muj aktualni background na pocitaci v Avecu, odkud odchazim, ale nechavam jej tam... ;]
Asi jste si vsimli, ze jsem se zamiloval do Ameriky a do Americkeho snu, a mam dojem, ze to musim vysvetlit, protoze zazivam to, ze semnou hodne lidi nesouhlasi [vetsina z nich v USA nikdy nebyla], navic vetsina z nich tvrdi, ze Amici jsou bud hloupi nebo zli.
Tak tedy me duvody, tak nejak, jak me napadaji:
- byl jsem v USA jen chvilku a malo, ale i v nejkomercnejsim meste a na ty nejzapadlejsi benzince v prdeli na okraji pouste, proste vsude, se ke me chovali lidsky a pratelsky
- je normalni, ze si v USA lide pomahaji, alespon tam kde jsem byl - nemuzes neco najit, nekdo ti ochotne poradi, neco nevis, zeptas se a dostanes odpoved v tom rozsahu, kam az pomahajici vi... proste je normalni si pomahat, a to i jen pri naznaku toho, ze clovek pomoc potrebuje
- v USA zakon dodrzuje vetsina normalnich lidi - neprekracuje se tam povolena rychlost, nechodi se "na cervenou",... argumentem bylo, ze je to proto, ze jsou tam velke pokuty a ze to neni svoboda. mojim proti-argumentem je to, ze spolecnost, ktera je zvykla, ze zakon znamena dobrovolne omezeni sebe sama, tak, abych neomezoval a neohrozoval ostatni a tohle respektuje niterne a osobne vetsina jejich ne-patologickych jedincu, tak takova spolecnost je podle meho funkcni a ma sanici dobre a slusne vychovat sve deti, napriklad.
Je to stejne jako, kdyz dobry a slusny ridic zcela vedome vyhodi blinkr i na polni ceste, kde nemusi. Zakon a poradek je proste dobrovolny a je dobre, kdyz je dodrzovan v prospech veci. Taky je dobre, kdyz plati pro vsechny a vzdy. Takze jako ten blinkr na polnic ceste. Nemusis, ale muzes.
- v USA maji vsechny barvy pleti a vsechny narody. samozrejme i tam bude hromada spatnych lidi, rastistu a jina podobna pakaz, nebo i neco, co vznika nekde hluboko v nas a musi se to premahat a je to vlastne normalni... jo, asi jo. kazdopadne bylo jasne, ze nejsem native American, poznali to podle Evropskeho prizvuku, podle jinych zvyku, ale nebyl jsem pro ne neco raritniho. Kdyz sem prijede Amik, aby se obhajoval pomalu, ze neni uplne hloupej, neschpnej a navic valecnik, co zabiji ty hodny Arabaky. jo, tam jsme proste nebyl zadna rarita. Anglicky mluvis dobre, je s tebou docela sranda.... kdyz mi na benzince dal motorkar, kterej zrovna vylez z "gangu" motorkaru a sel si koupit kolu, vetsinu svejch cigar, protoze jsem jej poprosil o jedno... jen proto, ze jsem si s nim normalne pokecal. Kdyz mi trafikant na benzince dal roztahovak do ucha za 3USD, jen proto, ze se mu libilo, kdo jsem a o cem mluvim [a kupodivu ten clovek mel podobny rozhled a pohled na veci jako ja, a delal kurva trafikanta na benzince]... proste normalni slusny chovani a pratelsky i od lidi, kde bys jej necekal ani dost malo.
nejsi tam zadnej zlej pristehovalec nebo tak....
[pokracovani po obede]