• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    Vzhledem k tomu, že fenomén školného na vysokých školách na naši společnost udeřil zcela naplno, rozbíhá se debata na toto téma napříč mnoha kluby i na nyxu. Považuji za dobrý nápad tomuto dát své místo pro centralizaci zdrojů, odkazů a debat. Jak nad aktuálním návrhem tak nad systémy v okolních státech.

Pokud máte již hotový názor: "školné na vysokých školách je dobro/zlo/kretenismus/božské/zásadní/nezajímavé" - pak je to pro vás asi dobře, ale z hlediska diskuze nezajímavé. Vystříhejte se tedy prosím prostého shromažďování argumentů na podporu již předem připraveného názoru, to opravdu není cílem, protože negativních i pozitivních věcí se dá, s trochou snahy, nalézt mnoho.

Stejně tak, je kontraproduktivní argumentovat "já zažil to a to a proto to vnímám negativně" - tomu se asi nelze moc vyhnout, ale uvědomte si prosím, že školné je něco, co se dotkne obrovského množství lidí ve velmi různých životních situacích a vaše zkušenost patrně vůbec není obecně aplikovatelná.

Prosím všechny diskutující, aby si přečetli obsah tohoto odkazu, včetně pdf souborů na konci stránky: http://www.msmt.cz/pro-novinare/financni-pomoc-studentum-navrhy-jsou-na-stole

Německá wiki o školném s krátkým popiskem pro mnoho států a v celku užitečnými odkazy
    http://de.wikipedia.org/wiki/Studiengeb%C3%BChr

Dále jsou vítány studie z jiných států, kde již školné na vysokých školách zavedli, školné dlouho mají či jej zvažovali.
    Zde je souhrn z roku 2007 o školném v některých evropských státech. Pokud seženete novější, sem s tím prosím.
    http://www.euroskop.cz/607/sekce/skolne-v-eu/

Listina základních práv a svobod (Článek 33, bod 2):
    Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.

[SERVER ERROR]
    rozbalit záhlaví
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GREATDRAKE: Prectu, nicmene tu posledni otazku pokladam tady a tobe (vlastne nejen tobe). Nemam v umyslu polemizovat s nazory nekoho, kdo se teto diskuse nezucastni - leda bys zaridil, aby se sem pani Kopicova dostavila. Btw neni to jinak ta stejna, ktera prohlasila i cosi na zpusob "studenti maji studovat a ne si hledat brigady"?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE: před mou odpovědí... prosím přečetl sis to, co jsem odkazoval v záhlaví? Rád bych na to navázal, ale nehodlám to celé reprodukovat.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GREATDRAKE: Ja si ale myslim, ze prave osobni zkusenosti se studiem na VS (jako ted napsal napr. SMRGL, diky mu za to) jsou v tomto pripade velmi relevantni. Tim chci rict, ze zkratka nevim jaky ma smysl bavit se o zavedeni skolneho napr. s nekym, kdo na VS v zivote nestudoval a tak je nezlomne presvedcen o tom, ze to studium cloveka nestoji zadne penize uz ted? A nebo o tom, ze kvalita soucasne vyuky je hrozna a to prave kvuli tomu, ze se skolne jeste neplati? Kdyz nema tu osobni zkusenost, jak vubec muze takove veci zkouset hodnotit a posuzovat...

Btw chceme se bavit jen o vlivu na cesky system vysokeho skolstvi, nebo i o vlivu na samotne studenty? Protoze tech se to podle me tyka v prvni rade. Existuje nemalo lidi, kteri maji problem s financovanim studia na VS uz nyni. Neni to zrovna levna zalezitost.

Zeptal bych se takto - za CO presne bych takove skolne mel vlastne platit? Tohle by me docela zajimalo... chapu za co uz ted clovek plati v menze, na koleji, v prodejne skript atd... co dal?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    TURF: viz třetí odstavec v záhlaví. Osobní zkušenost je jistě zajímavá, ale pouze, pokud neopustíme vědomí o její špatné aplikovatelnosti.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Citace z LZPaS(Článek 33, bod 2): ... podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.
    No momentalně, kdy vystudovaní a i zkušení doktoři mají tak ubohé platy, absolutně neodpovídající jejich vykonávané profesi, nabytých znalostí a veliké zodpovědnosti, či vysoké míře každodeního stresu, je možnost společnosti evidentně neadekvátní k udržení bezplatného vysokoškolského vzdělání.

Uvědomme si, že tímto tempem - bez nutnosti přispívat, na našiš školách už ani nikdo za 5 let chtít studovat nebude, protože kvalita pujde hodně rychle doháje!

Raději přidat doktorům a učitelům a zavést rozumné školné a sytém doplácení po studiu, než bídu tady i tam.

Ps_pro_rejpaly ;) - Jsem trochu přestárlej student, pár věcí mi nevyšlo, ted studuju dálkově a platim si...
    TURF
    TURF --- ---
    GREATDRAKE: kdyz je osobni zkusenost irrelevantni, tak nebook. nic jinyho totiz nemam
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE: dovolil bych si připomenout druhý odstavec ze záhlaví..

Zkus uvést důvody, proč jsi vyhodnotil vliv školného na český systém vysokého školství jako negativní. A předem říkám, že osobní zkušenost je v tomto zcela irrelevantní.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    MEFISTOFELES: CYBER_GEORGE: Osobně jsem měl možnost si platit rok docela vysoké školné sám (17000,-za půlrok z důvodu prodloužení doby studia - přerušil jsem). Po této zkušenosti jsem pro placení školného všemi deseti - lepší motivaci pro studium jsem nezažil... Alepoň bude hned před vstupem na vejšku filtrován odpad a zkvalitní se výuka.

BTW: studuju strojárnu a odpadu tady je cca. 75%.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    Ja jsem rozhodne proti skolnemu. Doposud jsem v jinych diskusich na toto tema ale udelal zkusenost, ze zavedeni skolneho nejvic podporuji jedinci kterych se to vlastne vubec netyka. Coz se dobre projevuje napr. na casto opakovanem nazoru, totiz ze studium na VS je ted vlastne zadarmo. Dokonce jsem byl uz byl dotazovan... ja to radeji rovnou ocituji:

"Ale studoval jsi zadarmo, tak proc si ted chces, za nabyte znalost, nechat platit? Proc to nepredavas dal, zadarmo, jako tva skola? Nechapu... trosku komunismus ne? ;)"

Coz mi napsal dospely clovek, ktery pry ma na VS dceru. Myslim, ze za takovych okolnosti se argumentuje pomerne slozite. Jinym argumentem je, ze zavedeni skolneho zvysi na VS uroven/kvalitu, ovsem ani to si nemyslim.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MEFISTOFELES: pročti prosím odkaz v záhlaví a popiš, co by mělo být detailněji projednáno.
    MEFISTOFELES
    MEFISTOFELES --- ---
    Já jsem celkem pro školné, ale podmínky by se měli detailněji projednat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam