• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANGEL333node.js - Evented I/O for V8 JavaScript

Věříte, že nějaký webapp framwork postavený na node.js (Express?) bude v budoucnosti rozšířený podobně jako jsou nyní např. Django, CakePHP, Rails, Zend, atd..?

55 hlasy od 55 respondentů

Relativně nové server-side javascriptové API. Hlavní předností je, že je event-driven a neblokující. Již nyní obsahuje implementaci protokolů HTTP, TCP, DNS, rozhraní pro práci s procesy, soubory, atd..

Instalace je velmi jednoduchá, jediná závislost je Python, potom node.js nainstalujete jako standardní program.

Odkazy:

• Oficiální web: http://nodejs.org

• Přednáška od Ryana Dahla (autor node.js)

• Git repozitář: http://github.com/ry/node
    • rozbalit záhlaví
      MARYO
      MARYO --- ---
      SUCZKER: Já jsem to před pár měsíci zkoušel, ale tim, jak to transpiluje v prohlížeči mi to přišlo ne zrovna rychlý. Ta teorie se mi dost líbí, IMO to má budoucnost (pokud někdo nenapíše něco podobnýho co bude úspěšnější).

Performance with many files · Issue #872 · jspm/jspm-cli · GitHub
      https://github.com/jspm/jspm-cli/issues/872
      "There are a number of approaches here, but no prescribed workflow currently.
      In an ideal world the development server would be a fast HTTP/2 server with incremental caching understanding SystemJS and doing server-side transpilation and providing hot reloading."

Pár pokusů od komunity se tam najde, ale zatím to asi neni moc daleko. Až bude tohle realitou (a úplně nejradši bych viděl krom NodeJS implementace, což je must have pokud to bude, i implementaci třeba "jen" modulu do nginxu), tak to budu moc rád používat, ale dneska u mě vítezí Webpack.
      SUCZKER
      SUCZKER --- ---
      ALMAD: kdyz jsem tu videl prispevky o webpacku, tak jsem si dovolil zabrousit do JSPM. Ve skutecnosti je pacakge manager pro frontend, kterej se nejak snazi bejt co nejvic ES6 kompatibilni. Umi tahat veci z npm i rovnou z githubu a nasledne minifikovat, delat codemapy a podobne. Tady ma typek clanecek, jak to rozchodil s jasmine a istanbul: https://medium.com/...lium/es6-code-coverage-with-babel-jspm-karma-jasmine-and-istanbul-2c1918c5bb23
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      Ad jspm...jaká je výhoda proti npm?
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      CYNIK: SUCZKER: Jo, je to proto že původní korporát tak nějak prokrastinoval od verze 1.0, tak se OSS část naštvala, trhla, vydala 1.0 a jela (a dostala se někam za verzi 3).

Pak se dohodli že bude nějaká comitee atakdál, větší vliv oss komunity, nějaká foundation, a zas se mergli, ale aby nerozbili version checky, tak vycházej z verzování iojs.

Rozdíl byl hlavně v tom, jak rychle se adoptovaly nové V8 releasy.
      KALICOR
      KALICOR --- ---
      cau, pisu prvni apku v node.js s vyuzitim socket.io a poprve jsem v js narazil na problem s uvolnovanim pameti. tak jsem podle navodu nekde na strankach IBM obalil nektere casti (function(){ //kod })(); a pomohlo to, jen se mi to teda moc nelibi - ze jsem to tam nasekal a teda znalosti mi to o teto problematice moc nepridalo ;) narovinu - je to takova docana lamerina :D nevite o nejakem clanku/videu na toto tema? diky
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      SUCZKER: no to bylo proto, že se ten tým rozhádal a vedle nodeJS bylo ještě IO.js, který se vyvíjelo mnohem rychlejc než ofiko node. Byla tam třeba už docela pěkná podpora ES6.
      No a kluci se zase mezi sebou dohodli tak se IO mergnulo do Nodu a hodili tam nějaké číslo verze, nevim, možná to je číslo z IO.
      SUCZKER
      SUCZKER --- ---
      Nekdo, kdo pouziva JSPM?

CYNIK: muze mi tohle nekdo vysvetlit ? Jeste vcera jsem si spokojene zil s verzi 0.12.x :) Ten vyvoj jde tak rychle, ze to nejak vubec nestiham :/. Samzorejme nastuduju, co jsem propasnul.

ALMAD
      ALMAD --- ---
      Má už někdo zkušenost s tim, jak připravenej je dependency chain na upgrade z 0.12?
      3108
      3108 --- ---
      StrongLoop | What the IBM Acquisition of StrongLoop Means for the Node.js Community
      https://strongloop.com/strongblog/node-js-community-ibm-acquisition/
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      Kluci konečně mergnuli IO a máme Node.js 4.0 https://nodejs.org/en/
      ESTEN
      ESTEN --- ---
      MARYO: muze dokonce vytvorit link s data uri, ve kterym budou ty komprimovany soubory, cimz se vyhne implementaci na serveru. Ale browser-side komprese nebude zrovna efektivni zalezitost :)
      MARYO
      MARYO --- ---
      Ale může třeba poslat request na server, ten mu vrátí třeba zip a nabídne k uložení, resp. otevře se dialog kam to uložit.
      ESTEN
      ESTEN --- ---
      ROMANICAK: ne, browser nemuze naprimo manipulovat s filesystemem. A s node.js to nesouvisi .)
      ROMANICAK
      ROMANICAK --- ---
      Ahoj, amaterskej dotaz: jde nejak udelat to, ze user na strance klikne na 1 cudlik a stranka posle requesty na nekolik souboru, ktery stahne, zalozi na disku adresar, a vsechny je do nej nasoupe?
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      Trošku si hraju s Djangem a Reactem a zkoušim nějaké, aby mi Django rovnou renderovalo React, koho by to zajímalo, tak: https://github.com/vojtatranta/Django-react/tree/master
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      Aha, stary este vubec neznam asi ;)

Ale kdyz na landing page najdes So you decided to give a chance to this web stack, but where is documentation? Code is documentation itself as it illustrates various patterns -- pak je to IMHO to co pise, tzn. ukazka toho, jake principy se daji pouzit. V tom je taky IMHO to este-todomvc super.

Potom je to ale na "podivej se na to jak se tyhle veci pouzivaj dohromady v este", ale v momente kdy cloveka odkazes na este.dom.isRoutingEvent, tak jsi imho mimo, protoze pak proste mas nezdokumentovanou metodu.
      3108
      3108 --- ---
      CYNIK: tak ono to nebola z mojej strany kritika niekoho konkretneho, ja si dokonca myslim,ze to esteTODO MVC je rozhodne dobra demonstracia urciteho pristupu a prichadza v spravnom case (ked sa vyvojari viacmenej zoznamuju s reactom, fluxom, ES6 a pod).

To co som pisal sa tykalo viacmenej generickeho OSS projektu, ze by mal byt zdokumentovany .)
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      3108: pardon, abych to dal do kontext Maryo mluvil o starém Este, což je fakt jenom grunt task na převod Coffee do Closure.

Nové Este opravdu je framework a měl by být dokumentován https://github.com/steida/este-todomvc.
      Nicméně steida tam fakt nepoužil prakticky žádný svůj kód. Všechno je poskládané dohromady prakticky jen díky package.json a takle to teď asi prostě funguje.
      Tudíž, pokud se s tím chceš seznámit, doporučuju se podívat na několik implementací Fluxu a na immutable.js a samozřejmě na Express s Reactem, pak to v poho pochopíš, jako jsem to pochopil já.
      CYNIK
      CYNIK --- ---
      3108: ale tak se na to mrkněte, to vůbec takle není :-D, este není framework a ani to není knihovna.
      Tam prakticky nenajdete steigerwaldův kód. Este, jak spráně psal Maryo je hlavně o kompileru Coffee do closure a jenom tam je kus kódu, kterej není dokumentovanej a hádal bych se o to, jeslti je potřeba ho dokumentovat, protože tam jde o tři příkazy grunt dist, grunt build a grunt. Což jsou gruntový příkazy a tudíž byste se měli kouknout na to, jak funguje grunt / gulp, protože se všechno konfiguruje přes grunt/gulpfile.

Něco jiného je nové Este, to by zasloužilo dokumentaci, to už je programovací rámec.
      Steigerwalda nemám rád, ale v tomhle se ho musim zastat.
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      CYNIK: Jak rikal jeden moudry Djangista, "cim mensi je tvoje knihovna, tim vic dokumentace musi mit, protoze jinak je jednodussi si to napsat nez to studovat" ;)

Jinak je mi to celkem jedno -- steida by se na to moh vysrat, misto toho neco sdili, takze palec nahoru. Jenom je to podle me nevyuzita prilezitost.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam