• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MADRABBIT:No, v SPSS je s tím mín práce, ale vím že úkol "kolik potřebuju respondentů abych dosáhla takové a takové intervaly spolehlivosti jsme použili Excell.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    GUMBA:
    "15 significant figures, and calculations may have an accuracy that is even less due to three issues: round off,[3] truncation, and binary storage."

    V tom vzorci pro regresi dochazi v tomhle pripade k mocneni a deleni velmi malych cisel. Takze ~dvojnasobek puvodne platnych cislic.


    Ale kdovi co s tema datama Exl dela a jak je zobrazuje? Myslim ze ani MS nevi. :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    RAGNAROK: To mi prave prijde divne, pokud ma zvladat cca 15 platnych cislic (v tech datech se to lisi na cca 9.), tak by to nemelo takhle uplne ujet ...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    GUMBA:
    no vznika tam prave chyba pri tom fitu te krivky, tedy pri sume tech diferenci umocnenych na druhou. https://en.wikipedia.org/wiki/Numeric_precision_in_Microsoft_Excel
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    RAGNAROK: Zrovna teda u linearni regrese jde spocitat parametry hledane funkce analyticky, takze v tech programech byva natvrdo nadefinovany vzorecek, do ktereho se dosadi. Zpravidla tam je polynom do n-teho stupne s "n" typicky od 5 do 20, exponenciala/logaritmicka, a byva tam casto i nejaka mocninna zavislost. Takze tam imho moc nepresnosti vznikat nemuze (aby je clovek postrehl na nejake rozumne nizke platne cislici).
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MINDA83: Protoze "to" (a nejen statistika, ale i jine veci) v Excelu sice jde nejak uklohnit i cloveku, ktery treba statistice prilis nerozumi, nebo v Excelu treba ani poradne neumi, nebo oboji. Takze to pak budi zdani, ze je to OK, i kdyz neni. Kdyby mel totez resit v R, tak by ho to nejspise donutilo nejdriv o tom neco vedet.
    Samozrejme to i v Excelu jde udelat spravne a poradne, ale uz treba clovek musi trochu vedet jak na to (treba neco rucne dopsat, pouzit solver atd). Znam cloveka, ktery ma v Excelu napsanou kompletni indexaci hkl reflexi pro rentgenovou difrakci, ale to je fakt dost jiny level pouzivani Excelu nez u bezneho uzivatele. Neni to chyba Excelu, ale holt jeho bezny uzivatel, kdyz treba neco fituje, tak si typicky neuvedomuje, ze nestaci jenom vybrat z nabidky napr. linearni regresi a prsknout tam to R^2, aniz by clovek vedel, co to vlastne znamena.... Ale protoze to jde, tak to pochopitelne udela ;-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    MADRABBIT:
    MINDA83:
    tak vetsinou vzorec tech velicin je porad stejny, akorat interne to kazdej soft pocita jinak, ruzny prevody mezi binarni, hexadecimalni a dekadickou soustavou. Nemoznost jednoduse vyjadrit a pocitat cisly s periodickym rozvojem v dekadicke soustave a naopak. Kdyz pak program ktery na to jebe a pri nejakem vypoctu dela spousta mezivypoctu a ty cisla pri kazdym vypoctu nejak znasilni pak z toho muzou vylizt dost podivne vysledky. Coz je treba pripad regresni krivky na tom obrazku kde to vypada, ze je rozdil hodnot v radu 10-7 a umocneny to je na 10-14. To ze je to closed soft a MS nedava zadne garance na vypoctene cisla je asi hlavni duvod proc se vetsinou k serioznim vecem nepouziva. Pak taky s velkym soubrem nebo nebo mnoha soubory pracuje pohdlneji krz commandline nebo skript nez cekat na Exl nez to cely nacte a pak treba v pulce vypoctu chcipne nebo zamrzne. Excel co si pamatuju 2013 ma taky pekne hnusny grafy a upravovat je je extremne nepohodlny.

    Takze excel je vhodny pro male jednorazove souboury dat a k jejich doktorovani aby mu vysli pekne vyskedky. Excel+VBA neni spatny, shade je ale ze to ma 99 % lidi zakazany takze je to k hovnu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: na to by museli odpovedet programatori excelu....
    proste strcil jsem tam dva sloupce hodnot. jeden sloupec byly casy+datumy, druhy sloupec hodnoty. udelal graf, naklikal ze chci fit a vyhodilo mi to tohle. to same pro druhou sadu dat. kdyz jsem to pak zkusil otevrit v jine verzi excelu na jinem komplu, tak uz to bylo ok. me na tom prislo vtipne jak se excel fitem trefil bokem a jeste si dovolil napsat R^2 vetsi nez 1. ulozil jsem si screenshot a po letech jsem na nej nahodou narazil.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    KAERO: hele ja mozna nechapu ten vtip, ale proc ty fity vubec nesedi na ty fitovany hodnoty?
    MADRABBIT
    MADRABBIT --- ---
    Protože napsat na výstup SAS, SPSS je víc sexy než Excel :-D

    Teď vážně, na složitější výpočty je lepší specializovaný soft, ale IMHO rozptyl, medíán a další veličiny se vypočítají všude stejně.
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    Mám jenom střední, tak jsem se neučil proč není excel vhodný na statistiku. Může mi to někdo prozradit?
    KAERO
    KAERO --- ---
    NAVARA: aha, no nas vlastne excel neucili v zadnem semestru, takze to uhraju :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: rika se, ze excel je takovy korporatni arduino - neni dobry na zadnou konkretni specifickou aplikaci, ale jde na nem postavit defacto cokoliv
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NAVARA: což je v pohodě, většina statistik si na serioznost jen hraje :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KAERO: to neuhraješ, proč je excel nevhodný pro serióznější statistiku se učí v prvních semestrech :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    tohle uz mam docela dlouho - zpracovaval jsem data nejakych casovych rad a kvuli kolegovi jsem to musel delat v excelu. Ty popisky R^2=XX jsem tam nepridaval, je to primo vystup excelu, jen jsem zvetsil pismo.

    myslim, ze takovy 'generator korelace' by se leckomu hodil :)

    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OLTSKUL: tady http://rebuildingcivilization.com/content/lets-say-youve-gone-back-time-fixed to mají rozebrané a hlavně link na nerozmazanou verzi :)
    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    vtip geografický

    Map FAILs | The 30 Most Inaccurate Maps of All Time
    https://www.ranker.com/...t/funny-maps/jacob-shelton?utm_expid=16418821-388.8yjUEguUSkGHvlaagyulMg.0

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam