• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: Ne, naopak. Pokoušeli se hned v úvodu na mě delegovat nějakou z funkcí, protože to tam nikdo nechce dělat, ani převzít :) Schůze jak za totáče, co řekl Tonda o Honzovi a že Zdenek je blbec, o včelách ses nedozvěděl nic a teď koukám, že ani ty včelstva nenahlásili. Ještě, že jsem si koupil za pár korun léčivo z eshopu a nemusim už na ty schůze chodit. Celej tenhle svaz je ztráta času a peněz.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Ahoj, nechce někdo 3ramkovy ruční medomet?
    Zrepasoval jsem ho, je celý natreny barvou, koš lakem.... Potravinový atest.
    Mám teď nerezový. Nechám ho za dvě lahve dobrého vína.
    Kolem Plzně ho i přivezu.
    Kdyztak PM
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Čistě náhodou, je tu někdo, kdo se dostal na dálkové studium do Blatné?
    Včelař - SOU Blatná
    https://soublatna.cz/vcelar-info/vcelar/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Detaily svého objevu vědci z pochopitelného důvodu zatím tají, ve stručnosti lze ale říct, že se opírají o proteiny: každý med jich má jiné celkové množství, některé včelí produkty navíc mohou obsahovat i takové proteiny, díky nimž jsou mezi jinými unikátní.

Výzkumníci už ale v předstihu zveřejnili článek, který se týká kvality včelího produktu. Jde zatím o nejdetailnější analýzu proteinového složení medu, která poukazuje na to, jaké léčivé účinky má.

Nelegální byznys s medem má mít utrum. Pančování oblíbené potraviny odhalí nové testy | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...sty-odhali-nastavovani-diky-analyze-proteinu.A200819_113148_ln_domov_hetom
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak jsem se odhlásil ze svazu a poprvý si chtěl nahlásit počty včelstev sám, načež jsem zjistil, že jsem za poslední tři roky nehlásil nic, tak mě vyřadili :) (na schůzi jsme to psali do tabulek, že to za nás nahlásí)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: supr, díky :o)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Do kompostu jsou zbytky z tavení vosku bez problémů.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KUATO: já to házím slepicím ... nevím, jak moc je to výživné, ale zmizí to :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    nemate nekdo zkusenost, co se da delat s kosilkama co zbydou po vytaveni vosku v solarnim tavidle krom vyhozeni do popelnice? da se to treba kompostovat?
    PAD
    PAD --- ---
    DARUJI ZA ODVOZ kyselinu mravenci (asi 1l) a odparovace Yannick, nepouzite (asi 10ks). Okr. Havlickuv Brod, kdyztak posta.
    PAD
    PAD --- ---
    Ano, mam podobnou zkusenost. V kvetnu jsem to odlozil, protoze bylo mizerne, ted o vikendu jsem chtel sklizet a podarilo se mi ze 7 vcelstev vzit 20 ramku (2/3 lang). A to byla vice nez pulka z jednech vcel, ktere mely jeste na zacatku cervence 3 nastavky plne. Zbytek vcel hladovel a asi paberkoval jen na nektaru z lip, ktery ted nosi. Byly extreme vystresovane, takze hned krmitka a syrup. Uvidime, jestli stihnou vubec jeste vychovat zimni generaci.

Hodne jsem se toho letos naucil: oddelky vzdy krmit, idealne zateplene plemenace, med vzit, kdyz je, a hned krmit. Neflakat to.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Zkoušel jsem o víkendu podruhý vytočit (poprvý jsem měl začátkem června 30 kilo ze tří úlů) a byl docela zaskočenej, že v úlech neni víceméně nic jinýho než včely. Jeden úl byl dokonce i bez včel, i když ještě před čtrnácti dny tam včely byly ale zásoby sem bohužel nekontroloval. Teď na dně hrstka mrtvejch a rámky prázdný. Ani plodu na zimní generaci v těch zbejvajících dvou úlech moc nebylo, předpokládám, že proto, že prostě nemaj co jíst. Tak jsem hned zakrmil (zároveň přivábil všechny včely z okolí). Oddělky jsou v pohodě, ty už jsem v červenci krmil. Je to teda bída :-(
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    R6ANDREW: jinak u nas ve fabrice se radi nastěhují do dutych kovovych trubek, ktere jsou umistěne cca 120 cm nad zemi a nachazeji se samostatně v prostoru a kompletně chráněné proti vodě (součást zábradlí) ... jo sala tam docela teplo od betonu.

takže co, dute dřevo, pod stříškou někde, kde paří sluníčko? asi jo
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    R6ANDREW: hmyzi hotel o podobnych rozměrech, vnitřnich teplotach, absorpci slunečního záření a výměně vzduchu ;)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Vodíků = vosíků
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Čauky. Tak jsem tu zas. Po úspěšném predlonskem přestěhování vcelek zednic z paneláku na chatu chci postoupit na další level a pokusit se řídit výskyt hmyzu, hlavně vodíků, na zahradě. Už kvůli miminu.
    Každou sezónu se mi totiž nastěhují do cívky od kabelů, kterou používáme jako stolek na zápraží. Sice spolu vycházíme, ale je nepříjemné třeba pro návštěvy sedět u kafe mezi "zlejma vosama".
    Stará hnízda přestěhují, resp. vyhodím na kompost na podzim, až osazenstvo vyhyne. Pokusím se zalatat díry, které je lákají, aby uvnitř založili hnízdo. Chci je ale hlavně motivovat nastěhovat se na zahradu, kde budou lovit škůdce na zelenině.
    Dokáže někdo poradit, jak tenhle druh dostat od baráku na zahradu? Teplé stanoviště to je. Civky tam nechat považovat nechci. Potřebuji to i trochu estetické.

Ideas?;-)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    PAD: sedne si
    PAD
    PAD --- ---
    Nezkousel jste nekdo z toho udelat medovinu? Zajima me, jestli si ten vost sedne spolu s kalem a dojde tak k prirozenemu 'vycereni'? Nebo je to treba prolit pres jemne sitko jeste pred stocenim do kvasne nadoby?
    MAJA
    MAJA --- ---
    vosk pak proženu starou ždímačkou s generátorem páry
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    POMYJAN: trošku ho naleptá. svíčky z toho vosku jsou pak cítit pálenkou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam