• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    KAERO
    KAERO --- ---
    Na CT24 ted nekdo povidal o nove fotovoltaicke elektrarne na nejake prazske skole. A povida: "Elektrárna vyrobí osmdesát kilovatpíků." (cislo si nepamatuju). Asi nejaka stredoveka valecna zbran, ty vatpíky?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: samozrejme. Hever (a obecne kazdy kovovy predmet vhodne hmotnosti a uchopitelnosti, jako je kladivo ci hasak) ma dve hlavni funkce: je to zakladni nastroj pro hledani pravdy, a pro presvedcovani o vlastni pravde (asi znamy obrazek):

Security
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KAERO: Tvrdý vědecký fakt, to myslíš hever?
    KAERO
    KAERO --- ---
    SH_PANDA: hm, to je hodne. ale lepsi by byla sif.org, BIPM je taky .org. Ale http://sif.org/ maji nejaci spiritualisti. Mozna by sli presvedcit hromadou tvrdych vedeckych faktu o nesmyslnosti sveho pocinani a domenu by nam venovali?
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    KAERO: https://sif.eu/ je for sale :D, potrebujeme 5k eur :-/
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    GRIGORIJ: ..dukaz je zrejmy
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    Nevim, jestli to sem patri - neni to vtip, jen vtipna terminologie. (Citace z knihy Lang, Serge (2002). Algebra, zvyrazneno mnou). Nevim, jestli prijde vtipne matematikovi, nebo spis nematematikovi, nebo jenom mne :)

A universal object in this category is called a tensor product of E1,..., En (over R). We shall now prove that a tensor product exists, and in fact construct one in a natural way. By abstract nonsense, we know of course that a tensor product is uniquely determined, up to a unique isomorphism.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XBAHNO: chyták co......

Se mi to nahrálo blbě a nepodíval jsem se co jsem postnul
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    PAN_SPRCHA: A proč je u toho graf hmotnostních jednotek?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KAERO: říkal někdo objemové jednotky?

English-mass-units-graph-svg
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    KAERO: Jj, takové výpočty s librama na čtvereční palec, ještě teď se mi říší čelo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MIRAMIRA2: co? takhle si american predstavuje nebe. American ma obdobne komplikovany graf jen aby se prohrabal v delkovych jednotkach, pak ma to same pro objemove, a pak teprve se muze dostat ke konverzim na jine jednotky.
    MIRAMIRA2
    MIRAMIRA2 --- ---
    SH_PANDA: takhle si asi american predstavuje peklo
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    a kdyby to nekdo chtel monetizovat, tak beru tricko, plagat a hrnek do prace :)
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    nemohl by nekdo udelat obdobnou infografiku, pro nas laiky, aby se trochu zpopularizovala tahle nase krasna Alternativni SI soustava?
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: Kvantovy etalon do kazde rodiny! A navic s nim odvezete deti do skoly!
    KAERO
    KAERO --- ---
    GUMBA: myslis SIF, le Système international d'unités des Fabia? SIF je nastupce SI, vhodny pro novy digitalni vek, optimalizovany pro kazdodenni pouziti, zjednoduseny pro rychle celosvetove prijeti. Zalozen na prelomove praci ceskych vedcu a podlozen kvanotvym etalonem.
    (Fabia je kvantovana, to je zrejme. Takze jsem ani nenapsal zadnou blbost :) ).
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: A co se obejít i bez těch nudných sekund? Systém jednotek lze zavést s libovolným počtem základních jednotek, takže si lze představit třeba SI s jedinou základní jednotkou (objemu) fabia, zn. f (a holt adekvátně nižší počet základních fyzikálních konstant).
    Všechny ostatní jednotky by pak byly odvozené, a mohli bychom tedy úplně vše vyjadřovat ve fabiích, např. délka, čas i hmotnost by měly stejný rozměr f1/3, takže zrychlení by rozměrově bylo f-1/3, a třeba síla by byla bezrozměrná veličina.
    Možná by chvíli trvalo předělat všechny měřicí přístroje, učebnice, škály atd. ale myslím, že by byli nakonec všichni velmi spokojeni, že mohou používat fabie.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    PRAASHEK: asi 0.43 hrosika
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam