• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    CHESS
    CHESS --- ---
    HNILOB: Mam pocit ze u big bang se nemuzeme zabyvat casem t = 0 ale ze lze popsat teorii nejaky velmi kratky cas t ~10^-35 s (nebo tak nejak). nekonecna hustota/energie samozreme znamena ze fyzika v tom okamziku neni popsana teorri spravne
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    ONDRA_99: Presne sem se spletl uplne ve vsem cerna dira a big bang je rozdil. Ale stejne me to nekonecno je blbost, ale na zacatku big bangu vychazime z nekonecneho bodu jakoby postavilo k zamyšlení jako jak jako teda?
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SELECTOR_IX: Ne. Nula nekonečnu celkem sluší
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SELECTOR_IX:Tak on HNILOB sice uvadi ze rikali ze v matematice, ale spis tam rikali, ze ve fyzice. V matematice je nekonecno "v pohode". Ale jakmile mas ve fyzice nejakou teorii kde je nekonecno, tak to realne znamena, ze ta teorie neni "uplna".
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    HNILOB: mě vychází cokoli děleno nulou jako nekonečno. je to špatně?
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: nemuze? zajimave tvrzeni, prosim proved dukaz.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SEJDA: ...tak doktor Pšenička je to! Né černá díra, ale velký třesk. Su debil omlouvam se.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SEJDA: Já do těch černých děr fakt nevidím. Jenom mě zarazilo, že v nějakém dokumentu říkali, že když ti v matice výjde nějaký výsledek do nekonečna, tak je to špatně a za chvíli mluvili o černých dírách a nekonečné hustotě singularity, ale to je fuk.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HNILOB: a jde singularitu dokazat nebo to je jenom ulitba kreacionistum?
    Cerna dira nema nekonecnou hmotnost, a nema ani nulovy objem, tedy nemuze mit singularitu ani nekonecnou hustotu.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ENDER
    ENDER --- ---
    SIRIEN: spis si to predstavuju jako nakladak a celej stab :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ENDER: kameraman skočí 5 minut před nim, letadlo udělá kolečko nebo dvě, pak skočí on, kameraman dole už má sbalenej padák a vybalenou kameru, ne? :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    MHO: trosku mi to pripomina kamarada, ktery v iraku na zakladne vedl diskusi s amikama o tom, ze bear grylls neposkytuje idealni navody na preziti v divocine. Trosku zabraly argumenty o tom, ze kdyz skace nahodne na padaku do divociny, je zvlastni, ze na zemi na nej ceka kameraman. Soucasne velmi casto neuveritelne plytva energii...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MHO: Pokud pamatuji, tak v knize je, že to za specifických podmínek lzeX. Ale je šance, že se zesereš. Když je teplo, nebo konzumuješ teplé, je to téměř jisté(konkrétně, že to někdo zkusil a prošlo mu to a jiný se jindy krutě zesral). Takže jste to experimentálně potvrdili. :-)
    To že vás do toho navezl všechny není experiment, ale...
    MHO
    MHO --- ---
    PJT: Velmi zajímavé. Není to vědecké, ale možná někoho pobaví, jak jsem se s existencí pana Pavlíčka seznámil já. Snad prominete mírný offtopic. Jenom chci potvrdit tu tezi o tom, že je to velmi svérázná postava. A nebezpečná.

    Jezdili jsme na hory v partě. Takové ty přechody Rumunsko, Karpaty, Norsko, Rusko. Typicky týden až dva s batohem na zádech, kdy si neseme všechno. Vaření se ve skupině centralizovalo a většinou nákup zajistil jeden člen. Ostatní si nesli jen sušenky, čokolády a tak. Bohužel se stalo, že pověřený člen propadl před expedicí kouzlu knížky pana Pavlíčka "Člověk v drsné přírodě." Ovlivněn touto naučnou literaturou zkusil malý experiment. Konkrétně, že člověk potřebuje prakticky jen rostlinný olej a kroupy. A že je to velmi efektivní v poměru výživová energie/váha. Takže když jsme v Rumunsku vylezli z vlaku a přebalovali jsme batohy, tak každý dostal dvě lahve slunečnicového oleje. Bohužel jsme to prohlédli až večer při prvním vaření po nástupu nahoru. A to už bylo pozdě.

    A tak jsme podle doporučení pana Pavlíčka přešli Fagaraš na oleji a kroupách. Většina z nás se zesrala způsobem, který nebudu popisovat. Naše večerní ležení smrdělo a já jsem měl pak asi rok averzi k oleji.

    Knihu jsem pak přečetl a vlastně jsme dopadli dobře. Zaujal mne například experiment, kdy zkoušel přecházet tuším Grónsko na alkoholu. Ten je také energeticky vydatný.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PJT: kdyz pises v jedne vete "nejmenovana univerzita" a "masarycka", jenz je univerzita, tak me to mate...
    PJT
    PJT --- ---
    LEDOFREDO: Tak ještě trochu offtopic, upozorňuji, že následující informace jsou bohužel velmi špatný vědecký vtip:

    Pavlíček pokud vím vždycky českým úřadům tvrdil, že je to mezinárodní stanice a zahraničním že je česká :-) Principielně tam prostě vyrazil a postavil boudu. A protože to bylo v šedé zóně mezinárodního práva, tak mu to prošlo. Jenže po těch letech už to byla ekologická zátěž a mezinárodní společenství začalo tlačit, ať se to uklidí, nebo o to místo přijde. A protože to neni levné všechno odvézt, muselo se to vyřešit. Navíc dneska už si tam nikdo novou základnu postavit nesmí (tedy kromě USA, Ruska a možná Číny). A tak Pavlíček přišel na jednu univerzitu, že by stanici na ni převed, pokud se o to postará. Univerzita souhlasila, vytvořila výzkumný program a našla sponzory, začala připravovat projekt na úklid a výstavbu laboratorních buněk a chystala se do toho pustit. Jenže - Masaryčka se začala ohánět papírem, že je jediným garantem Antarktického výzkumu v ČR a chce svůj díl. I zasedli právníci a začali tvořit smlouvu. Masaryčka nicméně stále proces přípravy zdržovala. Nu a po šesti měsících na zasedání Rady antarktického výzkumu ČR nechali nejmenovanou univerzitu představit připravovaný vědecký program a když se tak stalo, zástupci Masaryčky s úsměvem vstali, řekli že program je k ničemu (samozřejmě, jak jinak) a slavnostně oznámili, že mezitím uzavřela Masaryčka s Pavlíčkem smlouvu sama a stanice byla převedena na Český antarktický nadační fond. Všem klesla čelist, zástupce ministerstva zahraničí řekl, že tyto kroky považuje za nelegální a odešel s prásknutím dveřmi. Zbytek úředníků pokrčil rameny a přešel k dalšímu bodu programu. A při tom zůstalo ;-)

    Mimochodem Pavlíček je psychopat, kterej se vyžívá v tom, přivádět lidi do život ohrožujících situací a tvrdit, že dělá výzkum jak se lidi zachovají. Ale to je jiná historie...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEDOFREDO: pavlíček je ten Eco- nelson... A to nikdy nebylo napojené na vědu, ale Pavlíčkova guerilla a až když to začal být problém, tak vznikl ten Arktický nadační fond a nějak se tam objevila Masaryčka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam