• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: jo tyhle veci mame samo taky, i kdyz ja jedu i na manu a susene maso, i fazole. Co se vody tyce, tak prinejhorsim filtr, v tom jsem mega paranoidni, pac se mi parkrat v zivote stalo, ze jsem nekde vytuhnul bez pitne vody, a je to fak hroznej zazite, zvlast druhy den vecer, kdyz je okolo 38*C+, nikdy vic.


    Mam tohle pro dlohe pouziti [asi 20tis pouziti, rikaji... nesmi to zmrznout]:

    Sawyer Mini - Hanibal
    https://www.hanibal.cz/sawyer-mini-id17231

    a pak trosku vychytanejsi obdobu tohohle [kterou ted nemuzu dogooglit]:

    Katadyn lahev a filtr BeFree
    https://www.hanibal.cz/katadyn-lahev-a-filtr-befree-id19802


    Jinak samozrejme savo s kys. citronovou taky pomuze ledascemu.....

    Jak casto menis uskladnenou vodu? Furt uvazuju, ze to taky vyresim, stejne se o zasoby musi clovek starat....

    Pokud nekomu chutna indie, tak pak tohle [nejsou prehnane ostre, ale uz je to hodne indicke]

    https://www.jezhned.cz

    Musel bys snist tedy 4 za den, abys dostale tech 2000kal, ale je to takovy nesmrtelny pytlicek, ktery uz obsahuje vodu, pac jsou to vsechno takove kasovite hmoty. Da se to ohrat treba v rychlovarce, nebo i jen zalitim horkou vodou. A je to relatovne lehounke...

    Pro me je to survival vec v tom smyslu, ze krom dhalu indicke veci nesnasim, takze se mi nestava, ze to chodim vyzirat, coz u jinych nouzovych potravin obcas delam, kdyz jsem linej jit nakoupit.

    Spolubydla mel smulu, kdysi si nakoupil hromadu vojenskych KDcek, ted jak nemel praci, a dosly mu prachy, tak to zacal jist [polsky jsou fakt hnusny]... no a pak nastalala doba, kdy se zdalo, ze KDcka by mohly byt i potreba.

    Jinak to survival zasobovani resim i prave tim, ze jsem udelal kvasene zeli, dynove kimchi [kdyz vyfiltrujes zkvaseno tady, najdes recepty, paradni web mmchodem], dyne jsou prave hodne survival zradlo, da se to pouzit na 1000 a jeden zpusob, a tvrdsi varianty, jako hokaido vydrzi fak dlouhe mesice, a jeste navic v sobe nesou funkcni oseni.

    Jeden rok, kdyz jsem byl jeste hodne punkac uteklej z domu, tak jsem zil u kamosky v zahranim domku, kde jsme meli jen olej, od souseda jsme dostavali vejce [zadaco], koupil jsem 15kg mouky a vsude na zahrade rostly cukety, a na louce zampiony. Takze jsem [jsme] treba tak 2-3 mesice jedli jen cuketu 100x jinak, s plackama z nekvasene mouky, vejce, a jabka 10x jinak [od kompotu bo buchty]. A jako uplne v klidu se to da.

    Jen dyne na pestovani jsou relativne tezpe z pocatku, kdy potrebuji hodne zahnojeno, idealne je sazet do kopostu, jenze ten zas nema lezet na slunku a dyne i cukety potrebuji hodne slunce. Ale snad se mi letos podari, i kdyz jsem hnojil az na jare, nejsa schopen na podzim si dovezt auto konskejch koblizek [pac jsem linej blb]..

    Kazdopadne dyne, cukety a zeli, takovy zaklad toho, co vyroste vicemene vsude a kazdemu, a vydrzi to vecne a ma to hromadu kombinaci.

    Navic nerad pestuju veci, co stoji oseni vic nez hotovy produkt v zelenine.

    Letos jsem bohuzel nestihnul sehnat kren, nez vsecko zavreli, je s nim teda dost prace, ale pak je to super, treba se zelim a jabkama... mnam.

    Uvidime. pozemek, kde muzu pestovat fakt stoji za hovno, je to navazka, moc stinu a sucho. Ale kompsot a konske hnojeni snad pomuzou...

