LIBRIUM: joaha, ted vidim, na normalnim browseru, ze se ptas, jestli konkretne v techle objektech necvicej hasici. cvicej. ti kluci co vysej na zdech na nekterych fotkach a maji zavesna nositka plna tezkych pytlu s cementem, tak to jsou prave hasici z Jihomoravskeho Kraje, Brno-Jih. Meli tam celou karu plnou vybaveni, rozbrusovali zdi, to je "bavi" hodne, pak delali ruzny slanaky... sikmej, mezi dvema horizontalnimi body, mezi dvema vertikalnimi body, s clovekem zavesenym na zadech, s nositkama... docela jsem si ten jejich vycvik uzil i jen ze zeme, protoze jsem videl pomerne dost ruznych principu a technik, ktere by me sice asi napadly, kdyz bych na ne mel hromadu casu, ale v krizove situaci bych je nedokazal vymyslet ani nahodou [ona lana jsou vcelku masakr, clovek musi uvazovat dost 3d, i kdyz se to zda cele 2d, odkud kam pusobi raz padu, jak velky je padovy koeficient - ono uz na 2 metrech od jisteni a 2 metrech pod nej vznikne takovy raz, ze pokud nemas prsni uvaz, tak Te to zlomi v pase a prerazis si pater o vlastni jisteni, nemluve o tom, ze vytrhas ze zdi jisteni, ktery maji nosnost 28kN [2800 kg v tahu, ju?] - videl jsem na par metrech padu cloveka narovnat vlastni vahou karabinu s touhle nosnosti...]...
takze jo, trenujou tam zase jak hasici, tak policajti, tak psovodi, tak obcas asi i paramedic. je to oblibene misto IZS k treningu.
Ja jsem ted trosku DOST nestastny, pac psovodi maji casto tendenci se psum schovavat do krovi, a pokud bys je nekdy zavolal k zasahu [cest vyjimkam], tak nejen ze neumi podridit se veleni, ze neumi prvni pomoc, ale neumi ani pouzivat vysilacky, nemluve o tom, ze doma zapomenou helmu a celovku.
Snazim se to zmenit, jenze nejhorsi je, ze UPLNE chapu, ze je pak nikdo nikam nevola, ani kdyz maji Atest MVCR, protoze ja jsem se zucastnil za posledni 2 mesice 2 cviceni a popravde bych jim nesveril ani klice od sve chaty, ne tak svuj zivot. Na dohledavani kadaveru doby, jenze to zas nikdo necvici, pac sehnat lidskej kadaver je pro odvazne [mame na to zakon, ktery nepripousti zadne legalni pouziti takove veci, no]