• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANGEL333node.js - Evented I/O for V8 JavaScript

Věříte, že nějaký webapp framwork postavený na node.js (Express?) bude v budoucnosti rozšířený podobně jako jsou nyní např. Django, CakePHP, Rails, Zend, atd..?

55 hlasy od 55 respondentů

Relativně nové server-side javascriptové API. Hlavní předností je, že je event-driven a neblokující. Již nyní obsahuje implementaci protokolů HTTP, TCP, DNS, rozhraní pro práci s procesy, soubory, atd..

Instalace je velmi jednoduchá, jediná závislost je Python, potom node.js nainstalujete jako standardní program.

Odkazy:

• Oficiální web: http://nodejs.org

• Přednáška od Ryana Dahla (autor node.js)

• Git repozitář: http://github.com/ry/node
    • rozbalit záhlaví
      SUCZKER
      SUCZKER --- ---
      ALMAD: kdyz jsem tu videl prispevky o webpacku, tak jsem si dovolil zabrousit do JSPM. Ve skutecnosti je pacakge manager pro frontend, kterej se nejak snazi bejt co nejvic ES6 kompatibilni. Umi tahat veci z npm i rovnou z githubu a nasledne minifikovat, delat codemapy a podobne. Tady ma typek clanecek, jak to rozchodil s jasmine a istanbul: https://medium.com/...lium/es6-code-coverage-with-babel-jspm-karma-jasmine-and-istanbul-2c1918c5bb23
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      Ad jspm...jaká je výhoda proti npm?
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      CYNIK: SUCZKER: Jo, je to proto že původní korporát tak nějak prokrastinoval od verze 1.0, tak se OSS část naštvala, trhla, vydala 1.0 a jela (a dostala se někam za verzi 3).

Pak se dohodli že bude nějaká comitee atakdál, větší vliv oss komunity, nějaká foundation, a zas se mergli, ale aby nerozbili version checky, tak vycházej z verzování iojs.

Rozdíl byl hlavně v tom, jak rychle se adoptovaly nové V8 releasy.
      KALICOR
      KALICOR --- ---
      cau, pisu prvni apku v node.js s vyuzitim socket.io a poprve jsem v js narazil na problem s uvolnovanim pameti. tak jsem podle navodu nekde na strankach IBM obalil nektere casti (function(){ //kod })(); a pomohlo to, jen se mi to teda moc nelibi - ze jsem to tam nasekal a teda znalosti mi to o teto problematice moc nepridalo ;) narovinu - je to takova docana lamerina :D nevite o nejakem clanku/videu na toto tema? diky
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      SUCZKER: no to bylo proto, že se ten tým rozhádal a vedle nodeJS bylo ještě IO.js, který se vyvíjelo mnohem rychlejc než ofiko node. Byla tam třeba už docela pěkná podpora ES6.
      No a kluci se zase mezi sebou dohodli tak se IO mergnulo do Nodu a hodili tam nějaké číslo verze, nevim, možná to je číslo z IO.
      SUCZKER
      SUCZKER --- ---
      Nekdo, kdo pouziva JSPM?

CYNIK: muze mi tohle nekdo vysvetlit ? Jeste vcera jsem si spokojene zil s verzi 0.12.x :) Ten vyvoj jde tak rychle, ze to nejak vubec nestiham :/. Samzorejme nastuduju, co jsem propasnul.

ALMAD
      ALMAD --- ---
      Má už někdo zkušenost s tim, jak připravenej je dependency chain na upgrade z 0.12?
      3108
      3108 --- ---
      StrongLoop | What the IBM Acquisition of StrongLoop Means for the Node.js Community
      https://strongloop.com/strongblog/node-js-community-ibm-acquisition/
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      Kluci konečně mergnuli IO a máme Node.js 4.0 https://nodejs.org/en/
      ESTEN
      ESTEN --- ---
      MARYO: muze dokonce vytvorit link s data uri, ve kterym budou ty komprimovany soubory, cimz se vyhne implementaci na serveru. Ale browser-side komprese nebude zrovna efektivni zalezitost :)
      MARYO
      MARYO --- ---
      Ale může třeba poslat request na server, ten mu vrátí třeba zip a nabídne k uložení, resp. otevře se dialog kam to uložit.
      ESTEN
      ESTEN --- ---
      ROMANICAK: ne, browser nemuze naprimo manipulovat s filesystemem. A s node.js to nesouvisi .)
      ROMANICAK
      ROMANICAK --- ---
      Ahoj, amaterskej dotaz: jde nejak udelat to, ze user na strance klikne na 1 cudlik a stranka posle requesty na nekolik souboru, ktery stahne, zalozi na disku adresar, a vsechny je do nej nasoupe?
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      Trošku si hraju s Djangem a Reactem a zkoušim nějaké, aby mi Django rovnou renderovalo React, koho by to zajímalo, tak: https://github.com/vojtatranta/Django-react/tree/master
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      Aha, stary este vubec neznam asi ;)

Ale kdyz na landing page najdes So you decided to give a chance to this web stack, but where is documentation? Code is documentation itself as it illustrates various patterns -- pak je to IMHO to co pise, tzn. ukazka toho, jake principy se daji pouzit. V tom je taky IMHO to este-todomvc super.

Potom je to ale na "podivej se na to jak se tyhle veci pouzivaj dohromady v este", ale v momente kdy cloveka odkazes na este.dom.isRoutingEvent, tak jsi imho mimo, protoze pak proste mas nezdokumentovanou metodu.
      3108
      3108 --- ---
      CYNIK: tak ono to nebola z mojej strany kritika niekoho konkretneho, ja si dokonca myslim,ze to esteTODO MVC je rozhodne dobra demonstracia urciteho pristupu a prichadza v spravnom case (ked sa vyvojari viacmenej zoznamuju s reactom, fluxom, ES6 a pod).

To co som pisal sa tykalo viacmenej generickeho OSS projektu, ze by mal byt zdokumentovany .)
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      3108: pardon, abych to dal do kontext Maryo mluvil o starém Este, což je fakt jenom grunt task na převod Coffee do Closure.

Nové Este opravdu je framework a měl by být dokumentován https://github.com/steida/este-todomvc.
      Nicméně steida tam fakt nepoužil prakticky žádný svůj kód. Všechno je poskládané dohromady prakticky jen díky package.json a takle to teď asi prostě funguje.
      Tudíž, pokud se s tím chceš seznámit, doporučuju se podívat na několik implementací Fluxu a na immutable.js a samozřejmě na Express s Reactem, pak to v poho pochopíš, jako jsem to pochopil já.
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      3108: ale tak se na to mrkněte, to vůbec takle není :-D, este není framework a ani to není knihovna.
      Tam prakticky nenajdete steigerwaldův kód. Este, jak spráně psal Maryo je hlavně o kompileru Coffee do closure a jenom tam je kus kódu, kterej není dokumentovanej a hádal bych se o to, jeslti je potřeba ho dokumentovat, protože tam jde o tři příkazy grunt dist, grunt build a grunt. Což jsou gruntový příkazy a tudíž byste se měli kouknout na to, jak funguje grunt / gulp, protože se všechno konfiguruje přes grunt/gulpfile.

Něco jiného je nové Este, to by zasloužilo dokumentaci, to už je programovací rámec.
      Steigerwalda nemám rád, ale v tomhle se ho musim zastat.
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      CYNIK: Jak rikal jeden moudry Djangista, "cim mensi je tvoje knihovna, tim vic dokumentace musi mit, protoze jinak je jednodussi si to napsat nez to studovat" ;)

Jinak je mi to celkem jedno -- steida by se na to moh vysrat, misto toho neco sdili, takze palec nahoru. Jenom je to podle me nevyuzita prilezitost.
      3108
      3108 --- ---
      CYNIK: to co pises trosku zavana lakatosom - banalni vec ktera..

co sa tyka absencie testov a dokumentacie pri OSS projekte, tak u mna nogo.

Ked cekujem github nejakeho projektu zaujimaju ma 3 veci:

1) dokumentacia/wiki/readme whatever kde pri 0 znalosti za 5 min nasajem gro a nejake how-to
      2) testy - v urcitych pripadoch to moze byt brane ako doc ku kodu
      3) stav issues (frequency, open vs closed) - rust je pekna ukazka, rovnako ako hocijaky major projekt kde to aktivne zije

fail pri jednom z vyssie uvedenych obodov mi raisne v invisible logu WARN, ze autor knihovny/frameworku/stacku to s potencialnymi uzivatelmi mozno nemysli velmi zavazne a vacsinou tam koncim.

To este-todomvc je pre mna ako cloveka ktory tie technologie denne nesleduje a nepouizva rozhodne zaujimavy a mozem sa tam cosi naucit, ale ked som si cekol gitter tak sa tam riesia dost koncepty, ktore by sa dali lahko zodpovedat nejakym API docom.

verim v tom, ze cas insvestovany do tvorby dokumentacie bude vzdy(!) mensi ako cas potrebny na zodpovedanie (hoci aj trivialnych) otazok ktore plynu s chybajucej dokumentacie :)
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      ALMAD: tak vono to je tak dělaný, není to framework, kterej by ses musel učit.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam