• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRESENnepohodlní spolubydlící
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KINGFISHER, KINGFISHER: Když máte až takový pank, tak tím spíše je to jen na vás ;)

    Ty energie se spotřebovávají - samo od sebe se těch 100€ (beru sebe) do vzduchu nevypaří a přijde mi v pořádku se chtít o jejich spotřebu dělit.
    Jakým poměrem je na dohodě; a protože ta je zpravidla rozumně neurčitělná (protože pak se dostáváš do magořin typu kdo víc splachuje), dělává se to standardně na hlavu, včetně dětí.
    Ano, děti něco stojí a proto se má jejich početí důkladně zvažovat (v dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci, etc) a nepřijde mi fér tohle své rozhodnutí rozkládat na ostatní.
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    NAVARA: Zálohy tu nefungujou, někdo si veme na starosti el, někdo plyn a někdo koše a někdo internet. Pak se to rozpočítá... ad nájemní smlouva, naposled jsem měl snad v r. 2010 a od tý doby nic. V předešlym baráku jsem odevzdal 580 euro nájem + depozit a dostal jsem klíč (to byla půlka r. 2012). To je všechno, pak jsem šel pryč a druhej den jsem se stěhoval. Pohoda (byl od pohledu v klidu, takže si nedokážu představit že by jako měnil zámek kvůli pár stovkám). Ten chlapík za mě ještě zatáh zbytek účtu za el a plyn když dům prodával nedávno a já byl poslední co tam zůstal. Cca 30 euro tam asi bylo. Irové tohle maj totálně na salámu nějaký peníze a smlouvy. Who cares...
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    Jo a abych nebyl úplně offtopic, tak ten kámoš co jsem ho popsal níže byl můj spolubydlící po dobu cca asi půl roku a doufám že už nikdy více. Bylo to loni v zimě, jeho pokoj byl nejstudenější a on prostě smrkal každejch 5 minut. Každej den. Od rána do večera. Šílený. Nebo dole v přízemí byla podlaha co vrzala a on hrozně rád jezdil někam autem třeba 6x denně a hlavně teda pozdě v noci (12-03), takže mě probudil snad milionkrát. Ideálně ještě na cigáro, bouchnout šoupačkama

    Takovej emanuel co nosí ponožky se sandálama. Měl tam nedávno spory se spolubydlícím (taky takovej exot) a ten hovaďák normálnĕ napsal email agentuře, že si spolubydlící pěstuje trávu atd. Nakonec tam byla potyčka, padla pěst a normálnĕ se to řešilo přes policajty (kteří se tomu smáli samozřejmě). Hovadstvo ty vole. :-)

    NAVARA: zas takhle detailně to asi neproběhne. Spíš mě udivuje, že někdo přijde s návrhem aby dítě platilo 30e měsíčně na el./plyn (voda je v Irsku zdarma). Holky se budou sprchovat spolu, tak holt se vyperou navíc dvě pračky za tejden a vaření toho taky moc nesežere (malá bude stejně přes den ve škole). Kdyby byl nárůst třeba 20e měsíčně na obou účtech tak jedna osoba zaplatí navíc 5e, no to je toho. Hlavně je to dočasně, než se kámoška vzchopí a za měsíc dva se bude moct přestěhovat (aby třeba malá měla svůj pokoj atp.), takže nevim v čem jsou ty hroty. Proč nad tim nemávnout rukou a řešit a dělat tlaky, že dítě musí platit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KINGFISHER: Pokud máte rozum a měsíčně si opisujete stavy počitadel vody/elektriky/plynu, tak jste schopni velmi snadno zjistit, jestli to že se tam děcko objevilo, mělo vliv na spotřebu energií. O tom že rodina se čtyřma dětma bude mít výrazně vyšší náklady na energie než bezdětný pár, asi netřeba moc váhat - a s jedním dítětem je to jen o velikosti těch nákladů.

    Placení záloh per osoba ostatně často bývá v nájemních smlouvách (a pak není co řešit) a dává se právě "per hlava", protože jinak jsou jistí jedinci schopní být opravdu velmi kreativní (vychcaní) ve vymýšlení, jak právě oni spotřebovávají méně energie, protože míň čůraj, víc choděj ven apod. A to neříkám že nutně musí být tvůj/její případ, akorát jsem takových příběhů slyšel, že by to vydalo na knihu.

    Ve finále to bude na dohodě/smlouvě, může zkusit nabídnout jinou kompenzaci (úklid?), ostatně pravděpodobně je ta dcerka bude svojí aktivitou trápit mnohem více, než těch pár stovek na energiích :)
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    Nepohodlný spolubydlící to je zlo. Třeba ti, co třískaj dvěma... furt... to je fakt špatný.

    Nicméně, mám otázku (resp. co si kdo myslíte). Kámoška bydlí na baráku s kámošem a dalšíma dvěma lidma. Ona si tam chce vzít dočasně dceru (7 let), než začne dostávat v práci víc (až se vyřídí papírování) a bude se moc odstěhovat do svýho. Kámoš přišel s nápadem (a dohodl se tak prej se zbytkem obyvatelstva) že malá jako bude platit za elektriku a plyn (nebo jakože ona za ní bude platit). Že prej se bude víc prát a vařit atd. (Chudák holka furt pracuje a dceru budu mít na hlídání stejně já, takže se bude vařit u mě). No a otázka zní: je podle vás normální chtít po single matce peníze na bydlení za dceru? Nebo je kámoš žiďák co dělá zbytečný vlny? Já osobně si myslim, že to je hrozná kravina.

    MORIARTY: každej to má jinak. Tohle u nás doma nikdy naštěstí nevadilo.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SALAMAN: tak to je fajn :)

    tohle ale fakt není o spolubydlení, ale o konkrétním člověku....
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CONTINUITY: No, už jsem se odstěhoval, bydlím sám a pohoda.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Jojo, když mě naposledy udělali spolubydlící hysterickou scénu o tom, že hraju do noci počítačový hry a nemám uklizenej pokoj a nevynáším koš, tak jsem se od rodičů odstěhoval.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SALAMAN: jakože teď jsi platil za průchozí cimru 20K peněz nebo že se vracíš bydlet k rodičům za symbolický peníz? :)
    MASOO
    MASOO --- ---
    IXTREMIST: jisteze, zazila jsem jedno, ktere bylo to nejlepsi, co me v praze potkalo, vedlo me to k dalsim krokum v zivote a nasla jsem diky nim rychleji svou cestu, kterou jdu ted;)

    taky jsem zazila spolubydleni nemastne neslane, proste korektne v poradku, zadny drama, uklizeno, prijemny pokec jednou za cas (pravda, moc sme se nevidaly)

    A nakonec musim zminit i komunitni zivot, to sice jednoduche neni a obcas to peklo muze byt (komunikacni a vztahove), ale osvedcilo se mi to zatim nejvic.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    IXTREMIST: A to nemluvím o jeho večeřích ve velkém stylu, kdy uvaří třeba dýňovou polévku z pečené dýně, pokračuje italským rizotem s hřibem pravým a končí čokoládovým suflé a lahví gran reservy ročník 1998. A společný pařby na pc, nebo moje hra na kytaru a jeho zpěv. A přítelkyně si spolu pěkně poklevetí.. Ne vždy je to peklo z hlubin temnot, i spolubydlení může být fajn.
    RICCIONE
    RICCIONE --- ---
    VYHULENY_UFO: Ani ne a o tom to úplně není. Je to o prioritách. :-P
    Navíc tohle byl jen příklad vztaženej na to, cos napsal. Jinak platím teď o 3.5 litru víc než před pěti lety a to teda neberu navíc ani náhodou. Ale ten klid doma je k nezaplacení.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    EFFKA: Já mám peníze v poho a stejně spolubydlim s kamosem kterýho znám pres 20 let, oba nemáme krz práci moc času a sklenička dobré whiskey večer bez nutnosti někam chodit - k nezaplacení.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RICCIONE: dneska uz vydelavas urcite o ty dva litry navic, tak je ti to jedno :P
    RICCIONE
    RICCIONE --- ---
    VYHULENY_UFO: Souhlasím s tebou. Teď. Před pěti lety bych ti řekla, dva tisíce můžu utratit jinak. :-)
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    VYHULENY_UFO: nojo...jenze tech za 8k v preferovanych lokalitach uz moc neni...kor jestli mas na mysli vcetne poplatku. ale tak je to vse o prioritach...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ten luxus, kdyz clovek prijde domu a nikdo ho neprudi...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    EFFKA: radsi garsonku za 8k nez spolubydleni za 6k.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    BRDSKEJ_TRAMP: to bych ani nerekla...plno lidi spolubydli, i kdyz ma penize v pohode...jen nechtej bydlet sami, anebo chtej utracet za jiny veci, nez za byt pro sebe
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    MASOO: Samozřejmě.

    NAVARA: Svůj vlastní si utáhnu. Nevidím jedinej důvod, proč bychom měli mít peníze na dva spolubydlícího nájmy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam