• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHMilostná literatura a všechno co s ní souvisí
    LEGBA
    LEGBA --- ---
    TANAIS: co ja vim, tak vysla unas knizka indickych milostnych divadelnich her, kdysi jsem ji vlastnil, ale uz je to roky, pak jsem ji dal jedne, kterou jsem miloval... kazdopadne Rushdie, alespon tenhle, se odehrava spise v prostredi blizkeho vychodu, konkretne Persie.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LEGBA: knihy s indickou tématikou sbírám. Tuhle od Rushdieho jsem ještě nečetla, mám teď rozečtený Šántarám, což je o kniha o bombajský mafii, tedy nic, co by se milostné literatuře blížilo, ačkoli nějaký sex a tak v tom taky je, nicméně bez toho se neobejde skorem ani kuchařka :)
    LEGBA
    LEGBA --- ---
    book, jsem rad, ze jsem klub nasel.
    Rozhodne doporucim, nez si neco prectu, co uz bylo napsano v tomhle klubu: Salman Rushdie: Carodejka z Florencie... je to mnohem vic nez jen milostna literatura, ale lasky a sexuality je tam vrchovate a velmi krasne, velmi pohadkove a velmi poeticky.
    MRWN
    MRWN --- ---
    YMLADRIS:
    - vis - ja to neosuzuju - spis to vidim tak, ze jsou lidi kteri sezerou vsechno co se jim da, jen proto ze je to nejaky zanr a pak jsou lidi co si knihy vybiraji ... imho milostna literatura nemusi byt primo kyc, ale vetsina z ni proste je ... stejne jako u scifi se da najit nekolik kvalitnich veci ... nic proti dojimani - ale klise a brak me proste nedojme, byt se to tam situacemi vhodnymi k dojimani jen hemzi ... ale to neni domena muzskeho a zenskeho vnimani literatury a knih - to je problem vnimani knh, filmu ci hudby obecne ... mam hodne kamaradek co cervenou knihovnu nemuzou vystat, ale rady si prectou dobre knihy i s milostnou zapletkou ... a stejne je to i spohadkami - pohadky mam rad, ale jen ty originalni a dobre napsane ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MRWN: kontrolni dotaz: ctes pohadky? pokud ne, je to "proto, ze nejses male dite"?

    jevi se to takhle zdalky, ze po literature pozadujes, aby te autenticky rozplakala (coz je v poradku). literatura ale muze fungovat mnoha jinymi zpusoby. jestli jsi muz, mohlo by byt zajimave vic prozkoumat, proc muzi milostnou literaturu "nechapou". z toho co pises, mi to zacina dochazet... ;)
    MRWN
    MRWN --- ---
    AETHER:
    ja si zase myslim, ze cervena knihovna je ve sve podsate kyc ... to je myslim, jedna ze zasadnich defibnic tohothle zanru ... jednoduche prvoplanove pribehy, bez hlubsiho zaberu a bez nejakych zasadnich literarnich kvalit. vetsinou sekane jako na bezicim pasu. pribeh je predvidatelny, jazykove se nejedna o zadne zazraky, jsou to vlastne takove podhadkove knizky pro dospele ... je to neco jako ty telenovely. na ty se taky lidi divaji proto, ze jim nabizi degakto do zblbnuti to same ... je to proste brakova literatura. a tim nechci schazovat lidi co to ctou. proste nekdo ma oébcas chut si precist brak ... ja s tim problem nemam. z toho vseho plyne taky ona proklamovana odpocinkova funkce. samozrejme ze i tenhle zanr ma podzanry - jako je ta literatorura pro slusticky (tam jsou ty romany o hodnych tovarnicich dvorskych a chudych popelkach co ke stesti prisly, ikdyz tak treply), pres telenovelove harlekyny plne krasnych nelidi (ktere osobne povazuju za nejvetsi ulet :) ) az po romance pro teenagerky plne krasnych konu, upirku a prvnich lasek ... nic proti! jen to proste neni literarura ... protoze kdo cetl napr. takovy komix "pod dekou", nebo si pobrecel u ruze pro algernon, nebo u trech kamaradu ... kde milostne zapletky jsou take, ele ne tak v prvnim planu a tak usmudlane kolorovane, pozna proste rozdil
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TANAIS: nojo sem si chtela rejpnout... a hle ona uz tu Alraune je :-)
    ZUZKAOU: mno, ja sem milovala Petra Wimseyho, z pera Dorothy Sayersovy... a ve knizkach a povidkach ktere jsem cetla, se nijak citove do dam neangazoval :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AETHER: ehm....


    Ale jinak jde o momentálně 900 let starého mimozemšťana který cestuje v čase vesmírem v lodi, které se porouchalo maskovací zařízení a tak vypadá jako stará britská policejní budka.

    Britský seriál, který běžel v letech 1963-1990 a od roku 2005 beží obnovená série. Je to primárně pro děti (prakticky každé britské dítě posledních třech generací ho sledovalo), kombinuje to mírnou scifi a strašidelné příběhy. Je to veskrze britské, zejména obnovená série je nádherně vtipná i v tom, že si dělá srandu sama ze sebe, ale přitom pořád vypráví příběhy v tradičním stylu. Plus to nese sice polopatické, ale velmi vkusně zabalené poselství, jako že je potřeba vážit si každého jedince, a řešit věci nenásilím, že zvívdavost a touha objevovat neznámé je skvělá věc.

    Ale milostný příběh to fakt není, postava Doktora je převážně asexuální až na pár výjimek, kde je to stejně spíše o dynamice vztahu, než o milostných zápletkách.
    AETHER
    AETHER --- ---
    ARGANNAH: mam to taky tak;)

    Nevinim cervenou knihovnu jako takovou, co se toho "naroku na opravdovou lasku" tyce, jde skutecne spis o spolecensky trend, ale cervena knihovna ho dost podporuje. A nevyhyba se to ani akademickym vrstvam, ne ze bych chtela nejak kastovat, ale rozum bych tam ocekavala...

    ZUZKAOU: tak tak, s tim happyendem jsi to vystihla;) dokonce ani v tech pohadkach sbiranych v dobe romantismu nebylo vitezstvi dobra nad zlem pravidlem

    ZUZKAOU: sakrys, svuj romanek s Vinnetouem mam v priblizne stejnem veku tez za sebou, kdo je Dr. Who? (vtipkuji, googlit umim:)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ARGANNAH: Petru pomlouvám všude, čili myslím, že jí to tady ani nemohlo překvapit :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ALRAUNE: mno jo, to já taky.. .právě :) a pak mě zaskočí, když se do toho někdo vloží :-D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak mě přijde slušné dát člověku vědět, když ho někde v hloubi nyxu pomlouvají ;)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    TANAIS: Ona mě ARGANNAH pozvala :) A víš, jak jsem užvaněná :D
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ALRAUNE: nicméně se mi zase stalo, že ti musim dát za pravdu a virtuálně zatleskat :) Upřímně - je mi nanejvýš symaptický Tvůj přístup k psaní :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ARGANNAH: No, člověk při našem malé trhu nemůže ztratit ani jedno pohlaví :) Každý si musí něco najít, i za cenu, že někdy dva lidé čtou vlastně dvě různé knihy :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ALRAUNE: to mi nemůžeš říct, že sem jdeš, abych tě tu tak nechválila a necítila se teď tak nějak červeně? :-D
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    TANAIS: Já bych to ještě upřesnila... české mužské publikum překousne klidně i feministickou hrdinku, která odmlouvajícího partnera nakope do koulí, ale v knize za a) musí být drsný sex a za b) hrdinka musí být sexuálně náruživá :) Může být dominantní, protivná, promiskuitní, může skoro cokoli... když dá, tak ji čtenáři berou :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ARGANNAH: Petra je v tomhle velmi otevřená a pokroková bytost :)
    K mainstreamu nemá negativní postoj. Mimo jiné i proto, že jí literatura živí :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAIRRA: To je super. Fakt jsem se bála, že dostanu nějakou moudrou radu typu "chceš-li, aby tě někdo četl, nepiš jen pro ženské, to je nuda" :))
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    KAIRRA: jo, výstižně, řekla bych :) Dobrej odkaz :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam