nam doporucoval z nich prejit na jine linie. coz je ale slozite, jak je na jare rychla jarni snuska, tak se treba vigorky nestihnou poradne rozjet a je po ni.. :o/.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KUATO: jo, ten scénář mi přijde jak přes kopírák
    Jediný pozitivum co se na tom dá vidět je snad to, že i tak jsme jako republika převčelený a dojde (snad) k nějakému přírodnímu výběru a zůstanou jen ty odolnější včely, ale těžko soudit, musíme si asi počkat jak to bude vypadat za pár let ;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MRTS: Jako u nás v okolí rozhodně nejsem jedinej komu toho hodně popadalo, brzo hodně včelařů asi skončí, jestli se to bude pravidelně opakovat. Jenže co s tím, máte někdo osvědčenej recept jak tomu předcházet? Já už pro letošek přestal prodávat med, protože příští rok budu dělat jen oddělky (bude-li z čeho), tak aby mi zbylo alespoň pro sebe...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: mi zatim zije 7 z 21 zazimovanych produkcnich vcelstev plus z 6 oddelku zijou tri. jinak je to hodne ruznorode. je rada lidi, kteri maji ztraty bezne (5-10proc), plus pak rada lidi, kterym 10procent k dnesnimu dni zije. kamarad vetsi vcelar se svyma 150+ rikal, ze jestli mu bude zit na jare pulka, bude to zazrak. jakoze byl na stanovisti, 15 silnych vcelstev, klasicky prelecene v podleti kyselinou mravenci, druha navsteva o 14 pozdeji a rada prazdnych ulu a zbytek se vzajemne vylupoval.. :o(.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KOCOURR:
    Mě padlo "zatím" jedno z deseti.
    Soused přišel o pět ze šesti.
    Pak mám zprávu o celé padlé maringotce "za lesem a kopcem".
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Já zrovna dneska posílal převodem příspěvek za členství na příští rok (loni to převodem ještě nešlo, jedině hotově), chtěli po mě 550 za léčení a členskej příspěvek, na dotaci D1 na 5 včelstev jsem dostal 770, takže jsem v plusu a hlavně bez papírování a zařizování léčiv, to si myslím, že je hlavní důvod proč většina včelařů ve svazu je, ruku na srdce, jsme prostě líní jak vši, co se papírování týče...

Jinak jak jste na tom aktuálně s úhyny? Myslím, že už jsem to sem psal, na začátku září (tedy již po zakrmení a žádosti o dotaci) jsem měl 5 včelstev, dneska mám jedno a bůh ví, jestli přežije zimu...
    Kolik toho k dnešnímu dni padlo vám oproti stavu na konci léta?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: jj, zminil jsem okres, protoze tam figuruji oba zastupci zminenych ZO - nekde se muselo rozhodnout, kdo ty "jine" udela.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Jinak to že se příspěvky pro organizaci a do svépomocného fondu platí při přebírání dotace je normální. Každý vezme peníze, ale vydat je, to je horší. Co já už slyšel výmluv, a to šlo o nízké stokoruny.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Myslím že se to posílá rovnou do Nasavrk, okresní organizace Čsv s tím nemají nic společného.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: jj, asi nejsme ve sporu. loni to ty jine spolky predaly vetsinou nejblizsi ZO - vim, ze u nas na okrese jsme meli kvuli jednoho takoveho spolku hadku, protoze dve nejvetsi ZO (jedna se 140 a druha se 100 vlastnimi cleny) tech 40 z jineho spolku ani jedna nechtela. nicmene letos ZO delaji pouze ty cleny z jinych, kteri maji vcelastva na jejich uzemi, zbytek se posila na Prahu, kde by to mel zapsat do CISu nekdo ze sekretariatu. od pristiho roku by snad uz si to mohly delat jine spolky samy. aspon tak si myslim ja, ze to je.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Čsv dotace administruje, ale podklady pro ně mu mohou posílat i jiné spolky, a také to dělají. Můžeš si je taky vypapírovat sám.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: myslim, ze zatim se musi N1D delat pres CSV, ale uz se udajne pracuje, aby se do CISu mohly zaevidovat i spolky jineho typu (nez CSV) a mohli si to vyrizovat sami. aspon tak se rika v kuloarech.

jinak souhlasim s tim, ze az se zmeni dotacni politika, tak dost lidi CSV opusti. otazka je, zda je to dobre nebo ne. myslim si, ze z toho bude spoustu lidi bolet hlava :o(. problem vcelich nemoci je mnohem vic kolektivniho charakteru, nez by se zdalo a predstava, ze si budu sam vcelarit bez ohledu na me sousedy je imho naivni. coz je ostatne duvod, proc jsem v CSV ja.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Už sice dávno v Čsv nejsem, ale musím se ho zastat. Za tvoje nevysoké příspěvky ti zařídí spoustu věcí právě stran dotaci a léčiva. Ovšem souhlasím s tím že dotace na včelstvo jsou postavené na hlavu a jakmile skončí, Čsv opustí dvě třetiny lidí. Dotace ti ale vyadministruje i jiný včelařský spolek... pokud je v okolí nějaký aktivní.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: z CISu vyjizdi lejstro, kde je to rozepsane, takze si to kazdy muze prohlidnout - https://i.nyx.cz/files/00/00/20/71/2071613_fab6c082ee5a2399a8b4.pdf

duvod, proc je to v jednu dobu je ten, ze je spousta lidi, kteri s usmevem natahnou ruku, kdyz maji dostat dva litry, ale o tyden pozdeji by s krivou hubou tvrdili, ze petistovku nemuzou zaplatit, protoze zivi tri deti a je pred vanocema.. fakt bys tohle nechtel resit :o/.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: CSV je organizace sdruzujici na dobrovolne bazi cca 50 000 lidi, z cehoz s vyjimkou par lidi uplne nahore to cele stoji na dobrovolne praci a symbolickych odmenach pro funkcionare zakladnich a okresnich organizaci. pri tomto poctu clenu je jasne, ze jsou tam sympatictejsi typy lidi i mene sympaticke - stejne jako vsude. jsou mista, kde to funguje dobre, jsou mista, kde to nefunguje - stejne jako vsude. stejne jako kazda organizace od zahradkaru, rybaru, myslivcu.. i tady se od clenu vybiraji nejake relativne male poplatky (od pristiho roku se plati 300kc na clena, 16kc na vcelstvo, plus nekdy si samotne ZO neco navic davaji pro sebe) - a ano, kdyz mas 1 nebo 2 vcelstva, tak tyhle poplatky jsou vetsi nez dotace na zavceleni, ktere ta stejna CSV zprostredkovava pro vic nez 50 000 lidi (protoze je zprostredkovava i neclenum). v tech par stovkach je krome "myslenkove prakticky sterilniho casopisu" - ktery je ale odborniky hodnocen jako jeden z nejlepsich na svete (nicmene je mozne misto casopisu pobirat i tzv. Odborne vcelarske preklady, ktere vychazeji 2x rocne) treba i svepomocny fond, ze ktereho se uhradi skody na majetku, kdyz ti stanoviste sebere velka voda nebo ti nekdo tve vcely ukrade, nebo nejaka zakladni urazova pojistka, kdyz polezes na strom pro roj, spadnes z zebriku a polames si hnaty. zadny duvernik nemusi platit ze sveho nic, ale nekdy kdyz ma jeden duvernik ve svem obvode par vcelaru s takhle jednim vcelstvem, jako mas ty, tak vic penez od nich vybere nez rozda a nevim jak maji udelane ve sve ZO ucetnictvi, tak si umim predstavit, ze kdyz to nemaji moc chytre vymyslene, tak treba nejdriv odevzda pokladnikovi petistovku nez si to po stovce od svych malovcelaru vybere. slysel jsem, ze nekdy lidi hrozne nadavaji, kdyz maji dat grosik, tak nevim jestli jich neni duvernikovi lito a neda to ze sveho, coz mi prijde absurdni, ale pak neni problem v systemu, ale lakomych malovcelarich, protoze jak jinak to udelat. v nasi ZO mame par lidi, kteri chteji byt "vcelari", i kdyz realne zadne vcely nemaji a nevcelari a ti plati kazdy rok sve poplatky bez drzkovani. takze vazeny maloremeslniku, vyplachni si hubu mydlem, protoze pro emoce si do ni nevidis.

z csv muzes vystoupit snadno - napises zadost o vystoupeni (dokonce muzes i vlastni rukou) a predas ji na schuzi nekteremu z clenu vyboru nebo staci i duvernikovi, ten uz ji da dal. a dokonce i pak se o tebe bude ZO u vas starat, podas u nich zadost o dotace N1D na zazimovani vcelstev, ze kterych ti uz pak nic nevezme, a mozna dokonce ti i doda zadarmo leciva (jako to pro neorganizovane delame my, protoze to vidime jako mensi zlo nez nechat je vcelarit jen tak na divoko a sirit nemoci i mezi nase cleny) - a pak vlastne budes moci parazitovat bezplatne na praci nekoho jineho, cimz to vyhrajes nejvic ;o)!
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAWLEEQ: Měl by stačit jen papír ve smyslu "já níže podepsaný ukončuji své členství ke dni...", ten podat na ZO. (Tak to bylo před lety.)
    A vyrovnat závazky...
    ZO by tě pak měla nějak upravit v CIS, možná ohlásit na sekretariát KSČSV.

Myslím, že by dost by prospělo rozdělení, alespoň termínově, "platba příspěvků" / "výplata dotací".
    Současná praxe "od dotace odečteme příspěvky, ať tu nehážeme peníze sem a tam" toho hodně schová.

Např. dostat 500 Kč je pocitově něco jiného, než dostat na dotaci 1.D 1500 Kč a pak za příspěvky dát 1000 Kč...
    MAJA
    MAJA --- ---
    PAWLEEQ: Já letos s včelama prakticky začínal i s myšlenkou, že s něčím pomůže dotace - nakonec mi ten systém přišel tak absurdní, že jsem se tomu obloukem vyhnul. S ČSV taky nechci mít nic společného.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam