• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ANT_39: Já bych tedy k tomu požadoval i metrické (nebo alespoň dekadické, pro Darwina živého!) míry všude a pro každého, nejen třeba v NASA.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Hele, ja bych nase nazvy mesicu klidne obetoval, kdyby se vymenou za to v US zacal pouzivat pricetnejsi format data a 24 hodinovej format casu.
    EKG
    EKG --- ---
    ASNEK: Zasranej Amik tu neco kaze o normach?

    Kde je kolegyne historicka a archivarka, kdyz ji clovek potrebuje. Zvlaste s tou prednaskou o prechodu na gregoriansky kalendar, ktery probihal ruzne nejen napric Evropou, ale i od vesnice k vesnici, jak je jasne patrne z ruznych matrik a kronik, zvlaste kdyz zminuji stejne udalosti.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ASNEK: tak to jsem to napsal špatně, očekával jsem od tebe přepis se srpnem, říjnem nebo listopadem a k tomu ten standard...
    a asi mám špatně naučený google, protože ten můj mi vyhodil toto a těch standardů je tam hned několik, vlastně jen o něco málo méně, než zemí ^_^
    Date format by country - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Date_format_by_country
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    neco jineho, ale taky veseleho na tema mernych soustav a lokalnich zvyklosti

    How Pirates Of The Caribbean Hijacked America's Metric System
    https://www.npr.org/.../how-pirates-of-the-caribbean-hijacked-americas-metric-system?t=1600798899527
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ASNEK: Zaprvé je to technický standard, zadruhé to zdaleka není jediný používaný technický formát datumů, dokonce ani jediný ISO.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    TEAPACK: ja o voze ty o koze :P

    utfg
    ISO 8601 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_8601
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Slovák na českým webu nadává na názvy měsíců v češtině, protože význam jejich názvů neodpovídá klimatickymu období roku. A argumentem pro moznost změny je fakt, že i Čína používá február. To nevymyslis
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ASNEK: pak mi teda řekni, co za datum dle "mezinárodně uznávaného standardu" je tohle: 08/10/11 ;) a rád bych znal znění toho standardu, určitě bude někde popsaný ;)
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    TAPINA: netrollim. to co sa snazis vydavat za argument je ale tak mimo ako vianoce uprostred leta.
    drziac sa tvojej logiky kde ceske nazvy mesiacov nejakym sposobom kopiruju/popisuju/inspiruju sa okolitymi prirodnymi dejmi tak je vacsina poveternostne aj prirodne tak mimo ako sanky v lete

    takze ked si mam vybrat medzi zmeskou nahodnych slov ktorych skutocny vyznam nevie ani vacsina miestnych alebo medzinarodne uznavany standard ktoremu sa prisposobuju aj take trapne male krajiny ako temer 1.5 miliardova cina a ktory ma svoje nazvy rovnako nie uplne presne?
    hmmm...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ASNEK: Trollíš, nebo fakt nevidíš rozdíl mezi zvyknout si měřit v metrech místo v sázích a zvyknout si říkat deváté věci v pořadí sedmá, jen proto že to dělají všichni, co s tím začali už za jiného kalendáře?
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    TAPINA: mas pravdu. ved ludia si po pouzivani palcov, fuzov, siah a kde jakych meradiel co pouzivali tisicrocia urcite nikdy nemohli zvyknut na nejaky meter, kilometer co nebodaj centimeter... ludia sa urcite nenaucili vazit v kilach a gramoch a i nadalej preferuju kde jake funty, pinty a ine miery...
    a teraz prosim tu o cervenej ciapocke...

    uplne alibizujes v neschopnosti priznat si vlastnu tvrdohlavost. kto chce hlada sposoby kto nechce hlada dovody. zatial som tu cital iba dovody a aj to vacsinou dost znacne trapne...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ASNEK: Nemyslím si, že někdo, kdo za posledních 1000 let nepřijal ten systém, ve kterém se současný devátý, desátý, jedenáctý a dvanáctý měsíc nazývá sedmým, osmým, devátým a desátým, to ještě někdy v budoucnu hodlá udělat.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ROBIN_SNNS: a pak to do sebe kompul a místo čaje tam byl dichroman... holt si nemá vařit čaj v labu, ale u sebe v kanclu...
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    KAERO: Bohužel ne. Staří/První chemici látky nejen pozorovali a čichali, často však i ochutnávali. Zato dnes si studenti do laborky sváču nevezmou, tedy nejsou-li asistenti docenta, co si udělají čajík do litrové odměrky.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    KAERO: Kov dostal ve Francii název glucinium, který upomíná na sladkou chuť berylnatých solí (všechny berylnaté soli jsou prudce jedovaté)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Jedovate berylium jako sladik Sld? To mel byt obrozenecky vtip?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MIXTIX:A neměli náhodou tajný kongres? protože to byl důvod, proč jsou letecké motory tak hlučné =D
    MIXTIX
    MIXTIX --- ---
    NELLAS: No jo, Robo má taky bílé zuby, tak ten fluor by celkem seděl... ale abych jenom nekecal, jeden z fyziky na střední škole mám taky:

    V aerodynamice nám byl vzduch znázorněn jako horizontální čáry obtékající křídlo letadla způsobující vztlak, který ho drží ve vzduchu.
    V akustice nám pak byl vzduch znázorněn jak vertikální linie, po kterých se šíří akustický signál.
    Když se akustici a aerodynamici setkají na kongresu a dohodnou se na jedném modelu buď všichni ohluchnem, nebo spadnou letadla z nebes...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam