• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANGEL333node.js - Evented I/O for V8 JavaScript
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    GIOMIKY: zkousim pochopit otazku:
    - chces generovat ten graf na klientovi? (posles JSON ajax/websocket, canvas jeto) anebo ciste server side?
    - na to prvni mi nesedi ten gif - dovedu si predstavit ze vygeneruji graf na canvas udelam PNG data a ty soupnu do img src, popr. poslu na server ...
    - to druhe - jelikoz bych se s tim asi nechtel moc crmcat - bych asi pouzil a PhantomJS nebo tak neco - pouzivali jsme to na generovani custom nahledu map ke vsi spokojenosti, ALE z hlediska service apod. by byla spravnejsi cesta mit k NodeJS knihovnu ktera bude generovat GIF/PNG/anything, tu se ale rozluc s CANVAS - server side neni browser - zadny getContext2D/3D pokud vim. i kdyz ve svete Javascrptu si clovek neni nikdy jistej co soudruzi vymysleli :D
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Dotaz (doufam, ze do spravneho klubu) ... mam html canvas ... a generuji na nej nejake grafy (viz. obrazek)... a chtel bych, aby se mi v prohlizeci zobrazil pouze obrazek... ale aby to bylo tak, ze uz se do prohlizece nacte primo obrazek... uz jsem zkousel takovy ty legrace s tim, ze si prepisu nahrany html gifem, ktery se objevi, kdyz vygeneruji blob. .. ale neni to ono... lze to nejak (mozna mi unika podstata) ... a to ta, ze javascript se provadi na klientovi a ja bych to chtel asi generovat na serveru.. je to tak? Da se nejak generovat gif z canvasu primo v node.js?

DARKIE
    DARKIE --- ---
    REFLEX: ja len ze je imho trochu semanticky nespravne aby this vnutri objektu runner ukazovalo na nieco ine ako runner

ak chces vramci runnera bezat nieco z myobjectu tak by som to zapisal takto

this.runner.run(this.another_function.bind(this));

samozrejme si potrebujes naprototypovat v myobject another_function a nie pouzivat anonymous funkciu.

takto sa nestratis ked budes v buducnosti ten kod ty alebo niekto iny citat
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    GitHub - facebook/prepack: Prepack is a partial evaluator for JavaScript. Prepack rewrites a JavaScript bundle, resulting in JavaScript code that executes more efficiently.
    https://github.com/facebook/prepack
    FEDY
    FEDY --- ---
    AREX: to je to co jsem prave napsal - jen 1x "worker_mysql: sending to main process" a nekolikrat "mod_subnets: received from SQL worker". bude to moje chyba asi ve zpracovani tech eventu ale nevim jaka
    AREX
    AREX --- ---
    FEDY: Tohle uz asi uplne nesouvisi s NodeJS :) S workery nemam zkusenosti, takze neporadim snad jen krome toho dat si logovani i tam kde to posilas jestli to opravdu je jenom jednou.
    FEDY
    FEDY --- ---
    AREX: tak jsem dosel k tomu, ze to dela ta mapa (visjs) - stale jsem nevypnul fyziku a dokud se body neustali, tak to pocita jako vztekle. jakmile zazoomuju tak aby byly videt 2-3 body (asi to nejni tolik vytizene), violations zmizi ...

ale, mam jeste jeden dotaz - v nodejs si vytvarim child procesy forkem. napr. pro mysql operace, aby mi to nezdrzovalo hlavni proces. doposud vse ok - select, insert, update, retez nekolika udalosti select a potom insert / update - vse ok. ale nyni jsem narazil - child process mi v logu pise, ze odesila data do hlavniho procesu (jednou) a hlavni proces zarve, ze data obdrzel nekolikrat - tedy jakoby se on event volal vicekrat (?) nedelam nejakou zasadni blbost ? nebo to delam cele spatne ?

worker_mysql: Found 1 subnet in MYSQL.
    worker_mysql: sending to main process {"err":false,"sqlAction":"select","sqlTable":"subnet","rows":[{"id_subnet":1,"prefixSize":24,"network":"10.133.36.0","purpose":0,"id_node":-1}]}
    ^^^
    child process hlasi 1x odeslani

....ale hlavni proces nekolikrat prijeti....

mod_subnets: received from SQL worker {"err":false,"sqlAction":"select","sqlTable":"subnet","rows":[{"id_subnet":1,"prefixSize":24,"network":"10.133.36.0","purpose":0,"id_node":-1}]}
    mod_subnets: subnet 10.133.36.0 exists in database
    mod_subnets: received from SQL worker {"err":false,"sqlAction":"select","sqlTable":"subnet","rows":[{"id_subnet":1,"prefixSize":24,"network":"10.133.36.0","purpose":0,"id_node":-1}]}

hlavni proces vola child takto
                    global.sql.worker.send(request);
                    global.sql.worker.once('message', function(resp) {
                        console.log(_Fname+': received from SQL worker '+JSON.stringify(resp));
                        if (resp.err == false && resp.sqlTable == 'subnet' && resp.sqlAction == 'select') {
                            if (resp.rows.length === 0) {
                                console.log(_Fname+': subnet does not exist in database');
                                var insertRequest = [{sqlAction: 'insert', sqlTable: 'subnet', network: subnet.networkAddress, prefixSize: subnet.subnetMaskLength,  purpose: purpose, id_node: router }];
                                global.sql.worker.send(insertRequest);
                                return
                            } else {
                                console.log(_Fname+': subnet '+resp.rows[0].network+' exists in database');
                                return
                            }
                        }
                    });
                    global.sql.worker.once('message', function(resp) {
                        if (resp.err == false && resp.sqlTable == 'subnet' && resp.sqlAction == 'insert') {
                            console.log(_Fname+': subnet inserted with ID '+resp.insertId);
                            return
                        }
                    });

--------------------------------------------------

a child odpovida takto
    process.on('message', function(data) {
        console.log('worker_mysql: rececived data '+JSON.stringify(data));
        var table = data[0].sqlTable;
        var action = data[0].sqlAction;
        delete data[0].sqlTable;
        delete data[0].sqlAction;

switch(action) {

case "select":

select(table,data,function(err,table,rows) {
                    if (err) {
                        var result = { err: true, sqlAction: action, sqlTable: table, rows: null };
                    } else {
                        var result = { err: false, sqlAction: action, sqlTable: table, rows: rows };
                    }
                    console.log('worker_mysql: sending to main process '+JSON.stringify(result)+'');
                    process.send(result);
                    return
                });
            break;

case "insert":

insert(table,data,function(err,insertId,dataOut) {
                    if (err) {
                        var result = { err: true, sqlAction: action, sqlTable: table, insertId: null, object: null };
                    } else {
                        var result = { err: false, sqlAction: action, sqlTable: table, insertId: insertId, object: dataOut };
                    }
                    console.log('worker_mysql: sending to main process '+JSON.stringify(result)+'');
                    process.send(result);
                    return
                });

break;

case "update":

break;
            default:

break;

} 

nevim proc, ale NYX nejak zkomolil ten zdrojak :-) snad tomu je rozumnet...
    AREX
    AREX --- ---
    FEDY: Nevim cim kreslis to co tam kresleny, ale skoro bych hledal zdroj problemu tam. Vsadim, ze cele to vykresleni je synchronni zalezitost a jestli to delas primo v reakci na prijata data, tak je o to horsi.

Obecne neni dobre na udalosti (tedy i prijata data) reagovat okamzite. Naopak by sis mel jen ty data ulozit do nejake promenne. A pak pouzij `requestAnimationFrame`, ktery by cist naposledy prijata data a vykresli to podle nich. Ta funkce ti rika, kdy je nejoptimalenejsi neco vykreslovat.
    AREX
    AREX --- ---
    FEDY: "Handler took 504ms of runtime" ... to samo o sobe ti rika, ze dlouho trvalo zpracovani dat, ktere jsi prijal pres Socket.io. Pojem handler znamena obvykle funkce/callback, ktera reaguje na nejakou udalost.

Jinak doporuju si v browseru dat socket.io do blackboxu, pak ti to melo ukazovat trochu uzitecnejsi informace. https://developer.chrome.com/devtools/docs/blackboxing
    FEDY
    FEDY --- ---
    AREX: cili myslis, ze to blokuje neco, co je volano pri prichozich datech ? me to uplne neprijde, obzvlast kdyz jsem si prohledl profiler - same funkce ze socket.io

AREX
    AREX --- ---
    FEDY: Nerekl bych, ze ta chyba souvisi se SocketIO. Tohle znamena, ze ta bezi nejaky synchronni skript, ktery je bud extremne pomaly a nebo nikdy neskonci. Castym zdrojem jsem neukoncene rekurzivni smycky. SocketIO komunikace je asynchronni a nemuze tedy browser blokovat ani kdyby chtelo :)
    FEDY
    FEDY --- ---
    ahoj,

jsem v javascriptu a nodejs zacatecnik, tedy prosim o shovivavost - pisu dohledovy system pro nasi sit (ping, snmp, syslog atp) a narazil jsem na knihovne SocketIO v prohlizeci - jakmile mam prilis objektu, zacnou se objevovat violations "script took too long time" atp. mate nekdo predstavu, jak to resit ? nahradit SocketIO treba za EngineIO ? nebo jeste neco jineho ?

predem diky
    AREX
    AREX --- ---
    PANVA: Chápu. Ačkoliv vím, že třeba Babel transpiluje async funkce do generatorů. V případě NodeJS to je irelevantní vzhledem k nadcházející nativní podpoře.

Asi to budu muset taky vyzkoušet. Jsem totiž kdysi kdesi narazil na článek detailně rozebírající porovnání těchto dvou a hodně to tam generátory vyhrávaly z různých důvodů. Co me teda těší už takhle od pohledu, že async funkce mohou být i anonymní. To u generátoru nejde a to pak produkuje antipatterny jako `const self = this`. Ačkoliv vzhledem k tomu, že Koa2 už není závislá na contextu, tak na tom tolik nesejde.
    PANVA
    PANVA --- ---
    AREX: pouzit generatory za pomoci `co` ktery neustale vola .next() na ten generator byl jen work around, intention od zacatku byl async/await ktery je jen pekny wrapper okolo promisu.

Generator - https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Statements/function*
    Async Fn - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Statements/async_function

Dovedu si predstavit ze async funkce ma mnohem mensi rezii nez generator a zatimco prepisuju celou moji openid connect libku (https://github.com/panva/node-oidc-provider) na koa2 zjistuji jak jednodussi mam praci napr. s testovanim jednotlivych middlewaru
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    AREX: netuším vůbec, o co jde, ale dost často je právě ta volnost problém. umožňuje vytvořit těžko hledatelné chyby.
    AREX
    AREX --- ---
    Používáte někdo KoaJS? Víte někdo co je vedlo k tomu zahodit použití generatoru a přejít na async/await? Dělal jsem už s obojím a přijde mi, že generátory dávají daleko větší volnost.
    3108
    3108 --- ---
    REFLEX: chapem presne co myslis, potrebujes v tom cb handleri mat referenciu na MyObject (idealne ako this) a potom refernciu na runner, ale tu by som za tychto okolnosti predaval explicitne ako dalsi agument handleru, za `res`.

Kazdopadne je tento pristup z mojho pohladu code-smell, explicitne predavanie referencii casto znamena "leaking abstraction" a zaroven sa tym narusa SRP + miesto CB by som pouzil Promise...
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    3108: diky moc, super odkazy

Ja to napsal blbe, co kdyz potrebuju i ten this z runneru i ten z MyObject? :D Protoze jestli chapu spravne tak diky arrow mi zustane jen ten MyObject this
    3108
    3108 --- ---
    Postupov je niekolko, zalezi aku verziu node pouzivas, ja doporucujem pouzit latest, a mas tam arrow function spolu s lexical scoping... https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Functions/Arrow_functions

Ak node pouzit nemozes, tvoj sposob zauzivany, ja prefreujem v tychto pripadoch, pouzitie explicitneho .bind https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_objects/Function/bind
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Zdravim,

jsem Node.js zacatecnik :D

Mam objekt a v nem volam jiny objekt s callbackem, jak se uvnitr dostanu do this MyObject a ne this toho runner

Ted to resim pres ten var self = this;

function MyObject() {
        this.runner = new Runner();
    }

MyObject.prototype.run = function() {
        var self = this;

this.runner.run(function(res) {
            // ZDE!
            // this je v kontextu runner
            // pouzivam self je MyObject definovany vyse
         });
    };