• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PISKOTIS: tam když ohneš hřbet, tak už ho nenarovnáš.
    87HIGHFLYER: já mám speciální loď, kde jsem kromě stěžně postavil i stožár!
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    IORETH: Nebo Pratchettova Strata.

"Generally Company people, being in the creation business, didn't bother with religion or went along with something basic and non-controversial, like Wicca or Buddhism."
    PISKOTIS
    PISKOTIS --- ---
    PATISLAV: Na kamenné planetě velikosti Uranu, bych nechtěl stavět 9m stožár. Byla by to dost fuška.
    MHO
    MHO --- ---
    CEAR: No to je právě tajný.
    IORETH
    IORETH --- ---
    Ještě k té diskusi o ploché zemi či středu vesmíru:
    IORETH
    IORETH --- ---
    CEAR: Od Zelaznyho nic takového nazmám, ale asociuju Ondřeje Neffa a Bůh s.r.o. a částečně Asimova a Nadaci.
    CEAR
    CEAR --- ---
    SHEALA: Ve Stopařovi jasně, vybavuju si ale taky právě jeden román (bohužel ne jméno) od Zelaznyho, kde je architekt, který staví na zakázku boháčům celý planety....
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CEAR: a vyrábění planet je zase stopařův průvodce. To je boží.
    CEAR
    CEAR --- ---
    MHO: To mě jako architekta celkem zajímá.... kde můžu uzavřít tu smlouvu? Jako zní to jako solidní sci-fi, připomíná mi to Zelaznyho trochu....
    MHO
    MHO --- ---
    S tou placatou zemí jste všichni vedle. Nejnovější výzkumy alernativní vědecké scény vedou na tzv. nafukovací zemi. Jedná se o odvážný kosmologické model, který kombinuje termonukleární jádro planety a židy.

You are being redirected...
    https://aeronet.cz/news/video-kapitola-1-syndikatu-o-vzniku-planety-zeme-a-vsech-planetarnich-teles-tridy-g-v-celem-vesmiru-uprostred-nasi-planety-je-termonuklearni-jadro-jako-uvnitr-slunce-a-nase-planeta-se-zvetsuje/

Cituji:

Jak jistě víte z mé knihy Superkrize, planety třídy G (Gaia, hebrejsky Gali’ah) jsou atmosférické planety s pevnou krustou a majitelem, který je vlastníkem planetárního nosiče. Vlastníkem planety Země je Syndikát a vyvolený národ Židů je správcem této planety.
    ...
    Roztavené železo k tomu, aby zůstalo roztavené, potřebuje neustále dodávat obrovské množství žáru a tepla. Pokud dodávání tepla ustane, nebo se jen zmenší, železo vychladne a ztuhne. V zemském jádru planety Země a v žádném jádru planet třídy G žádné železné jádro není! Planety této třídy mají ve svých středech totiž termonukleární jádra, úplně ta samá, jaká jsou uvnitř hvězd a Slunce. Jenom jsou mnohem menší a méně výkonná.
    ...
    Před populací pracovní rasy gójů jsou tyto informace Syndikátu důsledně tajeny. Není to kvůli tomu, že by někdo řekl, že vědci byli 100 let za blázny a mýlili se, že kontinentální desky plavou sem tam po naší planetě a různě se točí, ale jde především o obavy z přepsání základů fyziky, které by mohly odhalit něco, co je až součástí kapitoly XXXVI, a to jsou konstrukce planet, jejich výroba, zakládání, startování jader, vlastnické rituály, uzavírání smluv s Architekty skrze Archu úmluvy a další souvislosti.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    To nedokazuje, že se Slunce a ostatní planety kolem Země.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ERGOSUM: ja myslel, ze prvni dukaz byly faze venuse...?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STARE_CASY: Přesně tak.

Ovšem třaba až do změření paralaxy nebyl ve sporu heliocentrismus vs geocentrismus rozhodující důkaz Přesto se tomu věřilo.

Pro veřejnost jsou důkazy trochu problém. Extrémy pak jsou věřit na globální spiknutí, nebo nevěřit ničemu. Jen málo kdo je schopen přefiltrovat pravdu, fikci a propagandu a téměř nikdo v celém spektru.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    "a namornici by hure videli jev ze vidi nejprv plachty"

Mno... abys přestal vidět devítimetrový stožár za horizontem, potřebuješ asi 10,7 km. Vzhledem k tomu, že viditelnost v atmosféře se běžně pohybuje v desítkách kilometrů, v extrémech i kolem stovky, dovolil jsem si malý výpočet, jak velká by musela být planeta, aby jev přestal být patrný.

Samozřejmě je to s nadsázkou, předpokládám, že od určité vzdálenosti by vznikl problém s kvalitou dalekohledů.

SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Mě by teda v první řadě asi zajímalo, jestli na to každý druhý sklízeč obilí vůbec nějakej názor měl. Můj tajný tip je, že jim to bylo úplně putna.
    KURE
    KURE --- ---
    KAERO: vyrostli uprostred mongolske stepi a byli vychovani jako primitivni nomadsky narod, tak si beztak myslite ze zeme je placata
    no daleko pravděpodobněji by nas tvar země nijak zvlášt nezajimal
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: jo, to je podobna idea. nojo, stari scifisti uz vymysleli skoro vsechno :)

RAGNAROK, SALVATOR, SULTHAN, STARE_CASY: Eratosthenes funguje i pri velkem prumeru, jenze to ze Eratosthenés neco zmeri neznamena ze kazdy druhy sklizec obili mel stejny nazor. Proto pisu "prosadit nazor", "pomer lidi" atd. Nam prijde kulata zeme normalni diky tomu ze nam to rekla mama v 5 letech, ale kdybyste vyrostli uprostred mongolske stepi a byli vychovani jako primitivni nomadsky narod, tak si beztak myslite ze zeme je placata (+- nejaka hora).
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Minimálně od doby starověkého Řecka se opravdu vědělo, že Země je kulatá a kromě ojedinělých excesů to nikdo vzdělaný nezpochybňoval a to ani v tom "temném" středověku. Ani katolická církev nikdy nepodporovala to, že Země je placatá. Byl spor o tom, zda je Země středem vesmíru a později o tom, zda existují planety i kolem dalších "sluncí". O placatost nikdy nešlo.

A je velmi pravděpodobné, že o kulaté Zemi věděli už Číňané, alespoň podle dochovaných zápisů astronomických pozorování.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Představa, že si někdo vzdělaný za našeho letopočtu vážně myslel, že země je placatá, je IMHO hoax.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam