• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    formidol to jsou takove ty pasky s KM, ze?
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: v závislosti na teplotě dávám Formidol cca květen až srpen (letos jednou na přelomu květen / červen a dvakrát teď v srpnu) a ještě budu dávat ten VarroMed někdy v září / říjen. Za minulý roky bych se musel podívat do poznámek doma, ale +/- to myslím bude stejný, beru to spíš jako prevenci / očkování během roku a za primární léčbu považuju až bude v zimě Varidol fumigací a aerosol. Ale víš co - co včelař, to názor.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TWORBO:
    RIVEEK: diky - a v lete/podleti lecite jak? ja je prave vzdycky musim nejak odblesit i v lete - a teprve potom az pred Vanoci (u nas spis na konci listopadu)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: nevím, jestli ti pomůže moje zkušenost, ale používám VarroMed, který je kombinací kyselina mravenčí a kyselina šťavelová. Kapu jako TWORBO na včely do uliček, nechráním se nijak.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ZAHRADKAR: delam v zime kolem vanoc pokapem, nechranim se nijak, udelam si do lahvicky slabej roztok / z krystalicky/ myslim 3,5% a pak to naberu do injekcni strikacy a kapu do ulicek na vcely.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Lecite nekdo odparovanim kyseliny stavelove? Jak se pri tom chranite (jaka maska + filtr)?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Holky se perou o mučenku.

SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    workshop v Praze

Výroba medoviny ZA STUDENA – Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7
    https://vcelari-vpraze.cz/vyroba-medoviny-za-studena/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Bottle-to-Bottle Honey Production | Contactless Beekeeping
    https://www.youtube.com/watch?v=9ItlOFLTUAs
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZAHRADKAR: navíc ono na běžné spíš bezproblémové roje "z hojnosti" co jsou v květnu, které hodíš do úlu a nemusíš se o ně moc starat, to už teď moc nevypadá.. ale zase - člověk se musí na něčem naučit, no..
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    ZAHRADKAR: jasný, taky jsem si raději objednal oddělky.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SAMIEL: Pokud jsi uplne na zacatku, tak roj, notabene "divoky"/neznameho puvodu, neni uplne jednoduchy. Hlavne kvuli nemocem.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tady je praktická ukázka :)
    “Hello, do you remove wasp nests?” “Yep, no problem.” | By Marty FieldsFacebook
    https://www.facebook.com/watch/?v=794135246240228
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KUATO: No a já jsem právě úplně na začátku. Akorát si netroufnu jet tam sám odchycovat roj.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SAMIEL: ale jo, když má člověk troje včely (a je začátečník nebo se tomu moc nevěnuje, takže to i po letech nějak patlá matlá), tak se roj hodí. Když jich máš 10+ a jsi zvyklý si dělat svoje oddelky, tak už roje nepotřebuješ..ano, chytneš si svůj nebo když tě někdo z blízka poprosí, ale nepojedeš kvůli němu někam do prdele..

V každém případě platí co jsem psal níž. Česko je dobře zavceleno a včelaři jsou v každé vesnici. Když někde sedí roj, který už tam ráno nemusí být, tak mi přijde jako čirý nesmysl hledat někde na internetu někoho, kdo by si ho přijel chytnout, protože to fakt není pružné..
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    NYRLEM: Par dni veznit, vylacnit, vyvapit kyselinou stavelovou a pokud je roj silny, bude z nej fajn vcelstvo.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SAMIEL: zjistis, ze je to mizerny poroj a jeste si rozneses virove nemoci :)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KUATO: Já to mám cca 30, já si klidně dojedu :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: vubec .. naopak zacinaji hladove roje
    MAJA
    MAJA --- ---
    Není na rojení už trochu pozdě ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam