• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Mimochodem, za sebe mohu říci, že z odkazovaných návrhů se mi:
    Zavést nevratnou univerzální finanční podporu pro všechny studenty, kteří řádně plní studijní povinnosti (při neplnění studijních povinností měnit tuto podporu na vratnou, tj. na půjčku).

ale velmi líbí.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Zcela záměrně v záhlaví žádám o oprostění se od osobních zkušeností. Tím, co procházíme si mnohé země prošly již před námi. Argumenty zde pronášené již mnohokráte padly jinde. A často byla situace velmi dobře aplikovatelná.

Velezajímavé jsou odkazy zde z německé wiki ohledně placení za studium:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Studiengeb%C3%BChr
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    TRISSIE: Vas nekdo na fakulte nutil pripravovat se na hodiny a k necemu vas dokopaval? :) Ja tohle tedy zazil naposledy na stredni skole a byl to jeden z hlavnich duvodu, proc jsem ji radeji hodne rychle opustil a sel radeji rovnou na VS. Prave kvuli te svobode co tam clovek ma - nechces, nech byt. Nikdo Te k nicemu nenuti. Nikdo nad Tebou nestoji, nerika ze pisemka bude z latky od strany 37 po stranu 49. Pokud by mel byt jeden ze smyslu zavedeni skolneho spocivat zrovna v tom, ze najednou se s timhle zacne (protoze uz prece budes platit), tak to tedy potes....
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MARJAJANKA: prosím oprosti se těchto zbytečných výkřiků.. navrhovaný systém podpory je linkován na nástěnce.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE:

dovolil bych si oponovat

Kdyz zajdu do menzy na obed, tak zaplatim a za svoje penize dostanu jidlo.
    Kdyz zajdu na kolej, tak zaplatim najem a za svoje penize tam muzu bydlet (mam kde spat, mam kde mit svoje veci, mam se kde ucit).
    Kdyz zajdu do knihkupectvi, tak zaplatim a za svoje penize dostanu skripta + knizky, platim tka nejak tedy za ty vedomosti (informace), diky kterym nakonec udelam zkousku.

Ve všech případech platím malou část, zbytek dotuje stát. Jako student mám k prvním dvěma dotacím přístup, k třetí mají přístup všichni.

Kdyz zaplatim skolne, platim za co? To se mi zatim nedari na te odkazovane strance dohledat (mozna se k tomu ale teprve dostanu) a vazne me to zajima. Kdyz totiz nekomu davam penize, tak obvykle i on za ne neco dava me.

Platím ze výhody to, že "jsem student". Přednášky jsou veřejné, ale ty na mnoha školách tvoří slabou menšinu výyuky. Platím si za neveřejná cvičení/praktika, platím si za možnost užívání fakultních vymožeností (pc. laboratoře atd)

Platím si za dobrou praktickou možnost participovat na univerzitním životě (práci s přednášejícími, jejich čas, možnost participace na mezinárodních aktivitách školy...)

A ano, platím si i za tu možnost legálně získat titul.

V tomto nemyslím, že je problém najít adekvátní kompenzaci za vložené peníze.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBER_GEORGE: znáš hodně těch "Pepů odvedle", co se donutili učit se doma a chodit na přednášky, přestože nemusí? Součást toho, za co platíš, je i to, že tě někdo dokope...

Dobrou analogií jsou jazykové kurzy. Ano, jistě je možné se naučit jazyk z učebnice pro samouky za použití výukových CD. Přesto mají lidé potřebu platit za kurzy a soukromé učitele, a dokonce, světe div se, i vědí, za co platí - za to, že se jim někdo věnuje a nutí je se připravovat na hodiny...
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    Asi takhle....

Kdyz zajdu do menzy na obed, tak zaplatim a za svoje penize dostanu jidlo.
    Kdyz zajdu na kolej, tak zaplatim najem a za svoje penize tam muzu bydlet (mam kde spat, mam kde mit svoje veci, mam se kde ucit).
    Kdyz zajdu do knihkupectvi, tak zaplatim a za svoje penize dostanu skripta + knizky, platim tka nejak tedy za ty vedomosti (informace), diky kterym nakonec udelam zkousku.
    Kdyz zaplatim skolne, platim za co? To se mi zatim nedari na te odkazovane strance dohledat (mozna se k tomu ale teprve dostanu) a vazne me to zajima. Kdyz totiz nekomu davam penize, tak obvykle i on za ne neco dava me.

Rekneme za moznost jit vubec na prednasky nejakeho vyhlaseneho profesora a nacerpavat tam par hodin vedomosti. Pak mam ale pocit, ze prednasky na VS jsou pristupne i verejnosti (na spouste z nich jsem ostatne sam takto byl - snad jediny problem muze nastat pri nedostatecne kapacite ucebny, ale...).

Rekneme, ze nejaky Pepa bydli v ulici hned vedle fakulty. Pepa take musi jist a take musi platit najem. V knihovne si jen tak z nudy koupi tytez knizky/skripta a chodi obcas na tytez vybrane prednasky. Na rade konkretnich oboru budeme mit za par mesicu prakticky tytez znalosti a klidne by dokazal udelat zkousky. Mozna s horsim vysledkem, ale zvladnul by to. Rozdil mezi nami bude v tom, ze ja musim na skolnem platit tisice za...? A ze on zase nemuze promovat, tzn. nebude mit titul.

Mohl bych se tedy alespon domnivat, ze skolne platim za moznost ziskat titul. Jenze pak mi zase muj dobry znamy Honza vysvetli, ze on si naopak koupil za sve usetrene penize jenom ten titul, protoze nic vic kvuli praci nepotreboval. Coz je v dnesni dobe podobe snadne, jako koupit si v pekarne rohlik. Pokud by proslo nakonec skolne tech cca 10 000 Kc/semestr, tak je to nejspis i levnejsi...

Proc mam stale pocit, ze na tom vzdy bude nejhur ten "poctivy vysokoskolak", ktery musi vyhazovat relativne velke penize snad vazne jen za to, ze jeho jmeno muze byt zapsane na seznamu oficialne studujicich?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    T_O_M: studovala jsem medicínu, mám podobné zkušenosti. Ale myslím, že pro zlepšení výuky je školné dobré, jen je potřeba pro takové obory jako je medicína ho trochu upravit, buď snížit, nebo vytvořit výuku tak, aby si člověk mohl přivydělávat, třeba i na fakultě, nebo ho splácet po vystudování, ale jsme zase u toho, že ve zdravotnictví nejsou peníze..
    začarovaný kruh, ale musí se přetnout.
    T_O_M
    T_O_M --- ---
    Předal bych sem trošku komplexnější názor od kamarádky studující veterinu :)

Jsem studentka veteriny, asi v půlce studia. Myslím, že jsem i jakž takž inteligintní a na školu patřím, příjmačky jsem udělala levou zadní. Dostávám měsíčně 5000 od rodičů (a ti mi víc nedají ani omylem, protože živí na výšce ještě bratra a sami mají sotva na jídlo, řeší to tak, že si sezónně půjčují od příbuzných a revanžují se všem jak můžou - domácí koláče, med,zelenina a ovoce ze zahrady,králíci, slivovička...takže po práci ještě dřou na chapupě, aby měli aspoň něco z vlastních zdrojů.
    Já z těch 5ti tisíc zaplatím 3000 na nájem (a to se chystám bydlet s 10ti lidma v 1 bytě, abych ušetřila), 1000 za dopravu, 1000 za stravu (za předpokladu, že obědvám jen v menze a z domu tahám tolik jídla, kolik uvezu). Dále musím mít vyřízeno milion kartiček, abych vůbec mohla dostat studentské slevy a aby mě pustili na místa, kam stejně musím, a to mě každého půl roku vyjde tak na tisícovku. Naše škola je v technice 100 let za opicema, takže veškeré studijní materiály jsou v tištěné formě a jedna taková levnější učebnice s cca 300 stránek vyjde na 700Kč. Průměrně mají učebnice 500 a více stránek (tzn.1 předmět, 1 semestr), ty lepší i s obrázkama stojí běžně i dva tři tisíce. Nejlacinější je texty kopírovat, nejlevněj se dá okopírovat za 1kč/stránka...ale při počtu stránek je i toto dost. V knihovně se většinou na půjčení už nesežene a když už, je stejně potřeba si to okopírovat a co nejdřív to vrátit, protože při přetažení výpujční doby se platí pokuta za kazdý den navíc. A na jeden semestr knížka rozhodně nestačí, aspoň já teda se musím k mnoha věcem neustále vracet.
    Na oblečení nemám, chodím ve věcech, co jsem si koupila, dokud jsem byla ještě na gymplu a mohla chodit na brigády. Roztrhané rifle pořád zašívám, přes urvané knoflíky na zimní bundě nosím šálu a na nohách nosím celoročně 1 tenisky, které jsem ve 14ti odmítla nosit, protože jsem nechtěla být za trapku. Pak jsou tu ještě různé náklady na provoz domácnosti,účty za telefon, bankovní poplatky, psací potřeby, svátky, narozeniny, vánoce..
    Ano, počítáte správně, už jsem přes limit. Kde ty prachy beru? Sama nevím, asi na jídle, ono to vždycky nějak nakonec vyjde, ale ke konci měsíce mi bývá hodně úzko. Občas si půjčím od kámošky, občas mi můj přítel dá stovku na autobus a nechce ji zpátky. Na Vánoce a narozky vždy dostanu pár peněz navíc, ale slíbené boty jsem si za ně ještě za 2 roky nekoupila, protože jsem s tím vždy zvládla zalepit akorát nějakou díru.
    Brigádovat fakt nemůžu, i když bych ráda, práce se neštítím, jak by si někdo mohl myslet. Jenže kdy? Průběžné studium zabere veškerý čas v týdnu (a to se musí!) a zkouškové mi opravdu trvá od června až do září (a často i dýl) a jsem ráda za každý reprobák. Opravdu nejsem flákač, v každém semestru jsou zkoušky, které vyžadují ne 1 týden, ale několik měsíců intenzivní přípravy a pak stačí blbá nálada zkoušejícího, který si potřebuje dokázat, že je king, a všechno je v háji. Na škole máme hodně šílených šprtů, ale nikdy jsem nepoznala nikoho, ani jsem o takovém případu neslyšela, že by někdo někdy měl prospěchové stípko. Já měla aspoň ubytovací, ale i o to jsem přišla, protože jsem kvůli anatomii musela opakovat ročník.(a společně se mnou 60% ročníku)
    Takže školné = konec studia - ať už je v jakékoliv formě.
    Normální školné znamená zvýšení výdajů, když už teď žiju na hranici bídy. Když bude malé, jaký bude mít smysl? Pro rozpočet to bude beztak jen kapka v moři. A vůbec, není to trochu absurdní, když na jednu stranu společnost podporuje studenty jako nejchudší vrstvy (menzy, koleje, slevy na jízdné, vstupenky) a na druhou stranu si nechá ještě platit samotný důvod jejich dobrovolného strádání?
    To jsem trochu odbočila. Zpátky: motivační školné = největší zlo! Jistě, možná existují školy, kde se studenti flákají. Naše škola ovšem má vysokou "úmrtnost" sama o sobě a neznám blázna, který by se šel na takové místo jenom "zašít". Naši studenti, ač připravující se, odpadávají u zkoušek jak hrušky z malého stromku, a jak by to vypadalo teprve, kdyby byli mnozí arogantní profáci ještě finančně motivovaní? Tady někdo asi namítne, že se to rozdělí podle náročnosti oboru... očekávám, že na humánním lékařství dostanou studenti největší slevy, to ano. Ale na veterině, tam bych tipla, že si politici řeknou, že zvířátka jsou vlastně jen takový koníček, zábavička... a na co bychom měli veterináře...
    a odložené školné? Jen pro informaci: Zaměstnanost u absolventů naší školy je 12% a to to číslo ještě hodně zlepšuje fakulta farmacie. Průměrný absolvent veteriny, pokud nemá dobré známé, žije ze sociální podpory a pomoci rodičů. Pokud začne ve vlastní ordinaci, než získá praxi a jméno, uplyne dobrých pár let a do té doby musí výdaje na praxi platit rodiče nebo manžel. Nehledě na to, že je tu ještě bydlení - nejčastěji hypotéka, a rodina - holka, která vystuduje veterinu, má 26-27 let, pak potřebuje dělat aspoň 2 roky praxi a chtěla by mít do 30ti tak 2 děti... takový člověk má splácet dluhy?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE: To není o polemice, nicméně je tam právě nastíněno to, nač ses ptal. Zejména zajímavá je pasáž o nepřímých a přímých výdajích na studium (ty menzy,koleje atd.)

Nejsem ochoten polemizovat za tu, či onu stranu v ano/ne pro školné.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GREATDRAKE: omlouvám se, ale myslím, že to s tím trochu souvisí
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GATTA_NERA:
    CYBER_GEORGE:
    GATTA_NERA:

prosím, toto se školným nemá co dělat.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GREATDRAKE: Prectu, nicmene tu posledni otazku pokladam tady a tobe (vlastne nejen tobe). Nemam v umyslu polemizovat s nazory nekoho, kdo se teto diskuse nezucastni - leda bys zaridil, aby se sem pani Kopicova dostavila. Btw neni to jinak ta stejna, ktera prohlasila i cosi na zpusob "studenti maji studovat a ne si hledat brigady"?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    CYBER_GEORGE: ehm, pocházím z východních Čech a v Praze jsem rok čekala na kolej, která byla plná Slováků, to je fakt, ne xenofobie, navíc mi většina z nich přiznala, že u nás jsou lepší školy a vyjde je to levněji. Měli to velmi dobře spočítané.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GATTA_NERA: Myslim, ze podminky za kterych mas automaticky narok na misto na koleji jsou na vetsine fakult jasne (ano, posuzuje se to podle vzdalenosti). Pokud jsi je zkratka nesplnovala, pak nam k debate zbyva jen ta.. rekneme tak trochu xenofobni... cast Tveho prispevku.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    CYBER_GEORGE: třeba jen způsobí odliv slovenských studentů, kteří tu zatím měli studium zadarmo a díky velké vzdálenosti 100% nárok na kolej, já v prvním ročníku díky tomu musela bydlet v podnájmu
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    CYBER_GEORGE: do jakého zahraničí??
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    REPLIKANT: Zavedeni skolneho ovsem stejne tak muze znamenat i odliv schopnych studentu do zahranici... zatimco tady budou studovat spis deti bohatych rodicu. Pak jsem zvedav na tu uroven... Zkusme se na to podivat i takto - kdyz si student najde fakultu rekneme v Irsku, tak pri splneni podminek na ni ma studium zdarma + moznost zadat o dalsi penize z programu EU jako bonus. Oproti tomu doma v CR by mel platit? To by snad byla trochu tragikomedie, nemyslis? To v te kvalite bude najednou az tak strasny rozdil? :)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE: před mou odpovědí... prosím přečetl sis to, co jsem odkazoval v záhlaví? Rád bych na to navázal, ale nehodlám to celé reprodukovat.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GREATDRAKE: Ja si ale myslim, ze prave osobni zkusenosti se studiem na VS (jako ted napsal napr. SMRGL, diky mu za to) jsou v tomto pripade velmi relevantni. Tim chci rict, ze zkratka nevim jaky ma smysl bavit se o zavedeni skolneho napr. s nekym, kdo na VS v zivote nestudoval a tak je nezlomne presvedcen o tom, ze to studium cloveka nestoji zadne penize uz ted? A nebo o tom, ze kvalita soucasne vyuky je hrozna a to prave kvuli tomu, ze se skolne jeste neplati? Kdyz nema tu osobni zkusenost, jak vubec muze takove veci zkouset hodnotit a posuzovat...

Btw chceme se bavit jen o vlivu na cesky system vysokeho skolstvi, nebo i o vlivu na samotne studenty? Protoze tech se to podle me tyka v prvni rade. Existuje nemalo lidi, kteri maji problem s financovanim studia na VS uz nyni. Neni to zrovna levna zalezitost.

Zeptal bych se takto - za CO presne bych takove skolne mel vlastne platit? Tohle by me docela zajimalo... chapu za co uz ted clovek plati v menze, na koleji, v prodejne skript atd... co dal?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam