OVERDRIVE: tak v zásadě na tyhle potraviny existují dva rozdílné názory
celé kultury (to je zjevný), a taky celé směry zdravé výživy (např. makrobiotika, ale i ájurvéda), považují obilniny s obsahem škrobu za přirozenej základ stravy (k bramborám už mají víc výhrad...)
a zase jiné kultury (lovci a sběrači) je nejedly buď vůbec, nebo jako malou část stravy (doplňkové zemědělství malého rozsahu, vykopané hlízy), a zase jiné směry výživy doporučují totéž i modernímu člověku (paleo dieta, kde jíš zeleninu, ovoce, oříšky, bio maso, sacharidů minimum....)
přijde mi, že pravda je někde uprostřed, teda alespoň, co jsem zjistila na sobě, kvalitní celozrnné obiloviny jsou výživné docela do pohody, bio brambory v dobrém stavu (nezelené, klíčky pryč atd...) imho taky, pokud se to s nima strašně nepřehání ;0).......ale výživa, kde tyto věci tvoří základ, mi nevyhovuje, je to takové těžké, otupující....zdá se, že moje tělo mírně preferuje ten režim lovce a sběrače....
(btw lovci a sběrači byli prý zdravější, vyšších postav a žili déle než usedlí zemědělci, protože měli bohatší stravu......to dneska v bohaté části světa už tak není, ale očividně začít baštit jeden, dva druhy obilí místo stovek různých věcí z lesa nebyla až taková výhra....plus k tomu mnohem tvrdší fyzická práce.....)
ale v našich podmínkách myslím platí něco jiného: ať už si z těch dvou možností vybereš kteroukoliv, je to určitě lepší, než jíst "standardní stravu"...pokud máš čerstvý a dobře uvařený kvalitní obiloviny, dostaneš z nich rozhodně daleko víc živin než z bílýho chleba, chemických jogurtů, průmyslových cukrovinek, polotovarů a všech těchhletěch dalších blemců ;0)