    Jinak kdyz by slo z tlustych do tenkych, nemam problem si s kusi pockat na lan, dokonce mam vychytane kde, a tech mist znam nekolik. Sice by to byl nebezpecny sport, ale kdyz by nebylo maso a svet by sel srat, premnozily by se dabelsky rychle. Na prase si netroufnu, a na malou pernatou, zajice a tak, tak je zas kuse na picu, proto chci mj. brokovnici, ktera na pernatou je vcelku dost fer, i kdyz broky mezi zubama jsou otrava ;]
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Ja mam akorat ve sklepe "policko" Many, Extrifitu, Adventure Menu, balene vody :-))

    Respect za to "zemedelceni", co zkousis...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Bordelu na podkladove kuzi si nevsimejte. Ale prisly darky (mmchodem respilon zjednodusil, driv byvala pest zvlastni dil materialu a sel sundat, no tak holt budem terroristi.). Akce na Fiskarsku x10, coz je porad zahradni drobek, za 700,- s postou 900,-, kdyz v kamenych kramech ji maj i za 1500,- dobry.

    (Koupil jsem si kilovou sekeru za cca 400,- a kdyz jsem s ni bral zivou, 5cm vetev lisky, malem jsem se nasral, dosel jsem si pro XXS Fiskarsiho drobka a dal to na dve seknuti... levnou sekeru jsem prebrousil, pac brouseni je taky “levne”, ale X10 snad vydrzi vecne, treba rezuvzdornost je zasadni vlastnost, i kdyz tohle do kulnicky nepujde, spis pod postel (existuje povera, ze kdyz je sekera pod posteli, narodi se kluk)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hehehe! To se mi presne stalo. Pak dosly pismenka a zas ctu brak



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dokonce nekolik a google zas prekvapil, kdyz das ckcd covid vrati to v jednom odstavci vic (vsechny) dily takhle tagnute.

    Akorat nemuzu prijit, jak nad stripem udelat mouse moove/hower, abych videl i ten sub-comment, nebo casto i pointu; na mobilu to nijak nejde, nebo nevim.

    Tenhle je takovej ocekavanej; pripomina mi Truce, jak kdysi zahlasila, ze ona uz byla emo, nez to prislo do mody

    xkcd: Self-Isolate
    https://xkcd.com/2276/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Usein Bolt prej dal nekam na Twitter, ci kam, obrazek jak ve 2008 nekomu utek na draze, a nadepsal to Social Distancing ;)))

    Ten chlapek je asi fakt srandista.

    Jinak videl jsem nekde meme na social distancing, kde si povidaji 2 chlapecci a ostrakizuji holcicku, nicmene chlapecci si septaji: km/h, kg, cm...

    A holcicka ma nad hlavou: fps, mile, pound

    Taky pobavilo (myslim, ze je to v auditu “vedecke vtipy”)

    Apropos, co XKCD? Nemel nejaky special na covid? Jdu se kouknout.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A stejne mam nejradej dyne, pevne doufam, ze letos z nich budu mit male policko. Jsou hrozne krasne a uzitecne na vsechno. Navic vydrzi i 2-4 mesice proste polozene v kuchyni a je z nich super kompot, a, a, a... proste mam rad dyne


    DÝNĚ: Zavařování a kandování. Poradíme, jak si ji užít celoročně | Prima Living
    https://living.iprima.cz/zahrada/zavarovat-kandovat-susit-s-dyni-se-daji-delat-divy
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zda se, ze jsem semenum a kytkam neocekavane pomohl (a pak, ze vim co delam). Konsky hnuj se rozpada tak, ze hodne hreje, takze by jednodenni mraziky nemusely zas az tak nicit. Otazka je, jak moc to stihne, pac jsem nemel hnuj ulezely.

    Zajimave je pouziti symbiotickych hub, je tady o tom jen zminka, ale chapu ji, priste potahnou koreny rostlin, cimz “fraktalne” naroste objem korenu, takze i v suchych letech maji rostliny vetsi sanci ziskat vodu. Investuju, i kdyz 1.trat uz je v zemi, tak po sklizni hrachu houby rozhodne pouziju.

    Hrach pouzivam jako prvni rostlinu proto, ze za a) je to docela jedle a v kramech drahe (treba cibuli nema smysl pestovat v malem, hrach jo)
    B) vaze na korenech dusik a dusicnate slouceniny, takze pudu vlastne vylepsuje pro dalsi pouziti

    Loni jsem se dost podivoval, ze touhle dobou uz lide na zahradkach meli stopu vysoke, tmave zelene rostlinky a ja jen palec vysoke “sazenice”, nacez jsem zjistil, ze pro tohle jarni sazeni existuji specialni mrazuvzdorne a na svetlo/teplo mene narocne odrudy.
    Jestli zitra nezmrzne, za tyden budu mit kvetouci rostliny.


    Jak rikam, vim co delam ;)

    https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-hnojit-zahradu-na-jare-22865.html
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    „Snažil jsem se jí ukázat reálnou situaci a přesvědčit ji, ale věděl jsem, že je to zbytečné. Byla tvrdohlavá jako dlouhorohé horské ovce.
    „Pomozte mi.“
    Kdyby toho šermíře nezastřelila a oni by mě zabili, vyšlo by to nastejno.
    „Budeme zabíjet, uděláme věci, které se vám budou příčit. Špatné, děsivé, příšerné skutky. Bude vám mdlo ze sebe samé, zašpiníte si ruce, změní vás to a nikdy na to nezapomenete. A naděje na úspěch je mizivá, téměř žádná.“
    „Pomozte mi.“
    Stála přede mnou, ženská tvrdá jako skála, neústupná, zocelená drsným životem a vyprahlou pustinou. Bylo mi jí líto, protože neměla představu, do čeho se pouští, a zároveň jsem ji obdivoval. Věděl jsem, že dělám chybu, možná největší v životě, ale nemohl jsem jinak. Dluhy se musí platit. Jak se doušek vody může někdy prodražit...“

    Citace z knihy
    Koniáš: Muž na stezce
    Žamboch, Miroslav
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kurva!!! Takze nejen covid, nejen uplne sucho, kdy ani 1/2m pod zemi neni porad hlina tmava, nejen vcerejsi kroupova bourka, kdy jsem se bal i o plechy na aute, ale jeste bude i mrznout, no bezva (ono jako stridave mrzne uz posledni mesic, ale...).
    Aspon potesilo, ze mi to chmu napsal, nastesti jsem se zdrzel pri obdelavani pudy a skoro nic jeste neni venku, angresty snad vydrzi, trapim se s nima uz treti rok, nelibi se jim tu a jak muzou, tak nerostou, pritom angrest je me neoblibenejsi ovoce, ktere se navic blbe schani...

    Chjo, miluju dobre zemedelske roky. Jenze co cekas, kdyz je obloha bez mracku

    Loni mi zahradu nejdriv pripozabilo sucho, pak prisly mrazy. Tak jsem zasadil a zasel znova (coz se jako konicek zacina prodrazovat), no a tak prislo druhe sucho.

    Musim si vyrobit zavlazovaci system, tahat se s konvema je sice dobra posilovna, ale ucinne to moc neni.

    Aspon zjistim, jak vlastne funguje cerpadlo a jak se takova vec kupuje...

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Libi ;)


    Maxwell the Demon - 01 "Entropy for Kidz"
    http://www.youtube.com/watch?v=Tay3-2WKQ5Y
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Objective Oriented e-source learnikg aka OSEL, odkud je Scredingerova cica, respobrazek stareho Maxwella demona


    :: OSEL.CZ :: - Maxwellův démon může vytěžit práci z kvantové informace
    http://www.osel.cz/7368-maxwelluv-demon-muze-vytezit-praci-z-kvantove-informace.html
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Schredingerova kocka ;€

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Maxwellovy zakony:

    Maxwellovy rovnice – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Maxwellovy_rovnice?wprov=sfti1


    Resp Maxwelluv demon; kdo dava pozor pri cteni sf a braku, uz si jej vsimnul, neco jako te stare nemrtve/nezive/-ouci cice soudruha Schredingera.. proste fyzika, v tomhle pripade vysokych/nizkych energii v bode, resp poli... jednou tam a nikdy z5

    https://en.wikipedia.org/wiki/Maxwell's_demon?wprov=sfti1
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nebudu sem davat stats pro neco, co zajima me, jen aby bylo jasno, tak dvojcata byly v dobe 9/11 nejaky necely 2 000 lidi, predevcirem byl NewYork s covid-19 tak nejak 8000 az 9000 lidi


    Coronavirus Update (Live): 1,888,975 Cases and 117,586 Deaths from COVID-19 Virus Pandemic - Worldometer
    https://www.worldometers.info/coronavirus/?



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Ah, ono je to nejak blbe...



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Uz to nechci davat do Nozirskeho auditu, navic jsem sam jeste nevidel, ale mam desne rad ruzna videa o tradicnich remeslech. Kdysi jsem sem daval vyrobu kozisku na Slovensku, nebo vyrobu dosku, ci pana, co jako jeden z poslednich vyrabi pilniky a rasple (tak kvalitni, ze jsou predevsim medicinskeho pouziti, dnes), kazdopadne puukko pro me vzdy bylo nuz, vlasne Nuz. Mam jich nekolik (skoro desitek). Psal jsem, ze noze miluju... i kdyz jim vubec nerozumim. Z zadneho z moznych pohledu, a to vcetne pouziti (naposled pred 3 tydny jsem si rozriznul palec az na kost a do pul nehtu... dekuji, uz jsem zdrav, nemaje pul nehtu... stare dobre sekundove lepidlo, a tak...)


    Traditional Crafts of Finland - Episode 1 - Puukko Knife Making
    http://www.youtube.com/watch?v=BLnqr6IGVgs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam