Demineralizovaná voda pro absenci nebo naprostý nedostatek základních minerálních
součástí nemá charakter pitné vody a její pravidelnou konzumaci nebo jednorázovou
konzumaci ve větším množství nutno považovat za zdravotně rizikovou až nebezpečnou.
Důvody jsou uvedeny v předchozí části tohoto dokumentu.
Z těchto důvodů je také z hygienického hlediska nutno odmítnout zařízení na
bázi destilace, deionizace, reverzní osmózy nebo nanofiltrace jako koncový stupeňú pravy
pitné vody, protože tyto technologie zbavují vodu prakticky všech rozpuštěných látek a
součástí (nejen nežádoucích, ale i potřebných) ) a výsledný produkt nemá charakter pitné
vody, ale ultračisté vody technické (destilované). Ani dodatečný stupeň "remineralizace",
který někteří výrobci za RO zařazují a který má vodě zpětně dodat alespoň ionty vápníku a (v
menší míře i) hořčíku, není schopen vodu dostatečně obohatit na minimální potřebnou ú roveň
těchto důležitých součástí pitné vody, nehledě k jiným prospěšným prvkům, ve vodě obvykle
přítomným.
Odmítnout nutno i použití těchto technologií na ú pravu vody, která má být použita
„pouze“ na vaření. Vařením v demineralizované vodě totiž dochází k abnormálním ztrátám
nutričně významných látek z potravin.