• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGSvatostánek Opičího krále - tvorba nejrůznějšího druhu - SUN VU KUNG at work
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: možná to bude vypadat jako provokace, ale prosím neber to tak - jak je to s autorskými právy na legendu o Sun Wu Kungovi?
    REINITA
    REINITA --- ---
    SUN_VU_KUNG: a ani příjemce většinou nemá moc potuchy. Licence na duševní vlastnictví jsou obecně celkem smutná kapitola (ale u průmyslových práv je to ještě horší).
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TURF: nejrůznějšího ne :) Ale ten copyright mě vždycky zajímal a ty případy dráždily, tak jsem chtěl napsat něco, co by pomohlo nejen uživatelům, ale i autorům... vsadím se, že velká spousta autorů ani pořádně neví, jaká práva vlastně má a jak udělit někomu licenci...
    TURF
    TURF --- ---
    Svatostánek Opičího krále - porušování práv nejrůznějšího druhu - SUN VU KUNG at court
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Po nedávném případu s háčkující paní, co ráda porušuje copyright, mi to nedalo a konečně jsem dopsal svůj plánovaný článek o autorských právech, který jsem rozpracoval snad před třemi lety. Každému, komu není jasné autorské právo a myslí si, že AZ je nesrozumitelný a že mu nelze rozumnět, doporučuji článek k přečtení. Je fakt, že je to textové monstrum, ale není dobré tu problematiku zjednodušovat, a zkušenosti s podobně dlouhým článkem o konstruktivní kritice, který si přečetlo přes 5tisíc lidí mi říkají, že ne každému dlouhé texty vadí :)

    Do článku jsem nezahrnul různé drobnosti, jako jsou například rozdílná práva při díle, které vzniklo v zaměstnání nebo ve škole atd... to je už na každém, aby si přečetl v zákoně. Naopak jsem přidal něco o licencích, zvlášť dnes tak populárních Creative Commons.

    Každopádně můj velký dík patří Basikovi, který si mé písmenkové monstrum přečetl jako odborník a dal mi několik dobrých tipů a rad.

    Tak doufám, že článek bude k užitku a že ubyde lidí, co si autorský zákon vykládají po svém (pokud vůbec vědí, že existuje :)

    DarkArt » Post Topic » Kradeš, kradou, krademe?
    http://www.darkart.cz/?p=742
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    heh, tak jen pro rozcereni poklidne hladiny:

    ja vim, ze je to kniha o death dealerovi, ale stve mne, ze ackoli je to v originale Frank Frazetta´s Death Dealer, nema to u nas Frazettovy obalky, notabene ma tyhle, ktery jsou imho na bliti, i kdyz se pan honosi akademickym titulem. Bud mel Death Dealera obslehnout komplet, pokud je to zafixovanej charakter a nebo udelat zgruntu znova...tohle skoro zavani prznenim autorskeho dila
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    Jsem rovnez zvedav
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    me taky:) Klidne pokracujte tady, pokud to teda nebude panu domacimu vadit...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    me taky :o)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    aspon se neco deje, ne? me by to docela zajimalo
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    MERLKIR: viz posta, at to tu Opicakovi zbytecne nezaplacavame
    MERLKIR
    MERLKIR --- ---
    GANDHI: tohle je ale zrovna kniha o Death Dealerovi! :D Myslím že vykrádačka Frazetty je zcela namístě. ;P
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    REINITA
    REINITA --- ---
    GANDHI: nikoliv, můžeš si psát a malovat do šuplíku a budeš stejně autorem. akorát se autorství hůř prokazuje, když s totožnou myšlenkou přijde někdo jiný, resp. to od tebe obšlehne.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    GANDHI: to je kdo, JPK?
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    a kdyz jste u tech vykradacek, me vzdycky jima hruza z tvorby tohodle pana: http://www.fantasyshop.cz/gfx/upload/fs_ob_2009512171539.jpg
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    LEON_KOWALSKI: tak tu opici zrovna znám, protože tyhle picassovy hrátky s autíčky jsem viděl v Gombrichově příběhu umění... ale to je pak další aspekt, že autorským zákonem je chráněná i idea, do určité míry.. pak je hodně těžké určit, co je vykradení té idee a co je inspirace... ale ani jedno v tomhle případě to není, ona to prostě okopírovala co nejpřesněji to zvládla.
    BASIK
    BASIK --- ---
    SUN_VU_KUNG: Cerstvej :D a psal sem na pribuzny tema diplomku :D
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    BASIK: nejsem si zcela jist, ale mam za to, ze autorstvi jako takove vznika zverejnenim
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    BASIK: Přesně tak! Jsi právník? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam