• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYSTICTURTLERoad Trip - cestujeme po 4 kolech
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    AMENOPHUS: jo, beru zpět. Pokud myslíš jet po dálnici až přes Makedonii a vjet do Albánie z východu, rychlejší to bude. Já jsem nějak automaticky počítal s cestou ze Srbska přes Montenegro a vjíždět do Albánie ze severu.
    AMENOPHUS
    AMENOPHUS --- ---
    TPA: byla jsem tam jen dva dny, ale byla to sranda. Spíš zvaž kolik máš času - v Albánii jsou příšerný silnice, žádný pravidla silničního provozu a žádný silničkní značení. Chce to mít dobrou mapu, ucházející orientační smysl, flegmatického řidiče s rychlými reakcemi a dost času až člověk přes to všechno nakonec zakufruje :). Pokud máte málo času, jeďte přes Srbsko, tam mají kvalitní dálnice. Pokud chcete zažít trochu orientu, jeďte přes ALbánii. U pobřeží můžu doporučit jeden luxusní kemp (tohle je prosím jeho součástí: http://steneci.rajce.idnes.cz/Balkan_2012/#P9130958.jpg), kterej se ale do toho africky působícího prostředí vůbec nehodí :-D.


    FILTHY_SAD_EMO: koukám, trošku si protiřečíme. Ne, opravdu není rychlejší jet Albánií po pobřeží než Srbskem po dálnici :-)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    TPA: v albánii jsem nebyl, ale vloni jsem jel ČR-SK-HU-Srbsko (Bělehrad - Nova Varoš)-Černá Hora (Podgorica). A zpět kus jadranskou magistrálou a pak zase do Bosny a vnitrozemí. V hlavní letní sezóně bych se rozhodně vyhnul magistrále a jel raději vnitrozemím. Je to hezký výlet s vyhlídkama (a na poměry fakt dobrá cesta) a je tam menší šance, že zůstaneš viset půl dne v dálniční zácpě...
    Mimo sezónu a pokud chcete minimalizovat čas cesty, tak bych jel po dálnici po pobřeží.
    TPA
    TPA --- ---
    Nebyl jste někdo v Albánii? Přemýšlím zdali to tam vzít vnitrozemím přes Srbsko, nebo okolo moře.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    TABORACEK: preeesne :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    nebyli jste někdo autem z evropy na bajkale?
    WLADOMIR
    WLADOMIR --- ---
    MUXX: AMENOPHUS: Diky moc za tipy. No zatim je to naplanovane vcetne letenek na 9.8.-18.8. tak uvidime, radsi pocitam se spatnym pocasim, treba prekvapi. V Edinburghu budeme vlastne dve noci, ale celkove, kdyz se to tak vezme, tak jeden cely den a kousek, chtel bych ho poradne prolezt. Druhy den pujcujeme auto a jedeme na sever...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    PIPPO_SPARK: Trosku se ta dovolena asi protahne, ale o tom to je:)
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    SHMAIDA: Kdyz uvazis,ze cesta do Skotska je jen po dalnici a ta je ve vsech zemich,kudy projizdis,zdarma,tak bych nevahal jet dodavkou.A kdyz vychytas trajekt dopredu,tak parada.Ja jel trajektem dokonce jen za 20 liber,objednane asi 1 mesic dopredu,v cervnu...A po ceste se zastavite jeste kde chcete.Spat muzete u kamionu na pumpach...
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    AMENOPHUS: Vidis,ja byl v Edinburghu v unoru 2011 a lepsi pocasi jsem si nemohl prat :) slunicko,slunicko a slunicko. Uznavam,stesti jako pes :) http://vstv.rajce.idnes.cz/Skotsko/
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MUXX: my prave resime, ze pojedem dodavkou, ale zatim nam vsichni rikaj, ze nejlepsi letet do Edinburghu a tam si pujcit auto... jenze zase, kdyz mi si dodavku koupili prave kvuli cestovani :))))

    takk ted mame dilema :) Kdyz jsme dva roky zpatky jeli na Jersey (Channel Islands) tak nejdrazsi byl trajekt prave.
    MUXX
    MUXX --- ---
    SHMAIDA: priznam se ze jsem to nepocital, prilis mnoho ruznych vydaju. rekl bych tak 15-20k na osobu/15dni
    - trajekt na cestu tam stal myslim 210 liber, kupovano dva mesice predem. duvod byl zkusit cestu na velkym trajektu. autem by to mozna bylo levnejsi.
    - vetsinou jsme byli za 12-20 liber ve stanu. jednou bylo pocasi takovy ze jsme sli radsi do B&B (50liber?).
    - nakoupili jsme si nejaky obleceni (ve skotsku maji kvalitni obleceni a zrovna bylo dost vyprodeju)
    - na spouste veci by se dalo asi usetrit - napriklad jsem nemel objednany listek na trajekt zpatky a stalo me to pak skoro dvojnasobek.

    kolega jel s malym ditetem a musel byt v BB. rikal ze na tom malem vykrvacel. nejdrazsi cast vyletu.

    do skotska bych se jeste rad vratil. idealne v karavanu.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MUXX: a kolik vas to vyslo s trajektem atd?
    AMENOPHUS
    AMENOPHUS --- ---
    TPA: Asi je to ilegální, ale skutečný problém jsme nikdy neměli, pokud není krajina příliš osídlená.V Baskicku to nešlo, tam jsme museli do předraženého kempu. Ale kousek od Leónu jsme to zapíchli za nějakým kravínem, kam nebylo odnikud vidět a bylo to ok.

    WLADOMIR: Tak musím říct, že zrovna Edinburgh mě trochu zklamal. Tam jsme byli jen jeden den a stačilo to. Klidně bych ti doporučila ten den z Edinburghu obětovat na ten sever, ten za to stojí víc :). A co se počsítýče,kdyže to jedeš? My tam byli přelom srpna/září a počasí bylo nádherně, lilo jen jednou v noci. Přes den azuro.
    MUXX
    MUXX --- ---
    WLADOMIR: kdyz jeste zapocitas to, ze skoro polovinu casu bude prset tak asi uz vic nic planovat nemusis :)
    Tady mam par fotek - newcastle, loch lomond, fort william, sky, ullapool, inverness, loch ness, melrose a domu
    Muxx's Photo Gallery - Skotsko 2011
    http://fotky.xtk.cz/thumbnails.php?album=57

    Polovina tech mist na fotkach neni, prtoze se nedalo pro husty dest ani vylezt z auta.

    A nejlepsi je opravdu jet nazdarbuh a stravovat se v podivnych kramcich co maji napis homesoup za £2 :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    QNEDLEEQ: a to je přesně ta nejzápadnější cesta, kterou lze jet...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    WLADOMIR
    WLADOMIR --- ---
    AMENOPHUS: Dekuju za tipy. 10 dni je urcite malo, proto bych chtel videt presne ty must see zalezitosti. Uz jen v Edinburghu bych chtel byt alespon 2 dny a kdyz chceme na Skye, tak uz tech dnu moc nezbyva...
    BOPA
    BOPA --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Outsider??? ani mi nepřijde... dokonce si myslím, že to je jeden z nejhezčích parků... A tvrdí se, že každý Švéd musí kus Královské stezky prosjít.. (stejně jako každý Nor musí projít Bessegenku :-))) )
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    QNEDLEEQ: ono totiž příroda a roadtrip mi nejde moc k sobě. Když chci přírodu, tak musím zůstat na jednom místě (typicky nějaký NP) aspoň týden. Zatímco pro mě je roadtrip spíš o tom sezení v autě a kochání se.
    Nicméně zrovna v Norsku je to kombinovatelné tím, že se budete snažit jet co nejvíc po západním pobřeží. (Což vyjde IMHO brutálně draho skrz trajekty přes milion fjordů -mosty jsou jen na hlavní).
    Čili Kristiansand-Stavanger-Bergen-Trondheim (a dál) a snažit se opravdu nejet po hlavní ale tou cestou nejvíc po pobřeží. Severněji už na výběr moc není...

    A ve Švédsku mám ještě jeden tip. NP Abisko -je trochu neprávem takový outsider (mezi Narvikem a Kirunou).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam