• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SINECURVE
    SINECURVE --- ---
    mozna uz bylo ale plati to furt ,)

    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Vtip?
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    GREATDRAKE: Je to hlavně hloupost, nejspíš vymyslená vědeckými žurnalisty. A neplatí to ani o matematice.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ELHO_CID: OT jo, ale tak hrozný to zas není
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ELHO_CID: to je věk kdy s něčím přišli(pocty sbírali většinou ještě později), u Einsteina jsem psal do závorky, že už ve třiceti byl hvězda.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ale sleduju, že jsme OT a není to vtipný. Možná můžeme o Teslovi založit extra diskusi a přesunout se tam.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    PAN_SPRCHA: To je věk, kdy sbírali pocty/uznání. Ale Einstein na to podstatné z relativity přišel ještě před třicítkou. Stephenson postavil až pozdějc, ale nápad dostal mnohem dřív. Darwin taky původ druhů začal psát jako mladej, akorát to chtěl mít hodně vypilovaný, tak to trvalo. Tesla prakticky nic vědeckého nepublikoval, měl Edisonovu školu a šel po patentech a komerčních kontraktech. Díky tomu měl před skutečnými vědci se střídavým proudem pár měsíců/let náskok. Ale tenhle přístup se mu brzo vymstil.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PAN_SPRCHA: Ono se to liší v oborech.. obory jako matematika mají průlomové objevy dříve (měřeno stářím objevitele, přeci jen to stáří se pak projeví), obory kde se většinou musí zúročit léta praxe a syntetické myšlení pak logicky později. Proto srovnávat Fleminga s Newtonem je nemístné.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    PAN_SPRCHA: Technicka, Einstein prisel se zakladnima vecma uz v 26 letech. Jeho velky rok byl 1905 - specialni teorie relativity, vysvetleni fotoelektrickeho jevu a dalsi.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ELHO_CID: no mi přijde že většina vědců udělá průlom po čtyřicítce, právě to že Tesla byl výjimkou a většina jeho fotek je z mládí a taky jeho "souboj" s Edisonem byl "mládí vs stáří", to dělá z Tesly dodnes populárního.

    Flemmingovi bylo 47 když objevil penicilin, Faraday začal s tím co ho proslavilo dokonce až po padesátce , Stephenson taky první dráhu postavil ve 42 letech. Newton vydal Principii v 44 letech, Planck v 47 letech šel ven s kvanatovkou. Einstien přišel s teorií relativity v 39 letech(i když ten zářil už po třicítce), Heisenberg byl mladej, to jo.

    jinak mladí byli takový ti impulzivnější středomořský typy: Tesla, Fermi, Marconi



    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ELHO_CID: nojo, takzvanej tunguzskej meteorit... A on filadelfskej experiment taky úplně nevyšel... ale byl to průkopník, o tom snad žádná...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: podle vseho, uran vznikl pred vznikem slunecni soustavy. Takze ne nase slunicko, ale nejaka supernova (coz neni "slunicko"). Mam za to, ze v nasi slunecni soustave neexistuje prirodni proces, ktery by uran produkoval.
    HOWKING: to implikujes neco, co asi nejde dokazat, jako by jsi rikal, ze vznik vesmiru je deterministicky proces. Nebo to mel byt suchy vtip/kamenak? :D
    OTAVA: pohyb v atmosfere je dan efekty jako rotace Zeme, obeh Mesice, cirkulace tepla (ktere produkuje i Zeme), sklenikovy efekt (a tedy chemizmus atmosfery), obrovsky vliv na pohyb vzduchu ma i pohyb vody v oceanech atd. Naopak, treba Jupiter ma vetru vice (suma rychlosti?) a pritom je od Slunce dale.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    SELECTOR_IX: Když prováděl koncem 19. století nějaké pokuzy v Colaradu, tak některé svoje chybné/nepřesné výsledky použil pro vznik té hypotézy s bezdrátovým přenosem energie s využitím ionosféry.
    Ukecal J. P. Morgana aby mu financoval Wardenclyffe, což byl nejdražší fyzikální experiment své doby. Žádný vědec tehdy neměl ani zlomek toho rozpočtu, co dostal Tesla. No a peníze projebal. Pak se nervově zhroutil, protože si nedokázal přiznat, že by nemusel mít pravdu.
    Měl jsem o tom jednou přednášku:
    Jaroslav Houdek - Nikola Tesla - byl vědec? (Pátečníci 14.7.2017)
    https://www.youtube.com/watch?v=tJEshMewQsg


    Nejsem vynikající řečník, ale snad se to poslouchat dá.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: jak neni? sem vospalej a je mi blbe, tedy je pondeli.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ELHO_CID: můžeš to prosím rozvést? o tom nic nevím...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    OTAVA: No to už tak jisté není :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    HOWKING: To je jasny, predtim byl jinej vesmir kterej jenom implodoval pri velkem tresku a tak porad dokola.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam