• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GUMBA: Požadavek na pevnou formu by tedy zařadil mezi červené i H, He a všechny ostatní plyny :)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    WOODMAKER: Já o kostce. V obou případech.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS, SPECZ: No to ale a priori předpokládáte nějakou pevnou formu. Co když to bude jemný prášek?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    mluvite o olovenem prachu, nebo olovene kostce?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    GUMBA: Olovo olíznu s klidem, nedostanu do sebe skoro nic. Sodík - i když bych do těla žádný nedostal, raději bych ho neolizoval - vyrábět si na jazyku hořící vodík a taveninu NaOh přenechám jiným gurmánům.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ... ale jako vědecký vtip to asi funguje, to je fakt. Lepší než kyselina peroxosírová.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GUMBA: Z jednoho olíznutí olova do sebe nedostaneš prakticky nic, akutní otravy olovem bych se fakt nebála.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: No pokud bych si musel vybírat mezi popáleným jazykem a akutní otravou olovem, tak ideálně ani jedno, ale pak holt radší to první :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GUMBA: Já reagovala na ten sodík vs olovo.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    XBAHNO: Obecně se s žádným těžkým kovem tělo neumí vypořádat, a to ani v malém množství. Na jednu stranu tyhle ušlechtilé kovy jsou málo reaktivní, na druhou stranu o to hůř se jich zbavuje.

NELLAS: Jedovaté jsou organosloučeniny rtuti. Nebo vdechnutí par, to přejde velmi rychle do krve. Ale kovová rtuť v zažívacím traktu je prostě projímadlo.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GUMBA: Uhm... jsi si jistý?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TEAPACK: No jo, proteče. Ale v tom se příliš neliší od oleje nebo prostě silného projímadla. Point byl, že neublíží tak jako jiné červeně vybarvené prvky.

SPECZ: Tak je to samozřejmě o množství, moc bych se tím nekrmil. Ale radši olíznout sodík (červený) než olovo (žluté)...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    GUMBA: Co vadi na olizovani zlata, stribra ci platiny? Nebo Wolframu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SPECZ: tak už jsem viděl videa že někdo drží kostku v zubech, hlavně si u toho neplivnout
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: rtuť a bez úhony? jsem evidentně zvyklý na jiné rychlosti vyprazdňování než do 15s od pozření... (testováno kolegou, měřeno třemi asistenty)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    GUMBA: Mno, tak zkus oliznout kostku sodiku a natocit se u toho, a popros predem nekoho aby pak to video nahral na net, nez se das dohromady :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAMAHL: Ackchyually, on by téměř žádný kov na pátém a nižším řádku (plus pár na čtvrtém) neměl být zeleně ale nanejvýš žlutě. Nebo dokonce červeně - vzhledem k tomu, že rtuť, kterou lze bez úhony nejen olíznout ale i vypít, je červeně. A naopak sodík a draslík červeně je trochu drama ne :)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    log(😅) = 💧log(😄)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAMAHL: and we will never know, that's for sure... pořád mě překvapuje, jak si spousta vědců plete vědecký model s realitou #kecy

and now for smth not that completely different

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam