Videl jsem mmchodem dva uzasne (aspon teoreticky, ani jeden jsem nezkousel, ale chapu podstatu - coz teda muze byt pruser realizace, zkusim oba) recepty:
Prvni byl od Daga, na instantni bramborovou kasi.. to mam taky rad, kdyz mas vodu, ideal...
finta je v uvareni vody, odstaveni (ochuceni, muzes i smetankou do kafe, kusem bujonu, vodou z oliv,...)
No a jak mas tu horkou vodu, rovnomerne do ni po celem povrchu vysypavas ty bramborove vlocky... zadny mychani, proste jak kdyz korenis, ono to seda na dno, hydratuje se to, az to ma dost a jeste jedna vrstva, mas kasi. Stoji to 18,90,-/4 porce, vazi to prd, vydrzi to vecne, ke konzerve bozi
A dalsi co se mi dost libilo je - prepustit, resp roztavit margaryn (stuzeny tuk, asi to chce nesoleny), nalejt to do pixly od majonezy a nechat schladnnout na takovou polotekutou plazmu (eh), az uz je todobry, ze to udrzi ve vzprimene poloze, vrazit do toho normalni parafinpvou svicku, tak jak je a udelat kolem svicky, knotu nehtem trochu trychtyrek, klidne zavrit vickem a skladovat. Casem to asi zlukne a pri horeni by to smrdelo, ale to sral pes. Kazdopadne ze sklinky, svicky za 5,- a kusu margarinu, vyrobis svicku, nebo kahan, kterej vydrzi treba 100h svitit.
Musim zjistit, jak moc je u nas draha ta margarinova kostka a jak moc to fakt hori, ale pripadne mi to cool. Palit olivovej olej mi pripadne skoda.
Vzdycky to jde sezrat, nebo narvat psum do barfu, ti sezerou i knot ze svicky a jeste podekujou (tohle nerikat Adle)
Nemusi se to prepoustet, to je spis kvuli plneni pixly a vyuziti mista, plus, kdyz chces pridat treba levanduli, proti komarum, nebo tak (imho cim vic veci tam pridas, tim min to utahne tenkej svickovej knot, asi to chce trochu expy, ale makat by to mohlo).