• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Treba umrtnost v nejake “strukturalni mensine” muze byt dost zajimavy faktor...

    Tedy predstav si, ze ti vymrou vsichni hyspanci v USA, treba kvuli sociologii (jako,ze nemaj tak dobrou zdravotni peci)...

    Dojdes s umrtnosti furt stejne, ciselne, ale rozlozi ti to spolecnost na hadry, pac hispanci byli ti, co vykonavali fyzickou praci.

    (To je obdoba impactu na doktory, popsaneho nize, ktery mmchodem hrozi, pac ceskym lekarum je v prumeru pres 60 let veku)...

    (Jinak pripad s hyspanci se deje, ale spis s puvodnimi “indiany”, kde je impact obrovsky nesrovnatelny s “novymi americany” a taky cernosi maj jiny cisla, nez white anglosaxon protestant, nebo tak...)

    Takze ...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: no jo, to je ten problem, kdyz mas ridit stat, oproti tomu, kdyz se mas rozhodnout o sobe.
    "Kdyby to melo zachranit jen jediny zivot" je proste osidne -
    - tak musime provakcinovat vsechny, protoze na spalnicky umiraji mraky lidi
    - tak nesmime vakcinovat nikoho, protoze par promile ma z vakciny problemy a z nich par promile zavazne
    - nikdo nesmi mit nuz, protoze by se mohl riznout
    - ...

    Takze treba ja jsem obecne
    proti celoplosnemu zavirani obchodu ale sam tam nelezu, pokud nemusim
    proti povinnym rouskam, ale sam nosim respirator (a za soucasne situace bych ho asi nosil i kdyby byl oficialne zakazany - nicmene jeho narizeni bych bral jako omezeni svobody)
    proti (vetsine veci pod statni hrozbou), ale (dobrovolne je delam, pokud je povazuju za rozumne, i v mire vyrazne vetsi)

    Holt kdyby byli vsichni jako ja, tak by svet vypadal uplne jinak - napriklad by vsichni byli jako ja
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Taky je potiz, ze sledujem umrtnost (smrtnost) ale co, kdyz by treba fibroza plic v populaci zpusobila nejakej potiz na druhou. Tedy treba za dva roky pri chrikove epidemii.

    Proste ti prezilo 99% pacientu, z nich treba 30% ma fibrozu (zjizveni plic) a najednou o par let pozdej, tak ti zdechne 30% tech jakoze v klidu. A budes koukat jak z jara.


    Logika toho, ze kdyz prijdou trifidi a vsichni oslepnou je logika filmova. Furt rikam, ze zavidim ruznym Punisherum a Bondum, ze maji jasny cil, a dyz ho poresis, zivot je peachi creamy. Takze za trifidu vsichni oslepi, kdo ne, prezil.

    Jenze i tam uz se resi to, ze i ti, co prezili tenhle jasnej problem, mozna zhucej do vetsiho problemu... negramotnost, neschopnost vyrabet leky a nastroje,... pac se resi jen preziti.

    Ta statistika umrtnosti nam neukazuje jasneho nepritele, je to jen “kolik lidi oslepne” a “zname zlo”... ale co kdyz by umrelotreba 70% zdravotniku, z celkoveho cisla mrtvych?

    Nebude to mit uplne jiny vyznam, nez kdyby umrtnost byla rozdelena rovnomerne? Treba o par let pozdej? Nebo o generaci?

    Co treba lidi, kteri to sice preziji, ale s neznamym poskozenim organismu? Kdy se to projevi.


    Lzi detem v situaci, kdy se neumime ani podivat na Spanelskou Chripku.
    Statistika kravin.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Jo, taky bych bral, kdyby se uvadely spis ta umrti celkem a braly se v uvahu ty trendy (jak pises) a taky se ukazovala ta mira promennosti (a grafy zacinaly nulou a tak podobne).

    Proste mam vyrazne lepsi pocit, kdyz vidim u nejakeho cisla odkud kam to lita bezne a odkud kam to lita ted, nez kdyz vidim jen prumer za desnou dobu zpatky a "od vcerejska se to zmenilo o X", takze "za sto let budeme vsichni mrtvi"

    (Teda za sto let nejspis budeme vsichni co to ctem mrtvi, protoze prumerny vek doziti atd)

    ... ale pokud vime, ze ve statistikach se nam neco ocitne az za tyden, tak vyhlasit nouzove omezeni protoze statistika a o den pozdeji pritvrdit, protoze vysledek se nedostavil a dnesni statiska je horsi nez vcerejsi ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Myslim, ze Flegr nekde rekl, ze epidemie typu covid19 by si jeste pred 200 roky nikdo nevsimal, pac jen prave poporodni umrtnost, nebo treba kdejaky tifus a cholera, nemluve o nestovicich a spalnickach (bezne R kolem treba 40), tak byly dost zasadnejsi problem. A cov19 je proste chcipacek v morovem oddeleni.

    Fehr.

    Vlastne ani neni podstatne kolik lidi umre, ale kteri. Myslim, ze ten bubinek ma ted 99:1 umrtnost v generaci 60+.

    Takze co, zatocime si a udelame cvak?
    Jenze do toho mas porad najednou jen 1promile deti, co se nenarodi, oproti 30%, co se nenarodili v 70letech a vzali ssebou i matku.

    Ta cisla vnimat bez kontextu je vcelku nepodstatne.

    Kazdopadne je asi nepopiratelne, ze mrtvyh je vic nez loni. No dobre, co z toho odvodim? Ze je pro me levnejsi nezavrit kramy, pac jich neni az tak moc?

    Furt je to decko, ktere se narodi do inkubatoru. Bude to celej zivot nejakej Overdrive, 60kg a hromada kecu. Takze ok, tak zrovna ty tatinku a maminko toho novorozence pujdete utopit v pytliku s pyskem.

    Tzn, je uplne jedno o kolik vic, potiz je, ze je to vic.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Tak ony se ty kostky meni kazdym rokem, jak postupuje veda a technika a meni se zivotni prostredi a navyky a vsechno. Ale tim spis bych povazoval za dobre uvadet veci alespon priblizne spravne a relevantne.
    Jasne, chapu nutnost "lzi detem", ale nelibi se mi, kdyz se to prehani az za hranu lzi vyslovenych a zamernych, ktere maji za ukol to pochopeni ztizit az vyloucit.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ono je taky otazka, po cem v te statistice jdes. Me treba zajima relativni pomer umrti za mesic, rok, desetileti, k poctu obyvatel.

    Tedy pricina umrti nehraje a-pripri roli.

    Do toho musis zohlednit detskou umrtnost, ktera byla jeste v roce 70, treba nejakych 30%, a v roce 1989 nejake 0,01%.

    Takze orezu jasne excentricke body na krivce, tedy jina populace, jine zname priciny umrti, a dostanu relativne jasny graf, a to dostupny treba do roku 1920, ktery mi rika, jaka byla umrtnost (z jakychkoliv pricin) v prubehu cca 100 let. A to uz je porovnatelne pomerne dobre, ackoliv rozhodne to neni jen “jedina pravda”

    Co se medii tyce, tak Cesky Rozhlas na tema “urceni priciny umrti a statistika medicinskych dat”, ma nekde clanek a podcast. Tam je to prave dobre podane, proc ta cisla jsou zarazejici, a to i bez bulvarizace.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Souhlasim s napsanym, jen jsem vydel nejake vynesene grafy pro ne-kojeneckou/poporodni umrtnos, a to od cc 1948, a z toho uz odvodis, jak je kostka cinknuta, tedy pokud jsou uz dostatecne hody za cca 70 let
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Ale slapnul jsem na to... rozhodne nejsem schopen vratit neposkozeny strojek.... hmm...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tyvoe, jak se da otevrit strojek bez zniceni a bez nastroje? Dyz bych na to ted moh slapnout, tak dobry, ale uz ted to nevratim jako neposkozene :/



    SPECZ
    SPECZ --- ---
    GILHAD: To co píšeš je v podstatě tady: https://jenda.hrach.eu/kapuca/
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Tak jsem se zase jednou podival na zpravy o COVIDu a nepotesily me - ani ne tak hodnotama (ktere jako nic moc), jako metodikou, ktera je stale zamerena spis na straseni, nez informovani.

    Jednak samozrejme do poctu umrti "s covidem" jsou zahrnuty i pripady napriklad autohavarii, kde dotycni zemreli na rozdrceni, covid, necovid, (cili covidu toto tezko davat za vinu, zda ho u mrtvol detekovali ci ne nevypovida nic), ale to uz vetsina rozumnych lidi nejak chape, ze "s covidem" znamena jak "na covid", tak pripady kde covid prispel ke zhorseni prubehu nemoci, tak pripady zcela nesouvisejici (autonehody, vrazdy ze zarlivosti atd.). Samozrejme cim vic mrtvych, tim lepsi titulky a prodejnost, chapeme.

    Co me rozlobilo dnes je vec jina.

    Pri srovnavani umrti na covid se pouzil dlouhodoby prumer a "nadumrti" cili pocet zemrelych minus ten prumer. Bylo konstatovano, ze v nekterych obdobich je pocet "nadumrti" dokonce vyssi, nez pocet umrti na covid (nekde snad dokonce i nez "s covidem") (so far so good) a "medialni zaver" typu "vidite jak je ten covid strasny" (i kdyz od celkoveho poctu umrti odecteme jeho obeti, tak je vic mrtvych nez v prumeru - o hruzo - bojte se ho vsichni - az takhle hrozny je. Me to prijde naopak jako jasny dukaz, ze krome covidu tu jsou i jine priciny tech 'nadumrti' - a jednou z nich je prosta statiska)

    Me by prislo rozumne pri porovnavani celkoveho poctu umrti uvest graf umrti po jednotlivych letech, s vyznacenim jak letosniho roku, tak i obou dalsich extremu - nejvyssiho a nejnizsiho poctu za dane obdobi.

    Totiz prumer ve statistice vyrazne vyhlazuje vysledky a proto se taky pouziva rozptyl.

    Zminoval jsi, ze sis poridil kostku. pokud neni cinknuta, tak v prumeru padne 3.5 - cim dele budes hazet, tim vic se to k tomutu prumeru bude blizit. Zaroven je jasne, ze uz pri par hodech ti nejsis padne nejaka ta 1 a nejaka 6. Pokud jako pokus budes brat soucet N hodu, tak prumer pujde k 3.5xN, se stale ridsimi extremy od N do 6xN (a casem se ta cisla budou blizit normalnimu rozdeleni, cili gausove krivce, kterou jsi tak poeticky popsal).

    Takze pokud bys mel kostku cinknutou o covid, a chtel ukazat, jak moc je ta kostka cinknuta o covid, tak bys mel uvest jak maxima v jednotlivych mesicich, tak minima v nich, tak prumer a do toho vynest hody tou kovidovou kostkou, pak by to melo vyrazne vetsi vypovidaci hodnotu. Dokud nevime, jak moc divoce se to lisilo v ruznych letech za dany mesic ci den ci jine merene obdobi, tak ukazat, ze ted je to nad prumerem o tolik a tolik moc nerika.

    Pokud vezmes treba desetilety prumer, tak v nem skoro jiste najdes jak roky podprumerne, tak nadprumerne, i kdyz tehdy covid nebyl.

    Jinymi slovy - pokud si ted hodis za kazdy mesic treba 10x, v prumeru nahazes asi tak 35 pro kazdy mesic, kdyz si to udelas za 10 let zpatky, tak ti ten prumer k 35 pujde mnohem rychleji.
    Kdyz si ted vezmes kostku, ktera je "cinknuta o covid - jen nevis jak moc" a nahazes si jeden rok s ni a prumer ti vyjde 38 (=nadumrti 3), tak jednoduchy zaver je, ze je "cinknuti" je 3 na mesic a 0.3 na hod a to je presne vliv covidu - pokud to vyneses do grafu s prumerem tech regulernich hodu, tak ti to tak nejak vyjde a pokud to budes brat jako pocty tisicu mrtvych, tak mas hned jasno.
    Ale pokud si do grafu vyneses jednotlive "roky", tak najednou to "jasno" nebude tak uplne jiste, protoze tam budou roky lepsi a horsi a bude videt, ze teda to cinknuti taky muze byt (oproti lepsim letem) vyssi, nebo (oproti horsim letem) nizsi.

    A ze u 0.3 nejde s jistotou prohlasit, ze je to nutne cinknute, natoz o tuto presnou hodnotu.
    Pokud by ti ten pokus vysel 45 (=nadumrti 10), tak to pravdepodobne cinknute je, ale tezko rict, zda o presne 1.0, nebo treba jen o 0.8, nebo naopak o 1.2.

    Coz uz jsem podobne uvahy nikde v novinach nezaznamenal.

    A pokud ti vyjde, ze tech "nadumrti" je vic, nez je pocet umrti "na covid", nebo dokonce "s covidem", tak z toho grafu, kde budes mit nejen pumer 10 let, ale i jednotlive roky bude spis vyplyvat, ze tento rok byl proste mezi temi horsimi i bez covidu, nikoli ze covid je tak strasny, ze kvuli nemu umira vic lidi nez "s covidem" celkem.

    ----
    Ostatne pokud provedes ty pokusy pro 11 "let" s obycejnou kostkou a pak vyberes ten nejhorsi (nejvyssi) vysledek a das ho na konec, tak ti vyjde "novinarsky naprosto jasny pandemicky rok" oproti tem predchozim.
    ----
    Jo a to je taky duvod, proc tvrzeni typu "toto je nejhorsi pripad za poslednich 7 let" mam tendenci cist "pred 8 lety bylo hur", protoze jinak by tam misto 7 logicky uvedli vyssi 8. Plati zejmena pro cisla "podivna bez duvodu", u 10, 100, 1000 je to ponekud meze podezrele, stejne jako u cisel typu "od vynalezu vakcinace", nebo "od jine zasadni zmeny, co na to asi ma vliv"
    ----

    Jakoze rozhodne nezpochybnuju, ze covid je problem (to bych jinak nezil rok ve skoro karantene), ale demonstruju, ze (o jake prekvapeni) tisk dava prednost senzacim pred presnosti, ci spravnosti a rad vyvozuje extremni zavery i z dat, ktera ukazuji neco jineho.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    OVERDRIVE: Hmm, co takhle sodastream predelat na propan ?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Lol! I ten komentar. Kazdopadne to je vtipnei fail.
    Skoda, ze to nezacalo fungovat tak, ze by lidem tekla z vodovodu bublinkova smes ;)

    Pijes si tak kafe a zapalis si, a najednou se ti samovzniti kafe a knir ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Chtel jsem se na Full Metal Jacket (meh?! Olovena vesta) taky uz parkrat znova podival.
    Dycky to zkonci tak, ze si znova pustim audioknihu Jmeno Ruze ;)

    Ale FMJ mam hodne rad.

    This is my rifle, this is my gun, one for shooting, other for fun.


    Mmchodem znas Henlenovu Hvezdnou Pechotu a Mesic je drsna milenka?

    Doporucuju oboji. On je teda absolutni pravicak, ale SPOUSTA jeho nazoru dost konvenuje s mojim videnim sveta. A minimalne Pechota je i vcelku dobry military. I kdyz teda hlavne z vycviku.
    Trochu neco jako Enderova Hra a dalsi dily, to je mmchodem taky mocne.
    Jinak Enderova Hra se mi vcelku pozdavala i jako film, ale nevim, zda se to da dobre pobrat bez znalosti knihy, pac jsem to cet fakt mockrat.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Necekane dobry

    (Samo hromada komentaru o cipovani a podobne. On ma hodne mladejch divaku, takze dobry)...

    Adla cetla nejakej rozbor/rozhovor, kde nejaka medialni expertka rika:
    - na propagaci je pozde, pac kazdy uz ma uceleny nazor, a tam neni moc co menit
    - je treba davat pozor na generaci 40+, pac ti lidi jsou zvykli na Sovetskou propagandu, a je pro ne snadnejsi “odmitnout a cist mezi radky”, coz se tady zrovna nehodi

    Nechá se CHLÍBEK očkovat proti VIRU?
    http://www.youtube.com/watch?v=Kitd1H6fYvE
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Kutil zapojil plynový kotel do vodovodního řadu, odstavil desítky domácností - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...chov-voda-rad-plyn-kotel-vymena-policie-kutil.A210106_165952_plzen-zpravy_vb

    Asi nějakej starej němec. Chtěl propojit plyn a sprchu a trochu to zvrtal :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    SPECZ: https://youtu.be/8RJ8871X_jU?t=9 - vcelku nezaměnitelný, řekl bych.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    WTF ?
    DMCA (Copyright) Complaint to Google :: Notices :: Lumen
    https://www.lumendatabase.org/notices/18049758?access_token=2m7aiYaan5NA2ozEix0OPg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam