• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    JAACOB
    JAACOB --- ---
    JANOS: Stavalo se mi s kolegou docela casto, ze jsme tradovali archivy na disketach a ze byl nejakej disk vadnej. Mista bylo malo, takze se obcas stalo, ze kolega necekal na confirm, ze mam vsechny diskety ok. Nicmene kvuli vadnym sektorum na disketach jsme vzycky nastavovali mensi maximalni velikost ARJ casti a kdyz sis pamatoval, jakou hodnotu velikosti a urovne komprese pokazde pouzivas, dalo se to sbalit znovu a vybrat jen chybejici casti - tedy pokud se tam nepripletl nejakej save file nebo podobne... :)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XBAHNO: to je aritma colorgraf 512, ne? mel jsem v devadesatkach, svihal jsem na tom v autocad10 vykresy pro celou tridu. hpgl-kompatibilni, sveho casu luxus.
    RAV
    RAV --- ---
    HOWKING: jej, taky jsem byl hrdý vlastník... ale hnede verze
    JANOS
    JANOS --- ---
    PATISLAV: Ha, presne tak.
    Byl jsem na intru, spoluzak mi nahral Red Alert na diskety, o vikendu jsem odjel domu, kde byly presne 2 vadne, a tak jsem druhy tyden nahraval diskety znova, ale tentokrat uz mel instrukce nesmazat rary (ARJ?) a konecne treti tyden jsem si vzal ten vadny soubor (ve trech kopiich) abych mohl konecne hrat.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VIXLE: a lidi se divi, ze porno zabira tolik TB. dyt v kazdem kratkem filmu informace doslova tecou proudem!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VIXLE: Já teda nejsem genetik, ale matně si vybavuju, že jedna pohlavní buňka obsahuje polovinu genetický informace, takže by čistě teoreticky mělo bejt v jedný ejakulaci 75 MB unikátních dat, ne? Nebyl by pak zbytek do těch 15,875 GB duplicity?
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    In an episode of the BBC program QI – Quite Interesting, the great Stephen Fry comes to ask: How much information do you think is in the DNA of a small sperm …?

    And he answers: they are 37.5 MB. In a normal male ejaculation, it is equivalent to 15,875 GB. That is approximately 7,500 information laptops. However, Are your figures correct? Maybe it fell short.

    The Twitter account summarizes Fry’s claims as follows:
    A sperm has 37.5 MB of DNA info. One ejaculation transfers 15,875 GB of data, equivalent to that held on 7,500 laptops.
    – Quite Interesting (@qikipedia) July 14, 2012

    But maybe the numbers should be higher if we calculate what Wikipedia says.

    The haploid human genome (23 chromosomes) is approximately 3 billion base pairs long and contains around 30,000 genes. Since each base pair can be encoded by 2 bits, we have about 750 megabytes of data.
    A single somatic (diploid) cell contains twice this amount, that is, about 6 billion base pairs.

    Men have less than women because the Y chromosome is approximately 57 million base pairs, while the X is approximately 156 million, but in terms of information, men have more because the second X contains almost the same information as the first. Since individual genomes vary in sequence by less than 1% from each other, variations of a given human genome from a common reference can be compressed losslessly to approximately 4 megabytes.

    Genome entropy rate differs significantly between coding and non-coding sequences. It is close to the maximum of 2 bits per base pair for coding sequences (approximately 45 million base pairs), but less for non-coding parts. It varies between 1.5 and 1.9 bits per base pair for the individual chromosome, except for the Y chromosome, which has an entropy rate of less than 0.9 bits per base pair.

    Thus, it’s actually over 30,000 TB of DNA encoded information if your sperm count is not low. This means that the egg resists this DDoS attack at 1.5 terabytes per second, and only lets one data packet through, making it the best firewall in the world! The downside is that this one small data packet that you let go crashes your system for 9 months.
    ZCR
    ZCR --- ---
    HOWKING: jj, bývaly doby, kdy si člověk rezistor nespletl s mušincem
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HOWKING: Nadhera, tohle ve sbirce nemam. Alfika mam mint, neslozenyho v krabici, ale tohle... srdce plesa.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PRGBEAR: No já jsem dlouho věřil, že ciscoví dinosauři nevyhrají a že budocnost bude na riscu a motorole. Nakonec jak Atari, tak Comodore umřely (i když značky se stále o něco pokoušejí) a jediný risc zůstal u Apple. Když Apple opustil G5, tak to skončilo nadobro.
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    HOWKING: to byly časy... SHARP MZ-800 s integrovaným kazeťákem a k tomu plotter postavený z Merkuru :-) pak už to šlo z kopce.. ATARI 520STe, ruční skener a první jehličková tiskárna Centronics... Nástup do světa Microsoftu s HP Vectra s procesorem 486DX.... To Atárko bych chtěl zpátky....
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    HOWKING: Me spis zajima ten sileny plotter. Posli prosim detailni foto...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Měl jsem tam i přidaný 64kB zálohovaný ramdisk!
    HOWKING
    HOWKING --- ---

    Já svého miláčka stále ještě mám :D
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: o víkendu jsem doma před puberťáky vytáhl svůj první počítač - Sharp MZ-811. :)

    A kde to má displej? Televizi? To nejde připojit k monitoru? A jak jako že jsi to nahrával z kazet? Jak to mělo fungovat? A cože, to mělo tak málo paměti?

    Připadal jsem si jak vykopávka :)

    A to jsem si to před mnoha lety zažil opačně, když na konci osmdesátek nám na gymplu zavedli informatiku a učitelka, která začínala na sálových počítačích, nám vyprávěla své zážitky (a byla to skvělá ženská) a říkala, jak pro ni je ta osmipalcová disketa pro místní počítačovou síť složenou z dvanácti IQ-151 výkřik moderní technika (a k tomu s povzdechem dodávala "a to jsme tady nejméně patnáct let pozadu").
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TEAPACK: jo, ted je cela mechanika levnejsi nez medium tehdy :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: aspoň že už to zlevnilo na rozumnou cenu =D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    doma kazeta, v praci todle:
    ** NEW! ** SyQuest SQ3270S 270MB SCSI 50 PIN 3.5" HH Internal Removable MO Drive for sale online
    https://www.ebay.com/c/1417656719
    hodne rozdilne svety :D
    GOR
    GOR --- ---
    SALVATOR: Ale tak to jsem byl fakt harant. V 1996 uz byly diskety docela bezny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam