KVETACEK: viděl bych to jak píše
POMYJAN, s největší pravděpodobností varroaza. Včely vědí, že je s nima něco špatně a odlétají zemřít mimo úl, aby v případě choroby nezůstala jejich mrtvolka v podmetu. Jestli jsi léčil až na podzim, je to už pozdě.
Spad kontroluju pravidelně a desky formidolu dávám 3-4x v létě podle spadu - potřebuje vyšší teploty, aby účinkoval. Na podzim dávám 1-2x varromed "pokapáním" přímo na včely mezi rámky a pak jsem měl 2x fumigaci varidolem zapálením knotu v listopadu (spad 4-5 roztočů na včelstvo) a teď akorát před silvestrem ještě varridol aerosolem a co jsem kontroloval, tak zatím spad nula.
A to mi chlapík ze svazu, co mi dělal aerosol, ještě říkal, proč proaktivně nevyřezávám zbylý plod a neklíckuju kvůli zamezení kladení plodu :-)
ZAHRADKAR: tohle mě štve. když jsem pozoroval ty boje na česnech, byl jsem rád, že mám včely trochu ostřejší. Sice se s nima hůř dělá, ale snáz se ubrání. Stačí pár lajdáků v okolí, co vytáčí, ale nedokrmují (a nedej bože i neléčí) a loupeže a přenos parazitů jede v plném proudu :-(