• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, zjistuji pro starsi neonline osobu. Existuji nejake dotace pro zahajeni provozu vcelarstvi? Nakup prvotniho materialu, vcel atd.? Diky.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TSOH: Mně takhle "pšoukne" nakvašenej med. Nakvašená bejvá předevšim horní vrstvička, která je lehce kyselejší. Může to být jednak tim vyššim obsahem vody při stáčení ale také skladovánim v teple. Třeba v paneláku v létě. Nemá to ale žádnej vliv na kvalitu medu (možná dokonce naopak), spíš to někomu vadí chuťově. Ale když to neni zkvašený moc, skoro se to ani nedá poznat...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vliv muze mit i rozdil nadmorsky vysky. Kazdopadne jestli je chut v pohode a po opetovnym otevreni se to nedeje, tak se asi neni ceho obavat.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TSOH: podle mě to byl podtlak. enzymy nebo co spotřebovaly zbytek kyslíku.. případně stočili teplejší med.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MRTS: Jen při prvním otevření.
    Každopádně díky za informace.
    MRTS
    MRTS --- ---
    TSOH: Pšoukne si to jen při prvním otevření, nebo pokaždé?
    Med při vytáčení může mít klidně k 30°C, pokud se hned uzavře, může pak podchlazený trochu syknout.

    Pokazit med se dá různými způsoby. Vysoké teploty škodí určitě. (Více pod "med HMF".)

    Těžko říct, jestli se něco stalo, nebo ne.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MRTS: díky...
    Bublinky nejsou, chuť ok a skladován při pokojové teplotě (v bytě ve tmě).
    Spíše jsem si říkal, zda třeba nemíchají nějak při vyšší teplotě med se starším medem, ale to je asi blbost...
    MRTS
    MRTS --- ---
    TSOH: Přetlak?
    Jsou v medu bublinky? Je cítit "kvašeně"? Jak je skladován?

    Může jít o kvašení, kvůli nevhodnému skladování, nebo kvůli vyššímu obsahu vody.
    - Skladovat se musí v suchu, chladu, temnu.
    - Pokud ho včelař vytočil nezralý (s velkým obsahem vody), je to jeho chyba. Jednoduše se to dá poznat refraktometrem na med.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Dotaz: odebírám med od včelaře a občas sklenice po otevření zasyčí jako zavařenina (víčko je rovné/není vyboulené). To by asi nemělo být ne? Připadá mi, že je to nějak navíc tepelně zpracovaný..
    díky
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Přednášky jsou zdarma, v angličtině, se slovenskými titulky.



    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    od 33min.30sec. jen pro silné povahy
    https://m.youtube.com/watch?v=OPMPg9b5m0k
    fakt hnus! :(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    u nás teploty taky tragédie (cca 200 m.n.m.)

    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    REDSNAKE: Je to blbost. To že je větší včela lepší se propagovalo před pár lety. Aktuálně je v kurzu buňka 4,9 mm.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: nevim kde bydlis, ale my tu mame v podstate od novyho roku konstantne cca 30cm a pod nulou. az ted je zas teplejc pres den, ale bylo i minus 14 cca. prave, ze super.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    POMYJAN: u nás...

    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ahoj,

    tady ve videu, jestli tomu rozumím správně, říká chlápek, že si vyrobil vlastní lis na mezistěny který produkuje mezistěny s většíma buňkama a to pak zajistí větší včely které jsou odolnější, dokážou si poradit s varoazou etc. Je to blbost?
    New Season | Best Projects on Advoko MAKES | ?
    http://www.youtube.com/watch?v=FEXaSUBlR2k&t=1254
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: proc? uhynuly?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam