• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: preju hodne stesti, letos to bude po tech uhynech boj :o(..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    POMYJAN: Souvisí to s vůní vody - dělnice s čistou vodou není ve snaze rekrutovat další dělnice tak úspěšná, protože vzorek, co má ve volátku, prostě není cítit. Může tancovat jak chce, ale sestra s páchnoucí vodou otočí víc hlav :-D

U nás třeba preferují vodu z bazénu.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Sháním 2 matky (připadne zavickovane matecniky), odběr bud Brno, nebo Zdar nad Sázavou a okolí. Nemate někdo náhodou? Pripadne doporučení na někoho s kym mate dobre zkušenosti. Diky
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ACIDQA: jen tedy kameny by měly částečně trčet nad vodu, natáhly jsme plastovou síťku s většími oky a taky funguje dobře
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KAREN: doporucila bych jakoukoliv nadobu s vodou a do ni kameny/korky od vina ;)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KAREN: K tomu pitku asi takhle :)

VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAREN: to pítko s mechem je dobrý. dobře se jim z něj sosá. ještě lepší s troškou soli.
    KAREN
    KAREN --- ---
    Chci se zcela amatérsky poradit stran domácí napaječky pro včely (nikoli vlastní). Poslední dobou na mě vyskakujou tipy, že to musí každej bio-eko ovčan nainstalovat, a to nejlépe otočenou sklenici na podkladu typu hadřík/utěrka a na tom mech či co, aby to vypadalo jakože dobře na fotkách či co? Četla jsem kritiku několika včelařů stran toho, že se včely nesmí dostat přímo na ten mokrej povrch, že by mohlo docházet k infekci a kdesi cosi. Co byste amatérovi, kterej chce přilepšit včelám v období sucha doporučili?
    U nás na chatě si včely oblíbily k pití místo za plotem, kam chodí ctihodný muž a návštěvníci vypouštět měchýř, což mi nepřijde jako optimální řešení. ;)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Aha tak oni jsou to dva rozdilne druhy. Jedno je Sršeň Asijská a druhy je Sršeň Mandarinska. Tech exportovanejch asijskech katastrof je uz nejak hodne zda se mi. Co se vcel tyce, tak klestik je taky tusim z asie ne? Co kdybychom jim tam naoplatku poslali treba bolsevnik.. ;)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SCHIFFI: Japonska vcela - Apis mallifera samurai.
    Zajimavy ze se eu nevyskytuji. Loni jsem cetl ze jsou snad uz v Bavorsku a ze Francii uz smele pustosi.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    POMYJAN: to určitě, jen mi přišlo zajímavé, jak se s nima umějí včely v Japonsku vypořádat
    TSOH
    TSOH --- ---
    TWORBO: Zítra bych měl být u toho Mšena.. Chceš-li, stav se podivat na to misto a dame rec... Pripadne se tam podivej nejak sam (presna lokace a kontakt dystak v poste..)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    TSOH: no ja jezdim streku praha, melnik, libechov, steti. nevadilo by mi mit na trase jeste jednu vcelnici propadne, kuliva zaletavani letavek z oddelku
    TSOH
    TSOH --- ---
    TWORBO: U Mšena a u Čerčan, by jsi měl případně zájem?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Včely v Japonsku se ale naučily sršním bránit. Když se jim podaří predátora obklopit, vytvoří díky vibracím svých malých tělíček vysokou teplotu, víc než 45 stupňů Celsia. Po zhruba hodině je sršeň uvařená zaživa.
    Evropské včely, které jsou nejčastějším druhem i na americkém kontinentu, to ale neumí. Těch domácích, medonosných, navíc ve Spojených státech podle amerického serveru CNN i bez sršní ubývá.

V Evropě se zatím sršně mandarínské nevyskytují, což potvrdil před půl rokem v rozhovoru pro Aktuálně.cz i entomolog Petr Šípek.

https://zpravy.aktualne.cz/...ojenych-statech-na-medonosne-vcely/r~3fe4cdba8eba11eab0f60cc47ab5f122/
    TWORBO
    TWORBO --- ---

TSOH: kde?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TSOH: Nabídnout můžeš vždycky :-)
    TSOH
    TSOH --- ---
    Má smysl se zabývat myšlenkou, že bych někomu nabídl možnost umístění úlu/ů? Jedno místo je louka u lesa a polí a druhé je les, vždy cca 45km od Phy...
    KREDENC
    KREDENC --- ---
    BOUMRY:
    POMYJAN:
    Díky. Bude se jmenovat Miluška;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam