• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BROUKOID: Problém je, že používají desítkovou soustavu + tucty + osminy + šestnáctiny + cokoli kdekoli kohokoli napadne a mají v tom neskutečný bordel.
    Kdyby používali jedń tu dvanástkovou soustavu, tak mají číslice pro A a B (po vzoru hexadacimálních), používají dvanáctiny a stočtyřicetičtvrtiny (s příčetnými názvy jako tuctiny a veletuctiny) (jako my desetiny a setiny) zapisované podobným stylem a truhlář by nikdy neřešil převody tisícin na šestnáctiny - protože by to měl v příčetných jerdnotkách obojí, nebo by mu to vyšlo jako výsledek nějaké naprosté obskurnosti, která se přihodí tak jednou až dvakrát zza celoživotní kariéru (něco jako stavět pravidelný sedmiúhelníkový stůl a pak devítiúhelníkový, kde by ale jedvna dvojice sousedních stran byla nahrazena přímkou = stůl pro trpaslíky pořed a po návštěvě Sněhurky)
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    BROUKOID: Základ je, že obě soustavy OFC kombinují, takže se dostavaji třeba k 11 veletuctum. Teda v lepším případě, v tom druhém to jsou ledničky a fotbalová hřiště :-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    TRAGED: celkem by me zajimalo, jakej ma vliv prace v "zlomkovy soustave" na matematicky schopnosti apod - protoze na jednu stranu je jasny, ze ten kdo "neco dela" (napr truhlar) musi umet pocitat se zlomkama z hlavy a prestoze i pro "nas" neni tezky si spocitat, ze 5/16 je mensi nez 3/8, asi ne kazdej to dela z hlavy a precejenom kdyz clovek neco reze a nebo potrebuje "vetsi vrtak", tak to casem "z hlavy" dela... na druhou stranu si myslim (a pozoruju v ruznejch youtube videich od "fabricators", truhlaru apod.) ze to zpusobuje urcitej "strach" z pocitani a spousta z nich saha po kalkulacce pokud to neni nejaky "jednoduchy" deleni, nebo kdyz potrebujou prevyst "thousands of inch" na 1/16ths apod..

    takze si dovedu predstavit oboji - jak to, ze to matematicky schopnosti posiluje, tak to ze to vytvari umely bariery, kdy si pak myslej ze 2.mocnina je cerna magie...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TRAGED: Tak ona ta dvanástková pro kupecké počty lepší je, ale proč ji teda nepoužívají přímo a převádějí všechny hodnoty do desítkové? Kdyby lidi mměli tucet prstů a ne jen deset, tak by se dvanáctková uchytila dávno ...
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    ROBIN_SNNS: Každý American ti vysvětlí, že tucet, respektive dvanáctková soustava, je lepší, protože jeho polovina se dá ještě jednou rozpůlit bezezbytku ;-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ERGOSUM: nemuzu mluvit za KAERO, ale to nema nic moc spolecnyho s vedou - a ne v tom smyslu jakoze bych jeho "vynalezy" nepovazoval za realny nebo na svou dobu obdivuhodny, ale v tom smyslu, ze to nejsou vedecky prinosy - sou to vetsinou "pracovni postupy", "mozny a treba i inovativni aplikace znamejch principu" - a ad kulickovy lozisko - to je cool, ale zase ne veda, ale aplikovana technika..
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Nevíme o ničem, co by Leonardo objevil a co my bychom o pár století později neznali. :-)
    Namátkou anatomické práce V tom například viz Slovenská Wiki
    "Prišiel na spôsob ako pitvať oko, ktorý sa používal až do 19. storočia."
    Pak třeba kuličkové ložisko.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: ted sem na to narazil, vynalezl slood, ale cirkev to ututlala, mame jenom jeden dokument:

    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    DOGTORRR: zase to samy - pokud ti to nedava smysl, ses ve spatny sekte iluminatu, zkus zajit za velmistrem a probrat moznost prestupu..
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    HOWKING: Já v tom zase furt hledal nějakej skrytej smysl/vtip. V pořadí, číslech, symbolech, ale nic :o(.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: (ja mam zase problem s Teslou.. protoze to byl posahanej hipster (byl new-age before it was cool) a ne vedec a vetsina jeho "vynalezu" sou bud maly zlepseni, nebo propagace neceho co uz existovalo, naprosta zhovadilost, pripadne neco co slouzi primarne pro prehravani 80's hitu ve 21.stoleti a zvysovani poctu lajku u youtuberu (tesla coil)...)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: to zalezi na to, v jaky sekte iluminatu ses...
    KAERO
    KAERO --- ---
    Spis mi reknete, proc je v tomhle HOWKING "seznamu" da Vinci. U vsech ostatnich vim, co velkeho objevili, ale ctu wiki o da Vincim a nic moc. Ty nakresy nefunkcnich letajicich stroju - to prece delali i jini (treba Archytasuv letajici model). Leonardo jako malir, ano, ale jako vedec, tam to nejak nevidim...?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HRAFNAIN: Šutr nebo klíčenku, kapitáne?
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HRAFNAIN: anebo to velký M udělal nejakej autocorrect :-)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    KAERO: Taky je dost mozny, ze u tech mm na to velky M autor zapomnel.

    Proč velký? Znam nemalo lidi (evropanu), ktery umi pocitat, delat grafy v excelu, ale na tohle vytahnou argument typu "je to proste na zacatku (vety) a tam se velky pisou vzdycky".

    btw. to jsem tu jedinej, kdo si mysli, ze si to spis dela prdel z amiku?
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    KAMAHL: Nám evropanům to může přijít jako vtipná propaganda. Problém je, že amíci tohle berou vážně. Tohle je krásná ukázka jak masírovat čísla. Sice jsou pravdivá, ale ohnutá tak, aby ukazovala Imperiální systém jako efektivnější při přímém přepočtu do SI, resp. přepočítává SI na imperiální jednotky.
    Kdyby autor srovnal systémy podle definic vedle sebe vypadalo by to kapku jinak.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    HOWKING: Jako jo, dobré, ale místo dat narození by to spíš chtělo data těch objevů/prací
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAMAHL: Vyborne! A jedna poznamka ve stylu rozebirani vtipu az prestane byt vtipny: je jasne ze to psal to american. Evropan by nenapsal "mm" a zaroven "Cm" s velkym C.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam