• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Paškoly nepaškoly, takovýhle kreténi pak zasedaj v ekonomickejch radách vlád, spravujou veřejný finance, raděj velkejm firmám a nebo "pomáhaj" lidem za přepážkou investovat. To je hodně velkej průser.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    VANEK: paradni, silnejsi kafco, ale v zasade se neni cemu divit..v jedne knizce od Feynmana je cilena debilizace populace jasne popsana (jim navrhovane knihy pro Brazilii, kde tenkrat ucil fyziku byly zamerne nahrazovany) a to je cca jiz 50 let zpatky.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ULTRAMARINE: Aha, to jsem netušil. Tak já to sem pastnu bez autorova jména a identifikace kraje, aby si nemohl stěžovat (doufám, že sem nechodí ;-)

    Tak dnes slečna ve druháku při zápočtu ze statistiky nespočítala jediný příklad. Když jsem se ptal proč, tak jsem se dozvěděl, že "já mám asi rozbitou kalkulačku, pořád mi to tam místo výsledků píše nějaký x [iks]"
    Tak jsem tu její kalkulačku podrobil inspekci a měla pravdu....
    2.1032548752x10-3
    Snahy o vysvětlení se zcela minuly účinkem. Dobrosrdečně jsem pravil, že to není [iks], ale "krát deset na mínus třetí. Tedy vlastně děleno tisícem... Kolik tedy bude výsledek?"
    "No... ...asi záporný, když je tam krát mínus tři".
    Ale jinak dnes samá překvapení. Kolik lidí si myslíte, že načrtlo správně regresní přímku se zápornou směrnicí? Všichni malovali rostoucí. (Protože v minulé písemce byla směrnice kladná)
    A ještě do třetice. Když máte roční objem prodeje, jak zjistíte průměrný prodej za jeden měsíc? No přece vynásobením ročního objemu hodnotou 0,12

    Rozkaz zní jasně - musí projít! (Studenti nově otevřeného "prestižního oboru", který "reaguje na značné zvýšení poptávky finančních institucí po specialistech, kteří ovládají široké spektrum kvantitativních přístupů vědecké analýzy pro řešení složitých rozhodovacích problémů v prostředí bank, pojišťoven a investičních společností. Požadované teoretické znalosti zahrnují metody ekonomických a manažerských disciplin, matematiky, teorie pravděpodobnosti, statistiky, stochastických procesů a finanční matematiky s důrazem na jejich aplikaci při řešení problémů finančního managementu.")

    "Myslím si ,že učiva není přehnané množství ,zatím by se to dalo srovnat s množstvím učiva na gymnáziu ,když samozřejmě občas je potřeba učit se o něco víc.Jen je škoda ,že se stále drží již zajetý systém vyučování a psaní písemek tím způsobem ,že se student musí „nadrtit“ spoustu vzorečků , ikdyž je v zásadě v životě mnohem důležitější vědět ,kde potřebné vzorce v případě potřeby najít .Stačí jednoduše otevřít sešit ,nebo internetovou stánku ,není nutností si vše pamatovat, naopak ,většina studentů vzorečky stejně deset minut po napsání písemné práce zapomene,což se není čemu divit.Myslím ,že je důležitější látce porozumnět ,pochopit principy, a pak být schopen rychle potřebné vzorce vyhledat a správně aplikovat na daný problém ."

    Tak jsem se dnes z referátu jedné té mojí "finanční specialistky" dozvěděl, že investovat na 3% p.a. v dolarech je díky směnnému kurzu USD/CZK zhruba dvacetkrát výhodnější, než stejná 3% p.a. investice v korunách.
    BESH
    BESH --- ---
    PISKVOR: Radka Zítková to právě v živém vstupu ČT24 povýšila na 3000m2...pomalu se blížíme. :)
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    PISKVOR: Ja myslím, že tam řádí tiskařský šotek. Nemá tam být vodní dílo, ale vodní dělo :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Z dnešních zpráv: "Vodní dílo vypouští vodu rychlostí 3000 m/s" - Mach 9, O RLY?
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    BINARY_PARANOIC:
    MONE:
    WILDENBURY_SQ:

    Největším problémem lidstva je blbost. Neříkám, že bychom snad blbé lidi měli popravovat, ale co kdybychom prostě ze všech výrobků odstranili ta nejrůznější bezpečnostní varování, a nechali, ať se problém vyřeší sám od sebe?

    Nějak takhle? :-)
    JAKES
    JAKES --- ---
    MONE: Myslím, že tohle vyřešil už Douglas Adams v Sbohem, a díky za ryby. "Civilizace která potřebuje návod na krabičce párátek .... "
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---


    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    // OT ALCATOR: tak zrovna za tuhle „buzeraci“ pánbůh zaplať. Stejně jako na „buzeraci“ uvádět složení u potravin atd. Samozřejmě to občas mívá absurdní extrémy (viz ořechy, co obsahují ořechy), nicméně pokud bys byl například alergický na ořechy, věz, že informaci o možném výskytu ořechů v poživatině, u které bys to normálně nemusel čekat, bys kvitoval s velkým povděkem.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    TRISSIE:
    ZCR:

    ... zejména pak, když ty návody jsou jen co nejvíce optimalizovanou reakcí na buzeraci ze strany státu, který vyžaduje, aby na balíčku nadepsaném "TESCO - OŘECHY" bylo napsáno "Pozor, obsahuje ořechy" a aby každý zde prodávaný výrobek pro dlouhodobé užívání obsahoval návod na používání a údržbu v našem jazyce.

    Jak velmi závidím autorům hry Crysis 3, kteří do elektronického manuály hry, k předmětu "Luk", napsali:
    "Tohle je luk. Fakticky, jestli nevíš, co je luk, tak bys možná neměl(a) hrát tuhle hru."

    :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZCR: na druhou stranu, ono jsou návody a návody.

    Kupříkladu teď mám před sebou návod k dětské plastové zahradní židličce (takovému tomu výlisku z jednoho kusu), kde se píše:
    Před montáží si prosím velmi pečlivě přečtěte tyto pokyny a identifikujte všechny části za pomocí přiložené tabulky. Matice a šrouby by měly být kontrolovány, zda jsou utažené, a to na začátku každé sezóny a v pravidelných intervalech. Pokud nejsou prováděny tyto kontroly, hračka se může převrátit a způsobit pád. Montáž hračky musí být prováděna dospělou osobou.

    Kdybych se chtěla držet tohohle návodu, tak mám poněkud problém, protože sice jsem dospělá osoba, ale nemám na tom kusu plastu co utahovat :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    HONZA911: když už něco v návodu vyžaduje momentový klíč s udáním konkrétních hodnot, asi bych ten návod i dodržoval - ekvivalence s "nesušte domácí zvířata v mikrovlnce" je totiž pouze zdánlivá.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    HONZA911: me to dává smysl. Když utahujes šrouby tak bys mel utahovat křížem. Tak první kolečko je utahnes na 10 a pak o dalších 20. je to kvůli tomu aby ti to pěkně sedělo
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    HONZA911: tohle by byl pěkný vědecký vtip - kdyby to nebyla krutá realita linky konečné montáže...
    HONZA911
    HONZA911 --- ---
    Poté, co jsme si v dokumentaci přečetli "utáhnout všechny šrouby na 10 Newtonmetrů a pak všechny na 20 Newtonmetrů", přišli jsme ihned s optimalizací - utáhnout všechny šrouby na 30 Newtonmetrů.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    nejsem si jistej, jestli už nebylo, a souvisí to s vědou spíš tak jako geekovsky volně (jako všechny podobné narážky v TWOGAG), ale...

    KAERO
    KAERO --- ---
    KENJIRO: zapomnel jsi na druhou pulku vtipu (najed na mnou vlozeny obrazek mysi a mel by se ti objevit Title, stejne jako u vsech obrazku na xkcd.com):
    Cells
    VANEK
    VANEK --- ---
    RAINBOF: A Mersennovo!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam