• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    Vzhledem k tomu, že fenomén školného na vysokých školách na naši společnost udeřil zcela naplno, rozbíhá se debata na toto téma napříč mnoha kluby i na nyxu. Považuji za dobrý nápad tomuto dát své místo pro centralizaci zdrojů, odkazů a debat. Jak nad aktuálním návrhem tak nad systémy v okolních státech.

Pokud máte již hotový názor: "školné na vysokých školách je dobro/zlo/kretenismus/božské/zásadní/nezajímavé" - pak je to pro vás asi dobře, ale z hlediska diskuze nezajímavé. Vystříhejte se tedy prosím prostého shromažďování argumentů na podporu již předem připraveného názoru, to opravdu není cílem, protože negativních i pozitivních věcí se dá, s trochou snahy, nalézt mnoho.

Stejně tak, je kontraproduktivní argumentovat "já zažil to a to a proto to vnímám negativně" - tomu se asi nelze moc vyhnout, ale uvědomte si prosím, že školné je něco, co se dotkne obrovského množství lidí ve velmi různých životních situacích a vaše zkušenost patrně vůbec není obecně aplikovatelná.

Prosím všechny diskutující, aby si přečetli obsah tohoto odkazu, včetně pdf souborů na konci stránky: http://www.msmt.cz/pro-novinare/financni-pomoc-studentum-navrhy-jsou-na-stole

Německá wiki o školném s krátkým popiskem pro mnoho států a v celku užitečnými odkazy
    http://de.wikipedia.org/wiki/Studiengeb%C3%BChr

Dále jsou vítány studie z jiných států, kde již školné na vysokých školách zavedli, školné dlouho mají či jej zvažovali.
    Zde je souhrn z roku 2007 o školném v některých evropských státech. Pokud seženete novější, sem s tím prosím.
    http://www.euroskop.cz/607/sekce/skolne-v-eu/

Listina základních práv a svobod (Článek 33, bod 2):
    Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.

[SERVER ERROR]
    rozbalit záhlaví
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    TURF: viz třetí odstavec v záhlaví. Osobní zkušenost je jistě zajímavá, ale pouze, pokud neopustíme vědomí o její špatné aplikovatelnosti.
    TURF
    TURF --- ---
    GREATDRAKE: kdyz je osobni zkusenost irrelevantni, tak nebook. nic jinyho totiz nemam
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE: dovolil bych si připomenout druhý odstavec ze záhlaví..

Zkus uvést důvody, proč jsi vyhodnotil vliv školného na český systém vysokého školství jako negativní. A předem říkám, že osobní zkušenost je v tomto zcela irrelevantní.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    MEFISTOFELES: CYBER_GEORGE: Osobně jsem měl možnost si platit rok docela vysoké školné sám (17000,-za půlrok z důvodu prodloužení doby studia - přerušil jsem). Po této zkušenosti jsem pro placení školného všemi deseti - lepší motivaci pro studium jsem nezažil... Alepoň bude hned před vstupem na vejšku filtrován odpad a zkvalitní se výuka.

BTW: studuju strojárnu a odpadu tady je cca. 75%.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    Ja jsem rozhodne proti skolnemu. Doposud jsem v jinych diskusich na toto tema ale udelal zkusenost, ze zavedeni skolneho nejvic podporuji jedinci kterych se to vlastne vubec netyka. Coz se dobre projevuje napr. na casto opakovanem nazoru, totiz ze studium na VS je ted vlastne zadarmo. Dokonce jsem byl uz byl dotazovan... ja to radeji rovnou ocituji:

"Ale studoval jsi zadarmo, tak proc si ted chces, za nabyte znalost, nechat platit? Proc to nepredavas dal, zadarmo, jako tva skola? Nechapu... trosku komunismus ne? ;)"

Coz mi napsal dospely clovek, ktery pry ma na VS dceru. Myslim, ze za takovych okolnosti se argumentuje pomerne slozite. Jinym argumentem je, ze zavedeni skolneho zvysi na VS uroven/kvalitu, ovsem ani to si nemyslim.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MEFISTOFELES: pročti prosím odkaz v záhlaví a popiš, co by mělo být detailněji projednáno.
    MEFISTOFELES
    MEFISTOFELES --- ---
    Já jsem celkem pro školné, ale podmínky by se měli detailněji projednat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam