Taky musite jednou za cas [jednou za rok] odsoublasit neco jako Code of Conduct vlastni firmy?
Jakoze co jsou hodnoty firmy, jak se chovat, co uz je uplatek, kde se muzu o nekterych vecech bavit a podobne?
Taky ctete veci, s kterymi mate souhlasit?
Tak musim rict, ze jsem sam sebe nabonzoval na HR, ze nesouhlasim s nekterymi castmi code of conduct:
- pozitivni diskriminace zen. z meho pohledu je to stejne jako rasismus, akorat je to tvarismus. nic proti zenske, ale co ma kdo v kahlotach/sukni mi je uplne jedno, kdyz je to spatnej/dobrej programator
- nesouhlasim s tim, ze kdyz neco nekam pisu na socialni media, kde je mozne neja dohledat kde jsem zamestnany, musi se me nazory priblizovat nazorum firmy a nesmi byt "politicky nekorektni" - je tohle vubec legalni podle zakona? na internetech vzdy jde dohledat, kde clovek pracuje, v dobe ruznych linkedin [a to ja si jeste nekdy davam pozor, abych treba bugy nedisclosoval pod firemnimi kredenci a nejakou vlastni identifikaci... minule mi to teda docela ustrelilo a byl jsem na sebe nasranej].... kazdopadne moje socialni media jsou moje socialni media, uz jen proto, ze hodnoty me firmy se meni s firmou, kdezto me hodnoty se meni jen s mou osobnosti a nazory
- nesouhlasim s tim, ze kdy jsem na podnikovem vecirku, mam si s ohledem na CO2 stopu radej vzit autobus a ne 2 taxiky pro 6 lidi. Proc? Protoze uhlikova stopa me zajima hodne mene nez zenska znasilnena ve verejne doprave za bileho dne, ktere nikdo nepomuze [a to jako spolecenska norma, ne konkretni pripad].
- nesouhlasim s tim, ze pomoci intranetu mas udavat, kdyz nekdo porusuje code of conduct - ne, ze by se mi nelibilo byt aspon jednou v zivote praskacem, to je prece jasny, takovej jsem byl vzdycky a uzivam si to [zas jako, kdyz nekdo bude krast... jak pisou v Atom RPG: Radej byt praskac, nez zemrit na kolenou]... ne at neblabolim: hlaseni pry ma byt anonymous. To je samozrejme nesmysl, zadny z firmenich toolu neni anonymni, abych je mohl pouzit, musim se vzdy nekam prihlasit.
Ja vim, ze korporatni sracky nemam cist, jenze uz jsem takovej.... a ted jsem dost nasranej, pac je to pro me princip. A ano, vim, ze se rozciluju uplne zbytecne, a dost pravdepodobne to zkonci spis tak, ze me vyhodi, nez aby se neco zmenilo.
Moje zena o tom uvaziuje docela dost, jak je urednik, tak del na urade, ktery se chova podle nejakeho zakona a nejakych zakonnych norem, vychazejicich mj z ustavy potazmo z moralky. Jenze co se stane, kdyz vyhraje nekdo jiny. Dnes je rovnost pohlavi definovana pozitivni diskriminaci zen a negativni diskriminaci treba homosexualnich partnerstvi... co kdyz se tohle zmeni a najednou budes muset diskriminovat zeny negativne a homosexualita bude trestna. Kde zustane lidske svedomi, kdyz ten samy clovek zaroven chce slouzit a cely zivot slouzil... zakon a moralka dana firmou, a pak zmenim firmu. To je presne ono. A to same je to s ustavou... kdyz bychom se dneska chovali vsichni podle PrasoPsa, cim budem pro svoje deti, jenze kdyz se tak nebudem chovat, cim budem pro organy cinne v trestnim rizeni.
// napsal jsem tenhle text na prvni dobrou, takze litera nic moc, snad je z toho pochopit aspon duch