• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    SMRGL: asi primárně o tom něco někoho naučit, ne?:))
    TERRA
    TERRA --- ---
    Respektive jde to napsat na nekoho jineho ale kdo je clovek, ktery nemusi danit prijmy...
    TERRA
    TERRA --- ---
    CAU MAM DOTAZ KTERY SEM UPLNE NEPATRI pripadne bych byla rada, kdyby me nekdo odkazal spravnym smerem.

Prosimvas napada nekoho, jak bych mohla vyresit situaci kdy mam mit brigadu, pricemz... ted na konci roku by mi presahl ten prijem z ni tech 15 000 jako studentovi, ktere si muzem za ten rok vydelat, tkz bych musela danit prijmy, ktery jsem ani nemela v planu danit, nevite jak se to dela?Jak to ted vyresit prosim?
    Jestli jde napsat ta smlouva na nekoho jineho kdo by to nemusel danit a napada vas prosim kdo by to mohl byt??

Nevim si rady, tak diky za jakoukoliv pomoc pokud jste v teto situaci zbehlejsi:-)
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    WYDER: už teď se uvažuje o změně statusu u technických a zdravotních střední škol.. zaslechl jsem něco o prodloužení na 5 let a titulu dis.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    HIMLHERGOT: lol, víš vůbec o čem je učitelství.... asi nee..
    WYDER
    WYDER --- ---
    HIMLHERGOT: I na původní otázku je tam odpověď, stačí číst.
    WYDER
    WYDER --- ---
    HIMLHERGOT: Zcela špatné příklady.
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    WYDER: to neni argument na EDERA (ani to tak neni označeno..).
    A co na to bratři učitelé a bratři??

EDERA: ten konec je už v okruhu mé otázky.. škoda, že je to na jinou debatu:))
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    HIMLHERGOT: původní otázka zněladost jinak..
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    WYDER: byly to jen příklady.. jak sem několikrát zopakoval..
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    První zprávy - Školné se bude líbit bankám a exekutorům
    http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/skolne-se-bude-libit-bankam-a-exekutorum/
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    WYDER: Pokud mluvíš o zprávě NERVu, která se zaobírala vzděláváním, tak tu zpracovávali nejenom ekonomové, nemýlím-li se ;)
    WYDER
    WYDER --- ---
    Edit. Teď jsem si uvědomil, že NERV nenavrhoval jako učitele středoškoláky, ale bakaláře. Takže to pro korektnost dodávám. I tak ale původní tvrzení zůstává, protože i bakalář je podle mne v tomhle případě málo.
    WYDER
    WYDER --- ---
    IVANA_ANAVI: To netvrdím, dále viz moje reakce na HIMLHERGOT z 19:28:35 7.10.2011.
    WYDER
    WYDER --- ---
    HIMLHERGOT: Učitelka na prvním stupni se zdaleka ve škole neučí jen číst a psát a počítat a jak to učit. Víceméně ti to vypsala EDERA. Krom toho je to také dost "široký obor", musejí umět od všeho poměrně dost věcí. Představa, že by to zvládli středoškolačky je absurdní, trošku mi to připomíná argumentaci NERVu .

NERV vymýšlí podobné blbosti a je to tak vždycky, když ekonomové radí učitelům. Učit opravdu nemůže středoškolák, to je mimo realitu. Jinak nic proti NERVu a ekonomům, pouze zastávám názor, že by se ekonomové měli věnovat svému oboru a o tom,kdo a s jakým vzděláním by měl kde učit, by vládě měla radu pracovní skupina složená z odborníků daného oboru - školství. Bohužel pan Dobeš je parodie na ministra a od toho se leccos odvíjí...

A imho dotaz, chtěl bys aby např. tvoje děti učila na 1. stupni 20 letá středoškolačka rok po maturitě? Neříkám, že ty holky ze střední nic neuměj, ale rozhodně neuměj tolik, aby měli učit na 1. stupni, kde těch prvních pár let v podstatě rozhoduje o tom, jak ta škola děti baví a bude bavit (a kam pak také v životě budou směřovat)...

K těm sestrám. Pokud se přeneseme přes tu pichlavou poznámku o postelích, pak je jasné, že sestra dnes už velmi často vykonává dost odbornou práci a imho co jich pár znám, tak taky jak fyzicky, tak psychicky náročnou. A i na to je někdo musí připravit (nemá možnost se splést, pracuje s lidmi, kteří umírají atd.). Opět si myslím, že tam to Bc. celkem sedí, navazující už by asi bylo zbytečné. Je otázkou, jestli v rámci toho Bc. programu nemůže mít i nějakou specifickou odbornost (napadá mě třeba fyzioterapie atp.), ale nevím, jestli by to vůbec reálné. To je k diskuzi (ale spíš zdravotníků)...

P.S. Minule jsem se špatně vyjádřil. Mělo by chodit méně lidí na VŠ a zároveň by mělo být méně lidí s maturitou. Dnes odmaturuje už téměř 80 % dětí, což je i demograficky totální nesmysl. S takovýmto poměrem bysme byli nejgeniálnější země široko daleko. To bohužel nejsme...

Ale opět se vracím k začátku. Vadilo mi to vypichování (nesmyslné) jednotlivých povolání, nad celkovou změnou systému, která je potřebná, ale musí být komplexní. Né plácnout, že tihle a tihle můžou mít střední. Ono i programovat tě naučej na střední, ale abys mohl dělat něco pořádného, tak ty další vědomosti navíc potřebuješ...
    WYDER
    WYDER --- ---
    HIMLHERGOT: Ona reagovala na učitelky, tak ji neargumentuj "co napsat na stlani postele". Mimochodem ta poznamka splnila ucel, mela popichnout:)...

EDERA
    EDERA --- ---
    HIMLHERGOT: Zklamu Tě - nejsem. Jsem právník (ti rádi poučujou taky:-P) Ale jsem rodič a dovedu si představit, jaké škody může na dětech napáchat polovzdělané trdlo těsně po střední. Mám zkušenost, že ani po pěti letech pedagogické VŠ to někdy není žádná sláva (jako ostatně u jakékoliv jiné VŠ) a to adept učitelství do sebe chca nechca přece jen nasál nějaké další informace, zkušenosti, dovednosti a celkově osobnostně vyzrál.

Pokud jde o zdravotní sestry, tak je otázka, co od nich očekáváme. Jestli odborné úkony, tak při současném stavu medicíny jenom střední škola těžko stačí. Bohužel v současném zdravotnictví dělají sestry spoustu jiné práce, pro kterou je vyššího vzdělání fakt škoda. A to nemluvím o stlaní postelí (to už snad všude dělají sanitáři/sanitářky), ale třeba o administrativní práci. Fakt nevidím důvod, proč by údaje do počítače o pacientovi měla v nemocnici zadávat sestra s vyšší odbornou školou nebo Bc. titulem. To zvládne administrativní síla s ukončenou základní školou (ale musela by umět pravopis:-)) a kurzem psaní desetiprstovkou naslepo. Ale to je už celkem na jinou debatu.
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    EDERA: + existují ještě různé kurzy, atd.. pro učitele, kterejma by se dalo dohnat co se na střední neučilo (a opakuju KVALITNí střední škola..).. a otazkou je, kdo krom pár zapálenců pude učit s vejškou, za kterou zacáluje x tisíc, na první stupeň základní školy za minimální plat..
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    EDERA: předpokládám, že si učitel/ka podle toho, stylem jak poučuješ:))) (v dobrym..:))
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    je pravda, že to zjednodušuju.. Ale co napsat na to, že sestřičky jen zdaleka nestelou postele..
    Na druhou stranu jádro problému a muj dotaz je od začátku úplně jinde a třeba to by se měli na VŠ studenti naučit. V diskuzi se držet konkrétního problému a ne "vyhrávat" diskuze změnou tematu do ty doby, než "budu mít jednou pravdu.."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam