• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: 25 uz je hodne, to uz par vikendu sebere. Asi mas tolerantni manzelku. :-)

Prijmy ze vcelareni nejsou moje hlavni. 180 uz ale je na uziveni, ale kdybych to delal sam. A delat to sam, tak bych musel jet od dubna do cervence14ky. A to bych fakt nechtel.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: souhlas .. hlavne kazde stanoviste je trochu jine, i ty co se nachazi ve stejne lokalite :) se 180 vcelstvy uz musis mit relativne flexibilni praci, ale na uziveni to este neni, coz? Me mych 25 staci tak akorat :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: Tak se vcelarema je to horsi nez s pravnikama. Dva pravnici, tri pravni nazory. Dva vcelari, tisic vcelarskych nazoru a pozor, kazdy vcelar to dela nejlepe ze vsech. :-)

Budecaky jsou zasadni rozdil. Ty neznam, nikdy jsem v nich nevcelaril.

Nastavkovy je uplne jiny, co jsem slysel od vcelaru, co maji zadaky apod.

Matka je potvora, takze kdyz ji blbe pridam nastavek, tak se mi posune obvykle nahoru. I roztrhne plodovy teleso, coz mi muze potom udelat bordel v celym ulu, matka pak vklidu sedi a klade v tom hornim 4. nastavku, dolu ji tlaci vcely, co ukladaji med, roztrzeny plodovy teleso zpusobi rojovou naladu, vytocit med nemuzu, bo je v sousich plod. Tohle se mi stavalo, kdyz jsem zacinal. Ted uz ne.

Ja mam tento rok jen jeden roj zatim. Ze 180 vcelstev. Jedno stanoviste bylo nepochopitelne v rozporu z minulosti napred a ze 40 melo zakladene matecniky 11. Takze oddelky, vytocil jsem je a vypada, ze krome 1 je rojova nalada pustila.

Mrizku nepouzivam. :-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: tak samozrejme si to muzes delat jak chces, ale ve vetsine vcelstev mas plodove teleso v prvnim a druhem nastavku uprostred, vepredu je pil a vzadu zasoby. Ja jim odebiram zasoby smerem nahoru a doplnuji souse a uplne dozadu mezisteny, aby matka mela kam klast jako prevenci rojeni. Osvedcilo se mi to, roj jsem nemel uz skoro 10 let, co jsem prestal pouzivat mrizku a zacal pouzivat rozum :) Pro me je to navic celkem pohodlne, protoze na budecaku mam pristup do ulu zezadu i shora. Na nastavkovych ulech chapu, ze je to oser a hrozi zamacknuti matky..
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Vůbec, nechávám to na nich.

Ale mám štěstí, že okolo mne není moc včelařů a když, tak mají matky od stejných včelařů jako já. Náš předseda zo má inseminované z Rakouska. Takže všichni okolo mne mají matky buď z Dolu (oddělky od Živného nebo Kirchnera) nebo od toho našeho předsedy. Jen jedno izolované stanoviště od těch mých ostatních má souseda s Buckfastkama, tak tam mi mrví genetiku a mám tam i vyšší zimní úmrtnost.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: jak často menis matky?
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: Já jen podotknu, že z druhého ideálně nepřevěšuju. Jakmile rozzebruju na 3. soušema, tak do druhého už ideálně nelezu až do července.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KOOTCHA: nasazeni ctvrteho je presne jak rikas - pokud zvladas prevesovat zasoby ze spodnich dvou nahoru a doplnovat mezisteny a souse, vcely se neroji. Ctvrtej davas ve chvili, kdy nestihas vytacet nebo jeste neni vybehly plod a uz mas plny treti. Poznas to na vaze - mam jinou ramkovou miru, takze ti nereknu presnou vahu, ale u me cca 2,5 kg plne zavickovanej ramek, takze vim, ze kazdych 30 kg prirustku musi ven nebo pridat nastavec..
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOOTCHA: Rozšiřování je umění. ;)

Kdy rozšiřovat a na kolik beden max. rozšířit je slovo do pranice. :-)

Tento rok byl velmi silný na pyl. Včelstva, co jsem rozebral na oddělky, měla první nástavek plný pylu, 9 z 11 rámků úplně narvaný pylem. Takže pro mne to znamená, že mám všude o jednu bednu méně. ;)

Jinak já mám produkční včelstva na 4 (39x24), supersilná na 5. Začínám sezonu na dvou, rozebruju (vzor zebra) nástavkem souší na 3, pak zebruju na 4. nástavek mezistěnami. "Černých" souší z prvního a druhého se zbavuji při zúžování na 2 nástavky na konci července, aby zimovali na žemlových, kde byl plod.

Jako protirojové opatření používám právě rozšiřování a jako ultimátní vytočení. Pak se nevyrojí skoro nikdy. Jakmile mají rojovou náladu, dělám oddělky s rojovými matečníky a co nejdříve vytočím. Ty s rojovou dojím více, nechám jim méně, ale ne aby měli hlad, to taky může způsobit rojení.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: nevim teda do peti jakkejch nastavku, ale ja mam ze svy zkusenosti pocit, ze cim vic toho mam nahore, tim min dole. Prijde mi, ze pokud vcas vytocim a dostatecne je zamestnam stavenim, tak jim vzdycky stacej 3 nastavky 39*24. A kdyyz uz jsou narvany, tak jim vezmu trochu plodu a dam ho slabsim.

Jak poznate, ze je potreba nasadit ctvrtej? Ze se dole provesujou? Nebo to rozeberete, vidite, ze je to zaplodovany komplet a pak ho pridate?
    WANTON
    WANTON --- ---
    POMYJAN: Prave. Dojit do sucha je zlozvyk hodne vcelaru. A pak se divi, ze skonci snuska a v cervnu musi krmit. Minule dva roky se to stalo hodne vcelarum. V nasi zo radime zacatecnikum, at jim radeji nechavaji, ze jim med mohou sebrat i v cervenci pred krmenim.
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: Jakmile má včelstvo rojovou náladu, tak je vždy pozdě. Tu ony jen tak neopustí.

Stoprocentně nefunguje nic, ale mně se nejvíce osvědčilo udělat z rojových matečníků oddělky, vzít jim med, aby ho měly málo, tj. nechat jim 5 kg medu, a rozšířit jim plodiště, tj. když mají zanesené plodiště medem, tak jim ty rámky s medem koupnout do 3. nástavku a mezi první a třetí jim dát nástavek s plodem bez medu a proložit prázdnýma soušema. Takhle se mi daří jim rojovou náladu omezit a se štěstím i zrušit.
    WANTON
    WANTON --- ---
    POMYJAN: Ale objevují se hlasy, že lokálně jsou na suchu. Javorníky, okolo Říčan, apod. Takže bacha a nedojit je úplně. Raději jsem jim cca 10 kg nechal.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOTILION: Ještě mi napadá, jestli si jim ty matečníky nevylámal pozdě. Třeba už po vyrojení. Já teď taky našel v úlu matečníky, tak jsem hned udělal oddělek...a pak objevil roj na borovici. Takže sem roj chytnul, udělal z něj nový včelstvo a ten oddělek zase zrušil a matečníky vrátil zpátky.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Teď v červnovém Včelařství je zajímavý článek o typech matečníků - nouzové, rojové, pro tichou výměnu.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: i) Vyzimovany oddelky nekdy meni matku tichou vymenou.
    Ii) To vypada na rojovy matecniky.
    Iii) Tady je podstatny, zda fakt mely rojivou naladu, proto jsem se ptal. Jestli mely misto a nanoseno malo, tak je to deviace. Jak to popisujes, tak ji mit mohly.
    Iv) Jestli nejsou vejce a larvy, tak mohou byt slabsi, protoze se uz par dni nevylihly zadne nove vcely.

Zkus dat plodovou zkousku. Dej tam ramek jen s vajickama z jineho vcelstva. Jestli nenarazi matecniky, je tam zatim nekladouci pravdepodobne nova matka, jestli narazi, tak je to jasne, neco se stalo s matkou.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    WANTON:
    I) lonsky oddelek, rychly jarni rozvoj. Na konci dubna pridan mednik (3.nastavek). Nemel jsem skoro zadne souse, takze od jara pilne stavely mezisteny.
    II) Bylo jich vic, larvy uvnitr
    III) Rekl bych, ze misto na kladeni bylo. V medniku uz bylo cca 10 kg, castecne zavickovano.
    IV) Vyrazne ne, ale trochu mozna prece. Pri sobotnim vytaceni me to totiz nekolikrat napadlo. Dneska jsem je prohlizel a jsou jiz bez otevreneho plodu
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Možností je více.

i) Bylo to silné včelstvo?
    ii) Typ matečníků. Byly jen dva tři? Když jsi je vylamoval, viděl jsi vejce nebo larvičky?
    iii) Pokud to byly rojové matečníky, měly dost místa, nebo bylo plodiště zanesené sladinou? Měly už nanošeno více než 10 kg? Zavíčkovávaly souše s medem?
    iv) Je včelstvo výrazně slabší než bylo před vylámáním matečníků?

Takových možností. :-)
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Ahoj, prosim o radu. Je to asi deset dni, co jsem ve vcelstvu s rojovou naladou vylamal vsechny narazeme matecniky. Mohlo se toto vcelstvo i presto vyrojit a zanechat puvodni vcelstvo bez matky? Nebo je pravdepodobnejsi, ze jsem nejaky matecnik prehledl a ve vcelstvu je ted mlada matka, ktera jeste neklade? (Ptam se, protoze v tomto vcelstvu neni otevreny plod)
    Diky
    WANTON
    WANTON --- ---
    Já zase doplním, že u medometu ten plech stačí, ale pro tavičku vosku jsem si připlatil a koupil Kováře a nelituji.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    UNCLE_JIMBO: Ještě bych doplnil stran údržby medometu - před třemi lety jsem to přehnal s čištěním svého Lysoně wapkou a voda se dostala do ložiska, na kterém se točí koš medometu. Takže ložiško šlo do háje a musel jsem ho vyměnit, což naštěstí je celkem banální operace, ložiško je standardní. Mám tenhle - ale ještě ve verzi, kdy má i kliku na ruční pohon - teď už ji v nabídce nevidím. http://vast-oil.lyson.cz/medomety-/82-medomet-3-rmkov-elpohon-220v.html používám ho 10 let, dá se doporučit. Jen stál tehdy 15 000. Plech je tenký, ale stačí, do koše se mi vejde 6 rámků Langstroth 2/3, nebo 3 Jumbo. Nutné ovšem ověřit, zda poláci od té doby něco nezměnili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam