• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    DIRK
    DIRK --- ---
    GILHAD: Bojím se, že jsem taky starý (téměř jistě starší než ty, pokud se pamatuji) a dávno ne teoretik, takže praktik -- a když už se bavíme o tom tisku a traktorovém papíru, věděl jsi o adjungovaných traktorech? Jak říkával jeden spolužák, adjungovanými traktory se orají tenzorová pole...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DIRK: Zatimco my hnusny stari praktici si predstavime starou velkou tiskarnu tisknouci na traktorovy papir, ktery nejaky vtipalek pootocil a slepil cimz zrobil Mobiuv list, na ktery se ted tiskne, ackoli je z nej videt jen rovny kus lezouci predem z masiny a mizici kdesi za ni a k realizaci, ze jde vlastne o mebiuv list dojde az mnohem pozdeji, kdy nekdo zacne hledat zacatek ci konec, nebo bude tisknout cosi dost dlouheho, aby mu to vyjelo nejdriv na "druhe strane" a pak i na "prvni", jak se to podruhe prozene tim strojem dokola :)
    DIRK
    DIRK --- ---
    SHEALA: Ani 2-d projektivní prostor nelze realizovat ve třírozměrném euklidovském prostoru. A nenapadla mě žádná jiná hladká varieta, na které by šlo vytisknou Möbiův pásek, protože jsem vůl -- je jich nekonečně mnoho, podle klasifikace dvourozměrných variet musí být každému jasné, že stačí vzít sféru s 2n děrami, ty zalepit cylindry ("uchy") plus alespoň jednou "lichou" dírou, kterou nutno zalepit Möbiůvým páskem. Ten pak poslouží při tisku jedna k jedné.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SHEALA: vlastne kleinova lahev JE 4D, jsem idiot.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DIRK: ja si ji predstavovala nejak ne-euklidvsky, nebo 4D.
    DIRK
    DIRK --- ---
    SHEALA: To potěší každého algebraického topologa.

    Obzvlášť když si představí, že ta kopírka musí být buď Kleinova láhev, nebo dvourozměrný projektivní prostor...
    ZCR
    ZCR --- ---
    GAARQ: mně šlo hlavně o to, abych mohl zase po letech vhodně použít slovo 'nítěnky'
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GROBENIUS: ahem, pojem žena, jako jakýkoliv jiný pojem, je kognitivní konstrukt ;) a nic takového neexistuje. nicméně existují konkrétní objekty, které jako ženy ten, kdo hovoří česky, může označit.

    ZCR: odkdy? od té doby, co v kvalitativním výzkumu pochopili, že existuje něco jako předpojatost aka bias. (or irony lost on me)

    and now for something compleeetely different :)

    ZCR
    ZCR --- ---
    MHO: je pravda, že podle toho popisu bych tipoval spíš diplomku z Katedry ožralého dobytka České zemědělské univerzity v Praze.
    (A odkdy je probůh relevantní, co si zkoumaný subjekt myslí o zkoumání a jestli ho vůbec napadne, že je nebo má být zkoumán? Subjekt nechať se hemží a nekafrá. Když je to dost dobrý pro nítěnky, je to dost dobrý i pro Visací zámek.)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DIRK:
    - "Miluješ matematiku víc než mě?"
    - "Jistě že ne, drahoušku. Tebe miluju o hodně víc."
    - "Dokaž to!"
    - "Dobře. Nechť R je množina všech milovatelných objektů..."
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ok popojedem...
    Matematik stojí zmaten před kopírovacím strojem: "Zmáčkl jsem Jednostranná kopie a vylezl mi Mobiův list..."
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    SHEALA: to tedy nevím proč, nic takového jako žena přece neexistuje, jde pouze o sociální konstrukt, který ti zaostalí rodiče implementovali svou nepoučenou výchovou. :-)
    MHO
    MHO --- ---
    FIONOR: Tak nebudu tvrdit, že jsme to četl nějak detailně, ale minimálně tabulky mne pobavily více než dost. Nicméně vtipnost asi vychází spíše z mé osobní zkušenosti s Visacím zámkem.

    Před lety vznikl dokument o Visáčích, kdy na konci jsou obrazy z fiktivní budoucnosti, kdy se texty Visacího zámku stanou kulturním pokladem. Jsou recitovány ve školách atd. (https://youtu.be/W6DQ9l5NPeM?t=39m37s).
    Myslím, že když to autoři dělali, nikdy by je nenapadlo, že někdo bude o nich psát bakalářku s podobným tématem. To bylo za hranou jejich imaginace.

    Já jsem na Visáčích mnohokrát pařil. Banda ožralejch lidí v nějakým klubu v ranných devadesátkách, kde lítaj půlitry a poguje s v rozlitym pivu. A někdo se po X letech zeptá jaká je jejich konstrukce maskulinity a femininity. Ale možná je ten pocit absurdity nepřenositelný.
    DIRK
    DIRK --- ---
    GROBENIUS, FIONOR, SHEALA:

    Gender je vlnění, tedy jde o kmitání vektoru intenzity pole E a k němu kolmého vektoru indukce pole B. Oba tyto vektory leží v rovině kolmé ke směru šíření vlnění a spolu s vektorem ve směru šíření tvoří pravotočivou soustavu.

    Představme si, že genderem povedeme rovinu kolmou ke směru šíření. V každém bodě této roviny bude mít vektor E jiný a v zásadě zcela nahodilý směr. Takový gender se nazývá nepolarizovaný.

    Polarizovaný gender se od nepolarizovaného liší tím, že vektory E mají v myšlené rovině protínající svazek genderu stejný směr.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FIONOR: asi má grobenius projekci, že mu budou ženy vládnout no. Uf, nevím jak to napsat aby to nebylo ironické... prostě něco jiného je, jak diplomku člověk píše, a něco jiného je, jak ji interpretuje člověk, co do teďka nezjistil, jaký to je bejt jinej.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    FIONOR: Ne, opravdu to není vtipné:
    Aby zmizela genderová polarizace, je třeba změnit kulturní vědomí. Musí zmizet pojmy jako femininní, maskulinní, heterosexuální, homosexuální apod. Doporučuje, aby rodiče dětem vysvětlili, že jediné trvalé rozdíly mezi mužem a ženou jsou anatomické a reprodukční (Renzetti, Curran, 2003).
    Ale hořký smích to vyvolat může...
    KAERO
    KAERO --- ---
    MHO: uf, jak nekde ctu "V dnešním světě " tak me jima hruza. Dnesni svet je rychlejsi, nepokojnejsi, turbulentnejsi, proste cokoliv novinar potrebuje. Obvykle mam pocit, ze autor starne, a zapomina ze driv to bylo stejne, a hlavne potrebuje najit duvod pro tema sveho clanku. A kdyz to na me vybaflo hned jako prvni slova te prace, tak jsem se fakt leknul :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MHO: No ale kdo není boží nadělení? Každý zboží má svýho kupce!
    MHO
    MHO --- ---
    Pojďme opustit pavědy typu klimatologie a věnovat se opět nějaké exaktnější vědě. Třeba genderovým studiím.
    Myslím, že poslední objevy na poli genderové analýzy punkových textů sem vysloveně patří.

    https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130078549/?lang=cs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam