• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGSvatostánek Opičího krále - tvorba nejrůznějšího druhu - SUN VU KUNG at work
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Sem tam, když jsou peníze :) udělám omezenou sérii triček s potiskem, který jsem si navrhnul. Momentálně je venku třetí triko Circlefish, kvalitní sítotisk dvěmi barvami na triku s gramáží 190. Potisk zepředu a malý motiv v oblasti ramene/lopatky. Na zkoušku jsem také udělal poprvé mikiny, ale jen pro osobní potřebu a vypadají taky dobře, takže možná u další série je zařadím do nabídky. Hlavně i proto, že textil mikin a zpracování je hodně dobré, žádná papírová mikina ze slisovaného odpadu.

    Doufám, že ti, co si ho už koupili jsou spokojeni :)







    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TWORBO:
    DYSTOPIK: silikon má k většině věcí, kromě skla, velmi nízkou adhezi, takže tu montážní pěnu z toho vyloupneš jako nic... silikonová forma nepotřebuje skoro vůbec žádnou separaci... pouze v případě opakovaného lití agresivnějších věcí, jako je právě polyester, je to dobré občas udělat, ale spíš pro životnost formy.

    Montážní pěnu jsem kdysi zkoušel použít jako plášť, pro jednu formu, a opravdu se na nic takového nehodí. Jednak nereplikuje jemné detaily - silikon/licí polyuretan je schopen odlít otisk prstu. Konzistence pěny je nevhodná na lití, licí polyuretan zateče všude, pěna se zastaví, protože její vlastní rozpínací tlak je příliš malý na to, aby ji dotlačil tam, kam je potřeba, nemluvě o tom, že se zastaví o vzduch uvnitř formy a dál nejde, kdežto tekutý polyuretan dovolí odvzdušnění. Pěnou se nedá odlít nic, je to udělané na hruvou výplň prostorů. Nemluvě o tom, že samotná pěna je měkká a nedá se nijak opracovat, jen oříznutím, nedá se čistě brousit, atd... tohle všechno naopak krásně splňuje licí polyuretan, který se dá brousit i leštit....
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TWORBO: to by se ta forma musela nejdřív vymazat nějakou vazelinou, abys to z toho pak dostal :)

    a taky co vim, tak má pěknou sílu, že ti třeba zohejbá futra od oken, když je vypěníš a nenasadíš okenice, takže nějakou sádrovou formu by asi mohla rozlámat
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SUN_VU_KUNG: poroc by nefungovala montazka? me peknou roztaznost, a tak by se to "vlilo" i do komplikovanejch zahybu formy ne? /teoretizuju..../
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    LEON_CHAMEAU: :) myslím, že tyhle věci by nepřežily ani sto let... plasty obecně nejsou moc trvanlivé... ale uvažoval jsem o tom, že bych si ho vyrobil z hliníku nebo bronzu a to by pak už nějakou dobu přežilo :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    2NDREALITY: je to pevné, jako jiné podobné výlisky z plastu, ale polyuretan je houževnatější a méně křehký, než třeba polyester, takže další ideální vlastnost.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TWORBO: :) to by vůbec nefungovalo, je zajímavé, že lidi znají polyuretan jen takhle :) Přitom polyuretan je i klasický molitan a nebo naopak pevné odlitky. Tohle je licí polyuretan, takže normálně nalitý do negativní formy jako do misky, během dvou minut je tvrdý, jde ho krásně vyloupnout a odlít další. Při lití je obrovskou výhodou konzistence vody, polyuretan je jednoznačně jeden z nejlepších odlévacích materiálů vůbec, protože zateče i do velmi komplikovaných forem a nenechává bublinky. Práce s ním je radost, oproti polyesteru, se kterým dělám taky, ale vždycky musím mít na hlavě tohle :):
    2NDREALITY
    2NDREALITY --- ---
    SUN_VU_KUNG: super, je to pruzny nebo nejak tvrzeny?
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    SUN_VU_KUNG: To by ma zaujimalo, co budu buduce generacie archeologov predpokladat, ze toto bolo :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    polyuretan co konkretne, montazni pena vstrikla do formy a zpatinovana?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SUN_VU_KUNG: ... a ještě další komplikací práce bylo to, že Trilobit vzniknul zcela bez předchozích skic, prostě jsem to dělal tak, jak se mi chtělo, což není vůbec rozumné vzhlem k efektivitě práce :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Teď trochu z jiného soudku - moje plastika Trilobite, také už zveřejněná věc. Zhotoveno cestou modelínového modelu, silikonové formy, sádry, opět formy a nakonec odlitku z polyuretanu. Celá práce byla strastiplná, samotný model jsem dělal dva roky, protože jsem měl velké pauzy a neprozřetelně jsem si zvolil poměrně malé měřítko, takže některé detaily byly peklo. Problémy pak nastaly i při výrobě formy a nejhorší byla výroba odlitků, které jsem původně zkoušel z polyesteru... naštěstí mne zachránil polyuretan, se kterým dělám doteď. Hodlám ho použít i na nové plastice, kterou mám rozhrabanou.













    doufám, že z behance jde linkovat...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    TOMMY_ZLEE: Tak ja este odporucim toto, ale to tiez uz asi poznas :D http://www.youtube.com/watch?v=y90ONojCc6Q
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TOMMY_ZLEE: tak to bohužel... jediné co mohu doporučit je: http://www.opicikral.cz/index_soubory/uvod.html ale to už asi stejně znáš.
    TOMMY_ZLEE
    TOMMY_ZLEE --- ---
    sakra.. doufal sem, že tu bude něco skutečně souviset s opičím králem..
    NAMORNICEK
    NAMORNICEK --- ---
    jen to sem cpi pod tlakem :-)
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---

    ಠ_ಠ

    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TWORBO: Tak zatím sem dávám nějak to, co jsem dřív udělal a neomrzelo se mi to, takže nic extra nového zatím asi nebude, ale až něco dodělám, tak to sem hodím... jinak ty středově zrcadlové jsou dělaná právě proto... kvlli určité funkčnosti. Taky mám raději něco, kde je cítit perspektiva, nebo neosová kompozice, ale není jich zase tolik, tak je beru jako takové zpestření jinak povětšinou širokoúhlých záběrů. Nemají to být nějaké realistické studie, snad až na ufona, spíš takové symboly, trochu něco jako klepadla na starých barokních dveřích atd... spíš dekor.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    sice jsem vsechno uz drive videl ale musim rici ze me mnohem vice bavej ty obrazky, ktery nemaj stredove-zrcadlovou kompozici. cili druhy ctyri mnohem lepsi nez prvni tri. /pro me/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam