SPECZ: Z dyni jde delat vsechno, dam Ti keywords, a pak dynova chilli calamada, vlastni vynalez...
Dynova polevka (s chilli hreje vic, bez chilli to ji i deti) - bcelku mrdacka, ale zas ne extrem
Nejvic jednoduche: dyni na kostky, brambory na kostky, cervena repa na kostky (za me asi 1,5cm hrana~), cibule na ctvrtky nebo tlusta kolecka, na plech olej nebo sadlo, posolit zeleninu, pridat cely kmin, protrepat, hodit na ten mastnej plech a pect na 180, dokud to nevypada jedle (to je muj nejcastejsi recept)
Da se treba na to hodit kurkuma, pak je to jeste jinak zajimave.
Calamada:
- rozmixovat chilli se soli (muzes i cesnek, kdyz chces, ten nemixovat, ale promackat)
- upect dyni do mekka, muzes pridat oloupane hrusku, svestky, jabka, s rajcaty me to neba, zerou moc chut a palivost chilli, ale taky to jde
- rozmixovat a smychat s chilli z prviho kroku, ja jeste pridavam konopny olej, pac mi chutna a ladi chut, ale nesmakuje kazdemu (bacha capsaicin je v oleji vyrazne zlejsi, vzdy pak pali i ven, takze opatrne s koncentraci a typem chilli, ja davam 2 hrsti cehokoliv kolem 70 tisic SHU na pulku dyne hokaido - vetsi, a na 5-6 svestek zahradnich (ne tech nedobrych supermarketovych).... sla by pouzit i povidla, imho)...
Vyvaruju si flasky se sroubovacim uzaverem, az je v nich calamada-marmelada, co ja vim, co to,... tak je zavru, a hodim do vodni lazne, takova rychlosterilizace, klidne pod 100*C, pokud mas dobrej teplomer, za me 71-73*C (da se i v lepsi rychlovarce, nebo dve vicka od rybicek a drat, visjak ;)))
Dynovej kompot: naprosta topka pro decka... proste nakrajis dyni na kostky, idealne necim, co dela vlnkovate steny (vlnkovaty nuz, ale levoprave, ne na ostri)... muzes dat skorici, urcite nejaky citrus. (I horsi pomeranc, muzes i s kurou, pak je to ostrejsi, davam platky 0,5cm tluste), muzes hrebicem (muzes CHILLI!!! ale pak to neni pro decka;)
Povarit v cukrove vode (cukru mrdy, dyne je takova lepsi hmota, sladka sama primarne neni). Da se i na ferovku zavarovat.
Dynove kimchi - to najdes na webu zkvaseno.cz; me se nepovedlo, dyne byla na muj vkus tvrda jak podrazka, ale mensi kousky a tak (dyne jde kvasit ijako zeli/okurky)
Dynovy kolac - to jsem nedelal, ale bude to asi obdoba mrkvoveho a tak; pokud ma byt vegansky, tak misto vajec lnene/sezamove seminko, rozsekat na kusy, nalozit do zavarovacky s vodou, udela to takovy zabi slyz, ktery u peceni funguje jako vejce.
Da se i s bananem, ale to nedelam.