• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: v okolí to dost přes zimu padalo i opravdu starým zkušeným včelařům. Já v pohodě, zimu přežilo vše, ale je pravda, že jsem na sklonku léta rychle řešil melicitozu. Já jedu jen v malém - 4 včelstva. Co mám svý odchycený rojový včelstva jedno slabší na dvou nástavcích, jedno silný na třech, jak je již zvykem: moc nenosí. Dvě "chovný" silný na třech, nosí jak vzteklý, sice tu všude v okolí jede (spíš už dojíždí) řepka, ale v průběhu kvetení bylo dlouho dost chladno a holky moc nelítaly, o víkendu jsem koukal, jak plní zatím nezavíčkovanou sladinou.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZAHRADKAR:
    Stanoviště 1: vloni jsem tam přivezl jedno včelstvo, udělal další dva oddělky. Během podzimu zůstal jen jeden oddělek, který jsem "odepsal", ale na jaře překvapil.
    Letos jsem z něho udělal zase dva oddělky, ale je to celé takové slabší. Dnes tam jedu na kontrolu...

    Stanoviště 2: jedno včelstvo, během léta "odešlo". (Podobně jako ve zbytku vsi.)

    Stanoviště 3: Loni dvě včelstva, jeden oddělek. Jedno ze včelstev skončilo na podzim. Druhé je úplně neskutečné, to jsem nezažil - maká, je hodné, udělal jsem z něho další dva oddělky. Loňský oddělek je slabší - do včerejška pouze na dvou 2/3 lang nástavcích. A zajímavost: našel jsem tam včelomorku!
    Asi před měsícem jsem larvil, cca 60% úspěšnost přijetí. V oplodňáčcích se mi nechytlo nic, ale nevyšlo mi počasí a navíc pracuji s oplodňáčky poprvé...

    Rojení vůbec nic, žádný náznak... Ale mám "to plemeno o kterém se hezky nepíše".
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Tohle je u nas fakt divny rok. Vetsine lidem ve vesnici vcely posly, vsechny. Me padlo ze 39ti 23 vcelstev, zachranil jsem jen slabsi oddelky, ktere tolik neloupily ta kolabujici vcelstva na podzim minuleho roku.

    No a letos jdou krasne do sily, ale ty silnejsi oddelky se chteji vsechny rojit. Jsou treba na 3 bednach, lonska matka, prostoru dost, ale stejne staveji matecniky ... Jakoby snad vedely, ze je treba jejich populaci rozsirit, nebo je proste dobra snusna, nebo nevim ... Mozna je to tim, ze jsem jim pridal v dubnu cast zasob, co jsem mel schovane (v ramcich) ... Kazdopadne toho zkusim vyuzit pro tvorbu oddelku, uvidime, zda se zadari. Rojove matky byvaji fajn.

    Jak u vas?
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    neposilal ste nekdo vzorky na mead madness cup do polska? by me zajimalo kdy jako hodlaji zvrejnit neco online....
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SCHIFFI: super prilezitost, diky - od p. Kirschnera jsem jednou bral oddelky a byly to moc fajn vcely, hodne, mirne ...
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Od: Pavel Kirschner, Liběchov

    Předmět: Volné místo včelaře v Liběchově

    Dobrý den,

    na včelařské šlechtitelské stanici v Liběchově hledám brigádníka od
    začátku března (nebo dubna) do konce září. Je to práce na 1-2 dny v
    týdnu, takže by to někdo zvládnul i při svojí práci.

    URL Shortener
    https://shorturl.at/zyXU4

    Můžete prosím poslat odkaz na webu VÚVč členům ve vašem spolku?

    s pozdravem

    --
    Ing. Pavel Kirschner
    Pod Kostelíčkem 86
    27721 Liběchov
    tel: 734858243
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Zájezd do Srbska, kdyby někoho zajímalo...

    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ELFRIK: kyselina sirova
    MRTS
    MRTS --- ---
    Vaříval jsem vosk v hrnci s vodou a drobnosti jsem vybíral ručně sítem.
    To se díky teplu neucpávalo.
    Drobné nečistoty jsem neřešil, ty se právě usadily na spodku koláče.
    Ty jsem pak z toho oškrabal, případně odstranil "wapkou".

    Jinak přes léto tavím vosk ve slunečním tavidle.
    Občas to "cihly" něco padne - takže je pak nechám přetavit ještě jednou.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já jedu v malém, vařák se mi nevyplatí ... filtrace nahrubo přes nerez síto a pak přes nějaký kus hadru najemno ... akorát se to rychle zacpe a jde to čím dál tím hůř ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: z tohoto důvodu prostě jemná sítka vůbec nepoužívám, je to hrozný opruz. Ve vařáku (https://www.medomety.cz/vvosk.html ) to párkrát přetavím přes hrubé síto nahrubo - nejdříve z rámků a pak ty menší koláče přetavím dohromady do většího. No a pak už jen v nádobě na tavení vosku https://www.ivcelarstvi.cz/nadoba-na-taveni-vosku-12l-230-v-2-5-kw--ei1679/ ten vosk rozpustím a nechám v té vodné lázni pod pokličkou pomalu zase ztuhnout. Pak oškrabu dno a případně opakuju, dokud nění úplně čistý. Je to pracné, hezká práce na dlouhé zimní věčery:-)
    --
    Do budoucna bych chtěl ještě začít to vyvařené voští lisovat, příjde mi, že tam pořád zůstává dost vosku. Máte nějaké tipy?
    MAJA
    MAJA --- ---
    já bych ocenil nějaké vyhřívané sítko, mě se to vždycky po chvíli ucpe ...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ELFRIK: ja filtruju poprvy sitem a podruhy pres latku. Vetsinou vezmu starou uterku, nebo triko, nebo tak. Ale stejne to neni dokonaly. Nicmene na svicky v pohode. Zrovna nam tu jedna hori.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ELFRIK: Jak už psal ZAHRADKAR; a to "pomalu tuhnout" je důležité. Je možné to přikrýt nějakým hadrem, ať to chladne pomalu.
    Ten vosk dej třeba i do vody, bordel pak sedne na dno.
    A pozor na nádobu, ve které se to vaří. Nesmí tam být třeba odštíplý kus smaltu - vosk by změnil barvu.

    Bělit se dá lecčím (různé kyseliny), ale zkušenosti nemám. Snad i UV záření (nechat pásy vosku na slunci) by mohlo fungovat.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ELFRIK: nahrubo sitem, na jemno pak uz jedine gravitaci, tj. nahrubo prefiltrovany kolac rozpustis a nechas rozpusteny odstat. Nejlepe na nejake peci, ktera je dlouho tepla, nebo ja mam takovou velkou tavici nadobu na vosk, ohriva se ve vodni lazni. Nechas to pomalu ztuhnout a na druhy den vyklepnes a necistoty budou u dna - ty seskrabes nozem. Nekdy je treba to opakovat.

    Lidi, co jedou souse, muzou mit vost zabarveny do tmava. Tam se pak pouziva treba kyselina stavelova k vybeleni. Ja to nepouzivam, protoze jedu volnou stavbu, takze mi dilo cirkuluje docela svizne a nestihne se tak zaspinit.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Zdravím, nějaký tip na filtraci/čištění vosku aby byl čistý na výrobu svíček?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Projekt Se včelaři o včelách spolu se Včelařským spolkem pro Prahu 6 a 7 a Spolek Hájovna vás zvou na on-line setkání, jehož hlavním tématem bude tentokrát Včelařský rok 2024

    Protagonistou večera bude Petr Vičan

    Téma: PO SEZÓNĚ – rok 2024 očima zkušených včelařů

    Místo konání: Goethe Institut (Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1- Nové Město,

    kde rádi uvítáme i diváky do hlediště registrace ZDE.

    Termín: úterý 26. 11. 2024 v 18 hodin

    Odkaz: https://youtube.com/live/tT49Jh7bEGI

    Stream je dostupný zdarma a můžete zkouknout i později nebo zastavit a následně pokračovat.

    Příspěvky na podporu projektu vítány.

    O čem to bude?

    Od 18.00 - 19.00 si budeme si povídat o funkční diagnostice kleštíka a jejím praktickém využití a jak se včelaří na Valašsku.

    Kdo je Petr Vičan?

    Valach jako poleno, ale obětavý propagátor, všech nových včelařských směrů a excelentní degustátor medu.

    Od 19.00 se k nám připojí on-line včelařské osobnosti a krátce shrnou své zkušenosti s uplynulou sezonou.

    Na koho se můžeme těšit:

    Střední Morava – Broněk Gruna: chovatel matek a producent oddělků
    Střední Čechy – Petr Cihlář: producent medu
    Bíle Karpaty – Zdeněk Klíma: veterinář a propagátor zootechniky
    Severní Morava – Honza Kolomý: producent medu a letitý praktik
    Jižní Morava – Vítek Marada: chovatel matek Sklenár chovné stanici v Rakousku
    Severní Čechy – Tomáš Moravec: propagátor včelařství a superaktivní organizátor akcí
    Východní Čechy – Jan Pšenička: přispěvatel do Moderního včelaře
    Západní Čechy – Michal Spurný: producent medu a prodejce včelařských potřeb
    Jižní Čechy – Petr Texl: šéf Včelařské školy Blatná a neúnavný organizátor včelařských akcí
    A jako bonus ze Slovenska – Tibor Jókay: producent medu a pergy

    Vstupné do sálu: při on-line registraci 100,-Kč; bez předchozí registrace 150,-Kč.

    Registrace se uzavírá 6 hodin před konáním akce.

    Změna programu kvůli zásahu vyšší moci (vis maior) vyhrazena.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RIVEEK: Jo, já to pochopil... Dolů jsem myslel jako něco si tam připravit, do čeho to pak shodím... to se mi asi nepovede, budu to muset shodit a dvířkama prostě nějak vybrat... Jestli tam bude med, tak bude asi rozpatlanej po stěně komína no...
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    GECKO: šmarjá, dolů nic nedávej! Dej to NAD to místo, kde byly / jsou ty včely.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RIVEEK:
    ZAHRADKAR: OK, díky... provedu to tak nějak... jen dolu toho moc nedám, do toho komína jsou celkem malý dvířka, navíc za kotlem, je tam přístup jak k penězům a ani nevím, jestli tenhle průduch tam skutečně končí. Zkusím to předem nějak prozkoumat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam