• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, co si myslíte o apiterapii - vdechování úlového vzduchu? Zkoušeli jste to někdo, nebo myslíte že je to blbost? Přemýšlím, že si pořídím hadici s filtrem a náustkem na dýchání, ale ještě nejsem 100% rozhodnutej...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: u nas (opavsko) chcije posledni mesic snad kazdy den. a vody pada dost. takze snuska prakticky zadna, hned je to vymyte. lipu velkolistou uz mame odkvetlou a nebylo z ni prakticky nic. malolista zacne vykvetat kazdym dnem.. :o/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KUATO: chcát u nás nebude, to jsem klidný. Respektive teplota je výhledově 22+, deště sice ano, ale spíše přeháňky. Dva týdny dešťů neočekávám.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: tak to se modleme - jestli bude takhle dal nejblizsich 14 dni chcat, tak ani z lipy nic nebude..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Dám jim tak 14-dní až tři neděle čas a pak to prolezu, jestli to vytáčet ...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAJA: já jsem nahlodán s vytáčením. Začíná mi nakvétat lípa velkolistá, podle mě první květy puknou o víkendu.
    Současné medníky nakombinované rámky se sladinou a k nim rámky na středu zaplodované, po krajích sladina. Tak jestli to nechat být a pak to vytočit po vyklubání plodu uprostřed kvetení lip (mám i malolisté a celkově lip okolo je na desítky, takže imho to bude kvést víc než týden), nebo ted o víkendu pobrat třeba do desíti rámků, vytočit a pak hned vrátit na doplnění. Medníky mám vždy dva, ten spodní ale dostavují a to už po slunovratu je vždy pomalé.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MRTS: jsem na tom podobně ... od květnového vytáčení toho moc nepřinesly, ale lípy tu na Mělnicku ještě pořádně nekvetou, tak stále doufám ...
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    Zdravím, jste tu někdo z JČ? Kaplice, Trhové sviny, Budějice a okolí? Chci letos začít s pár oddělky, hledám rozumy a lidi. Jsem cca 620 metrů nad mořem.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Souhlas, letos to stojí za prd. Ještě, že jsem nestihl vytočit začátkem května, to bych musel krmit. Když jsem byl minulou neděli přelarvovat, měli jen nanesenou sladinu, zavíčkovanych zásob v podstatě nic. Uvidím dnes, až půjdu dělat oddělit.
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD:
    Včelařím v cca 500 m.n.m. na Třeboňsku.
    Vytáčel jsem na konci května řepkový med. Letos žádné otravy a na řepku poslední roky nelítaly.
    Pokud si pamatuji dobře, tak z 8 (možná 6) produkčních včelstev asi 40 kg medu. Což je na tom stanovišti docela dobré.
    A spousta rojů - to byla radost ;)

Dnes jsem je kontroloval a nic moc...
    Zásoby nějaké mají, prostor také - čekám, co se bude dít po rozkvětu lípy. Cukr na krmení mám připravený, kdyby to nevyšlo.
    Ale moc se jim nechce stavět a v jednom včelstvu mám hroboplod. (Matka se nevrátila z proletu?)

Ilustrační ❤
    PAD
    PAD --- ---
    KOOTCHA: Ja v kvetnu ani nevytacel, pockam az po lipach (a medovici, pokud bude). Letos je to za 4 roky meho vcelareni jednoznacne nejhorsi. Nektere oddelky mi pomrely hladem (moje blbost, holt se to na Vysocine teprv ucim, je to fakt jine nez v nizine), u jinych se nevylihla matka (zrejme problem s teplotou / chladem). Med budu mit jen tak 4 nastavky lang 2/3 ze kmenovych vcelstev. Je to bida.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já letos ze dvou úlů sebral 13 rámků lang 2/3 ... cca 20kg, hned vrátil a doufám, že stihnu ještě jedno kolo ... lípy kolem teprve budou kvést
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jak jste na tom s centrifugou?
    Ty moje letos víc sežerou, než přinesou. V Květnu jsem měl prdlačku a včera jsem v nich byl cvičně znovu a jsou tam na dva úly tak 4 Kg :)

Takže je snad budu krmit, nebo co.
    MAJA
    MAJA --- ---
    POMYJAN: jj, trubčice ... ale o tom vysypání, že se trubčice jsem nevěděl, dobrý tip ... zkusím splašit zas matečník a až bude hezky pěkný počasí, tak je vysypat.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOCOURR: jo, ten pyl by dával smysl - mám jedno včelstvo, které si na jaře zabilo matku, nový matečník nepřijali ... jen trubčina. Je mi líto je ničit, ale asi mi nic jiného nezbyde ... přidaný matečník i naražený matečník ... asi vždycky matku zabijou
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: matka je zabalena s par vcelama, ktere se o ni staraji. ted jsem takhle nejake matky kupoval. den cesta, dalsi den nez jsem je nastrkal do oddelku a vypadaji ok.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak asi letos koupím nějaké F1 matky na výměnu. Jak je to s tím zasíláním poštou, nechodí matky nějaké vystreslé? Bohužel osobní odběr asi nehrozí, v okolí nikdo matky nemá a chovatele mám vždy tak 100 km daleko.
    Navíc moc nechci Singerky, kterých je všude plno.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MAJA: Na jednom vcelarskym školení školitel tvrdil, že pokud vcely nosi pyl, mají v ule i plod (ovšem jestli z kladouci matky nebo trubcice roli pry nehraje). Pokud plod není, tak žádný pyl nenosi. Takže podle tehle poučky bys tam plod mit mel. Nicméně zatím jsem neměl možnost pozorovat dlouhodobe bezmatecne vcelstvo bez plodů, zda skutečného nosi pyl či nenosi, takže vlastně ani nemam ověřeno zda se dá na tuhle poučku spolehnout...co myslíte ostatní, je to skutecne tak nebo je to blbost?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Kolem úlu je to bzukot. Vychází první díl Podhoubí se včelařkou a entomoložkou Alenou Bruce Krejčí | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...7986?fbclid=IwAR0ADCeLVZDkTSNxRRevfQz5FbfuRmzuQLaa1v9U6ZTyjX-Kk8d2tKQzK8o
    MAJA
    MAJA --- ---
    PAD: zásob mají dost, včel je tam taky spousta ... něco i postavily, něco nanosily vč. pylu ... jenom matka tam chybí ... když byly deště, tak jsem jim do 1rámkového krmítka dával vodu s cukrem ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam