• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KAERO: mem browser!!!
    ZCR
    ZCR --- ---
    KAERO: ano prosím, rádo se stalo!
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZCR: uf, ne ze bys to mel blbe, ale zapis ktery visi jen a pouze na mezerach a kerningu je vrazedny :) Hlavne blby kerning u toho lomitka z toho dela na mem browseru celkem zmatek :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    SEJDA: =/= = ≠ = !=
    LYCO
    LYCO --- ---
    BROUKOID: vidím to stejně. Takže buď máme oba pravdu, nebo se oba pleteme :-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    LYCO: tak ja si myslim (opravte me pokud se pletu, siju, nebo hackuju) ze KAMAHL-uv vtip o matematicich nebyl moc dobrej, narozdil toho o fyzicich, kde to podle me sedelo krasne, HOWKING ukazal celkem elegantne, ze zdanlivej problem/paradox neexistuje, nacez SEJDA problem vyrobil tim, ze (podle me) problem souctu nekonecny rady (kde je celkem pochopitelny, ze to intuitivne, Zenonovite vypada jako blbost) prevedl na soucet konecny rady, dokonce super kratky a to je myslim zdroj WAT a minusu...

.. a nebo sem arogantni nechapavej blb a SEJDA upozornuje na nejakou chybu v matrixu co mi unika :) pripoustim ze to je mozny..

(jinak ten vtip o matematicich a "dark numbers" mi pripomina diskusi s jednim nyx ID, ktery se se mnou zurive hadalo, ze matematika je cela nesmysl, protoze 10 nejde delit 3, a kdyz sem rekl ze to samozrejme de, ze je to 3.3periodicky, tak mi rekl co to je periodicky, nacoz sem mu rekl ze nekonecny trojky, nacez mi rekl ze nekonecno je buh, a ja sem byl v prdeli a on "vyhral" .... )
    LYCO
    LYCO --- ---
    LYCO:
    > Můžeš nám prosím vysvětlit, jak jsi přišel na to, že
    > 9.99999 - 0.999999 = 8,999991
    > ???

Pardon, moje chyba, přehlédl jsem že tam máš různý počet desetinných míst (a stejný počet platných). Druhá otázka trvá.
    LYCO
    LYCO --- ---
    BROUKOID: Mě teda nebylo jasné ani co říká. Popravdě, nedává mi smysl ani ten vtip který to začal (*), ale říkal jsem si že je to jenom vtip, a možná mám jen jiný vkus.

(*) ta tabulka nápadně připomíná Cantorovu diagonalizaci ale ta dokazuje že počet řádků musí být nesrovnatelně větší (nespočentý) než počet sloupců (který je z definice spočetný), pokud mají řádky obsahovat všechna reálná čísla z intervalu (0, 1). Ale pak nedává smysl mluvit o "nedefinovatelných číslech", reálná čísla jsou dobře definovaná všechna, každá (nekonečná) posloupnost desetinných číslic nějakému odpovídá. Jenom jich je prostě víc.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SEJDA: troufnu si rict, ze "WAT" nebylo proto, ze by nebylo jasny, co rikas, spis proto, ze prave ta nekonecna varianta je ten jedinej skutecne zajimavej pripad (ve smyslu jak archimedes nedokaze predbehnout ninja zelvy, nebo tak neco, nejsem historik) ...aspon tak sem to pochopil ja
    LYCO
    LYCO --- ---
    SEJDA: tak na tohle nemám dost kachniček.

Můžeš nám prosím vysvětlit, jak jsi přišel na to, že
    9.99999 - 0.999999 = 8,999991
    ???

A přidej prosím vysvětlení, proč zaokrouhluješ na 6 platných míst, když byla celou dobu řeč o nekonečném desetinném rozvoji a analytickém (ne numerickém) řešení. Protože 9.999... - 0.999... = 9.000... (přesně).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LYCO:
    x = 0.999999
    10x = 9.99999
    10x - x = 8,999991
    10x - x =/= 9
    9x =/= 9
    x = 1 ± ε

|e| < 10^-5 = 10^-(n-1)
    LYCO
    LYCO --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: to plati jenom u nekonecneho zapisu, pokud je "n" pomerne male. Pokud je treba 6, uz ti to nevyjde a potrbujes mit kamarada Epsilona.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAMAHL:
    x = 0.99999…
    10x = 9.99999…
    10x — x = 9.00000…
    10x — x = 9
    9x = 9
    x = 1
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---

ADDITIONAL NOTES: Fixed a bug that caused some rocks to generate virtually infinite heat while just sitting there.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Vlastne to ani neni moc vtip:
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    MAKROUSEK: A na medián dosáhne pouze asi polovina ...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: A temer presne polovina ma podprumerne skore!
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam