• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Přesně! Jediné vhodné užití ppm je v NMR vysokého rozlišení, kde se v ppm udává chemický posun (relativní frekvenční rozdíl zkoumané látky od rezonanční frekvence nějakéhu standardu). Je to totiž šikovně kompenzováno tím, že v této ppm škále roste frekvence (energie) zprava doleva. (Je to vskutku zcela přirozené a logické: zleva doprava totiž roste stínění jádra od externího pole vlivem okolní elektronové hustoty. Stínění se ale jako takové nedá vlastně vůbec změřit, protože úplně očesat jádro od elektronů je dost nepraktické. Než to lidem došlo, stranově převrácená konvence byla zažitá.) Původní smysl ppm frekvenční škály samozřejmě tkví v tom, že při použití jiné velikosti magnetického pole relativní rozdíly (udané v ppm) zůstanou stejné. Proto pak půlka lidí u kvadrupólově štěpeného spektra (kde se frekvence s polem už neškáluje) taky nechá v ppm, protože síla zvyku :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    ..mezitím v nejmenované tiskárně:
    ppm - pages per minute - jednotka pro měření rychlosti tisku tiskárny - označuje počet vytisknutých stránek za minutu
    KAERO
    KAERO --- ---
    (WOODMAKER: jasne. μm/m, μV/V, μNECO/NECO. Zaroven tim rikas nejen pomer, ale taky jakou jednotku ma zaklad toho pomeru. A navic pouziti ppm dela problem v dalsich: ppb by melo byt per bilion, ale bilion v kratke nebo dlouhe skale? A ppt je per thousand nebo per trilion, a v jake skale? Dale "p" je v SI pico, kdezto u "ppm" nabyva dvou ruznych vyznamu najednou: "parts" a "per". Ale doufam ze se neozve nejaky praktik ktery se zacne hadat ze jednoduchost praxe je nade vse, protoze hlavne jsem chtel parodovat Cimrmany.)
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    ..očima sociálního pracovníka:

Peněžitá pomoc v mateřství (ppm) náleží v zásadě v souvislosti s péčí o novorozené dítě matce nebo otci dítěte nebo pojištěnci (muž či žena), který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    WOODMAKER: Ok, mluvim o necem uplne jinym.
    Je pak problem v tom, ze nevime, jestli mluvime o hmotnosti, objemu, poctu atomu, nebo poctu molekul?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    KAERO: a jak teda v SI oznacim rozdil o miliontinu? Mikro-neco?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ppm to je pitomců na metr?
    KAERO
    KAERO --- ---
    ppm humor říkáte?
    A vy všichni okolo, jak tady sedíte, čtete a píšete, víte vy že ppm je jednotka NEdoporučená v systému SI? Víte to, že? Že jo?
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    hmn ... letos jede ppm humor .. tak se taky pridame:

"Moje káva má 999 999 ppm vody a jen 1 ppm kofeinu. Přesto mě to probudilo."
    MHO
    MHO --- ---
    PAN_SPRCHA: tak 400ppm je pokud vim uz ted venku. Když jsme s CO2 zabíjeli potkany, tak bylo potřeba tuším 50tis ppm.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Surjekční stříkačka :D

DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    vlastní:

ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GAARQ: IMHO si prostě tělo po čase do jisté míry zvykne, podobně jako třeba na nižsí tlak kyslíku v horách.
    OT_
    OT_ --- ---
    GAARQ: V Ostravaru (též mají spilky) maji dvoufázový alarm - když bliká žlutě, max. doba pobytu na spilce je tuším 15 minut a když je red alert, všichni musí ven.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAERO: nevím, prodávám, jak jsem nakoupil (od slâdka). ale jedna kolegyně se tam složila, a nám bylo docela blbě. jak v tom normálně pracovali, nevím. třeba to byla jen šou na pitomé studentíky a jinak měli ventilaci.
    KAERO
    KAERO --- ---
    GAARQ: to je nejak moc, 5-6 % ne? Podle USDA Food Safety and Inspection Service:
    40,000 ppm (4.0%) - Immediately Dangerous to Life or Health (IDLH)
    50,000 ppm (5.0%) - Strong respiratory stimulation, dizziness, confusion, headache, shortness of breath
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAERO: na dýchání asi i jo, ale na ten zbytek už to asi bude docela mazec ;)

jen tak si tu troufnu předpovědět, že 1500 ppm CO2 ve vzduchu by se lidstvo nedožilo a když v tak ve velmi redukováno.

a teď něco vtipného. na exkurzi v pivovaru starobrno, když jsem ještě byl studentem biochemie v roce 1993, nás na spilce sládek varoval před rychlými pohyby a hlubokým dýcháním, pokud si teda nechceme v té spilce zaplavat. to tedy byly doby před-tankového kvašení. údajně tam bylo 5 - 6 % CO2 ve vzduchu. motala se mi z toho hlava docela slušně.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PAN_SPRCHA: Koukám správně, že to máš na stropě a čekáš až CO2 dostoupá? To namontovat na strop Psí jeskyně, jestli je tam bezpečno.
    Psí jeskyně – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ps%C3%AD_jeskyn%C4%9B
    U požárních hlásičů co měří teplo a kouř to smysl dává,
    KAERO
    KAERO --- ---
    PAN_SPRCHA: Se divim ze na planete jeste zustal nejaky zivot s tema 428 ppm. Jsem si nedavno postavil meracek s logovanim, a do 1500 pohoda. Jeste mame dost prostoru na paleni uhli a nafty :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam