Az po upgrade na Ubuntu 10.11 Oniric Ocelot jsem zjistil, ze ta krava silena pouziva nejakej posranej klon Gnome, kterej je naprosto nepouzitelnou variaci na MacOSx. Zaroven se cele Ubuntu po upgrade zacalo chovat vazne divne, ruzne se zasekava, padaji aplikace, dlouho se to startuje. Vubec nemam chut to ladit a zkoumat. Takze jen
Ubuntu 10.11 NEDOPORUCUJU K INSTALLACI
Doufam, ze se oddeli nejaky fork z klasickym Gnome, musim si precist jestly Gnome3 opravdu znamena tenhle nepouzitelny osklivy mrdnik, co z toho udelali nebo jestli to je nejaka manyra Ubuntu jako takoveho. Kazdopadne stejne jako Linus Torvalds jsem se znovu vratil k XFCE, tedy odinstalloval jsem Ubuntu a naistalloval XUBUNTU. Mam stesti, ze se mi nechtelo si na Asus 1215 Eee, aka Eeel, nikdy hrat s partisnovanim disku, protoze jsem tam stejne chtel mit wokna a sdilet data snadno mezi obema systemy [napriklad ted jsem byl v Olomouci u Jencka Hlavsovic a on mel nejakou HDMI obrazovku, kterou jsem naprosto nebyl schopen v ramci odpoledni pohody propojit s ntb na kterem bezel tucnak, tak jsem naprosto lenive prebootoval do Woken a vsecko bylo Plug-n-play...]
Jesteze jinak uz delsi dobu nejsem militantni cvicitel tucnaku, jinak bych si ted sral do bot, ale kazdopadne souhlasim s tim, ze kdo ma jen jeden operacni system, podoba se installaterovi, ktery chodi opravovat lidem veci jen s kladivem].
Skoda, ze wokna nejak nesla o kus dal, jako to udelala Jabka s prechodem s system X [mmchodem jak mi dosla, ze je to hricka, ono to X znamena 10, s tim, ze GNU/Linux vychazi z IBM systemu, ktery se jmenoval System V, zejo ;]
Kazdopadne chapu, ze i zkuseny Linuxar v soucastne dobe, pokud neni politickej, ma tendenci pouzivat Jabka. Za a] tam ma bash, tedy muze cely system ovladat pohodlne z konzole, za b] podpora pro aplikace je srovnatelna s Wokny, navic integrace s mensimi device je naprosto uzasna, to je jasne. Zajimalo by me jak moc je integrovany Linux s Androidem kdyz by na to doslo, za c] wokna Jablek jsou proste paradni, krasna, user friendly [mostly]... eye candy like at basic level...
tohle je jinak moc zajimavy fenomen, protoze co ja vim, tak Jabka nikdy nesla nejak moc skinovat a celkove customizovat v te GUI casti, ale neznam nikoho, kdo by mel problem s tim, ze Jablecne GUI se mu nelibi tak jak je. Dokonce se to skinovat ani obecne nikdo moc nepokousi. To je kazdopadne veliky krok k unifikaci [prijde k necim naskinovanym woknum, nedej boze k necimu linuxu, kde ani nepoznate jaky wokenni manager pouziva, ne tak, ze s tim budete schopni pracovat]
Tak tedy uz pri installaci XUBUNTU, ktere tedy znova installuju jen jako "aplikaci do windows 7" abych zase klidne mohl vsecko zrusit pomoci kliku na uninstall a bylo, ale abych mel uzitecny system stale po ruce... tak uz pri te installaci jsem si vsimnul, ze defaultne pouziva Firefox, Thunderbird a Pidgin. To mi naprosto vyhovuje, protoze tyhle apps jsou usazene na vsech mich masinach a uplne vyladene. takze jako to, ze jsem si v Ubuntu vzdy musel dat pozor, abych se dusledni zabvil Evolution [nepouzitelny Outlook od Novellu] a to, ze kazda verze Ubu mela jiny Instant Messanger, to uz snad konci. XFCE nebylo nikdy tak uzivatelsky prijemne jako Gnome, ale uvidime, treba udelali par kroku dopredu, za ty 4 roky, co jsem to nepouzival. Report bude nasledovat.