Jak dlouho jste pripojeni k Internetu. Tyjo, urcite sem chodi lidi, kteri nikdy nevideli modem (teda videli, maji jej v telefonu, ale myslim tu krabici, co bzucela a pipala po hrozive telefonni lince, Zprotocol a tak) muj oblibeny software byl Carbon Copy, byla to takova varianta talk pravdepodobne pro seriove lince, proste neduplexni rx, kdyz dobre tak tx...
Delalo to to, ze na jednom terminalu clovek zmacknul na klavesnici pismenko a na druhem bylo vitet. Melo to ten SF look osumdesatkovych filmu, jak nekdo komunikuje s pocitacem a on odpovida na TTY tak, ze pred blikajicim kurzorem se jedno po druhem zjevuji pismenka...
Nejlepsi na tom je, ze prave tohle je zaklad toho Jabka, o kterym se tu budem hadat 3 dny. Vicemene presne tohlenco Microsoft nikdy nepochopil, Emacs dodnes pouziva ridici kody typu dalnopis, takovy ty ctrl+a, ctrl+e a podobne.
To je na Unixech fakt STRASNE DULEZITE, ze se to porad dal a dal stavi na vecech, ktery zpusobily prumyslovou revoluci, a tim padem je v tom hrozne moc engineeringu a zkusenosti (samo strasnyho workaroundovani, to jo)...
Jabka se jmenuji SystemX, coz je legracka, protoze IBM Unix se jmenoval SystemV, tedy Jabka jsou proste 2x lepsi, ale zcela jasne priznavaji, ze vzesly z tradice *NIX platforem, tedy cca 50 let vyvoje digitalnich technologii.
100x se muzu hadat s lidma, kteri nepotrebuji cecko a nevi, k cemu je dobre taktovani procesoru, pripadne jaky je principialne rozdil mezi 2,8,16,32 a 64 bit architekturami, a proc jsou to vsecko nejaky nadruhou... nelibi se mi jejich gui, legraci argument.
Me se libi, ze za 40-70 tisic dostanu sitovku, na ktere muzu primo cist protekajici bity, libi se mi, ze pomoci commandline muzu zpusobit to, ze zadnou vec nedelam 2x (jak hledas soubor s konkretnim klicovym slovem pod windows? Otevres si vsechny soubory a zmacknes f3 nebo ctrl-f a napises slovo, kdyz tam neni, zavres; na *nix systemech napises “grep -il klic *”, co je rychlejsi?); libi se mi, ze dostanu GUI, ktery neni 100%, ale je tak dobre, ze nepada, unese stovky otevrenych aplikaci a stovky otevrenych tabu v browseru a pri tom vsem to vydrzi na baterce celou pracovni dobu (8-12h)...
Samozrejme mi to umozni snadno nebo slozite se pripojit k nekonecnemu mnozstvi jinych masin a kdyz chci kopirovat soubor, otevru si adresar odku a kam, z nich zeden je v guane a druhy u me na disku, proste normalne v okne. A to uz poslednich cca 20 let. Porad v tec samejch oknech, a to uz poslenich cca 40 le porad pomoci stejnych prikazu.
Pred 40 letama neexistoval ani ms-dos a uz to umelo tu furt stejnou commandline.
Prijdu k milionum pocitacu na svete, a vsechny na me mluvi stejnou reci.
Krom tech, co vznikly v roce cca 1995 a mluvi reci sekretarek, takze vyhazuji soubory do kose, pomoci mysi, a vsechno zasadne delaji tak, aby to rozhodne bylo jinak, nez to ma zbytek sveta.
Nastesti uz je to fakt jen herni konzole a legacy problem jak Microsoftu, tak vsech adminu sveta.
Imho jedine, co udelal Microsoft FAKT BOZI je Excel.
https://twitter.com/josefkokta/status/1095620064693444608?s=21