• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACKERKLDR - Korejská Lidově Demokratická Republika

    Aktuálně



    • Doporučuji další dvě fotoalba z KLDR. Odkazy odsud z diskuze, jsem dal na nástěnku.

    • A dále rozhovor s Kim Jong-namem, nejstarším synem Kim Jong-Ila.
      TADY.
      Kim Jong-nam měl být příštím vůdcem KLDR. Teď se podržte, cituji: Following a much-publicized botched attempt to secretly visit Japan's Disneyland in May 2001, he was thought to have fallen out of favor with his father. Vůdcem KLDR se kvůli návštěvě Disney-Landu tedy nestane.
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUATO: ale abys to trochu pochopil, zeptam se te, cetl jsi nekdy 1984 ? rika ti necou doublethink ? zkus si predstavit, ze by s tam jel implementovat nejaky technologie, nejspis by si musel podepsat nejaky prohlaseni, ze nebudes resit s mistnimi politiku a podobny veci, za druhy dostanes osobniho strazce, kterej se od tebe nehne ani na krok a i kdyby si nakrasne nasel nestrezenou chvilku a snazil se o necem agitovat, tak si bud dotycny s kym tam budes pracovat bude klepat na hlavu, ze si blazen a kdyby i nakrasne se ti povedlo ho o necem presvedcit, tak ho uvrhnes do smrtelneho nebezpeci. a to nejen jeho ale i jeho potomstvo do tretiho kolena. takze si myslim, ze by si to radsi ani nezkousel, protoze by si tim nicemu nepomohl.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUATO: jakou revoluci ten samy proces prinesl cine ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANDY_WARHOL: nemyslim si, ze by jen bez embarga mohli patrit mezi velkovyrobny - na to totiz potrebujes vzdelane lidi, taky ti tam jezdi spousta cizincu implementovat technologie a tedy by vnaseli do SK spoustu informaci o tom, jak to vypada venku - tohle kdyby nastalo, tak to musi vyvolat revoluci a zmenu rezimu (protoze by si razem obycejni lide, kterym je vstepovano, ze jsou ten hrdy narod bojujici proti zapadnimu imperialismu pripadat jako uplne nicky, na ktere sere pes, kteri zijou 100 let za opicema, vlastne nezijou - zivori, tedy ten rozpor idealu a skutecnosti by byl smrtici).
    CROSS
    CROSS --- ---
    ROMANET: když tohle čtu, tak mě napadá, jestli by svého času českoslovenští vědci taky nějakou tu jadernou nálož nepostavili (samo v kontextu sovětskýho svazu je to nesmysl, ale z hlediska zdrojů a technologií). Za padesát let snažení a na úkor několika hladomorů do snad dá do kupy kde kdo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: k uvazovani za chvili napisu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: problem je ze tohle nikdo nevi, jak na tom realne jsou, raketu do vesmiru uz poslali. jaderny zkousky udelali tri, jestli uz sou na ceste k tomu aby to spojili a skutecne meli realnou zbran nebo jsou tomu jeste na mile vzdaleny zjistit nejde.
    ovsem tu raketu meli ve vesmiru driv nez jejich jizni soused, ktery byl v tom docela neuspesny a to mel prvni stupen od rusu. ale nejak jim to nefugnovalo... sever je predbehl.
    ale v pripadnem konfliktu s jizni koreu by jaderne zbrane nehraly roli, role jejich jadernych zbrani je odradit usa od toho aby je napadli.
    proc by mela mit kldr problem bez embarga ? nesnaz se srovnavat nesrovnatelne. cina je taky komunisticka zeme a nema s vyvozem vseho mozneho nejmensi problem. severni korea mela dlouhodobe vyssi hdp nez jizni, byla i prumyslove rozvinutejsi. samozrejme bylo to s pomoci sovetskeho svazu a po rozpadu vychodniho bloku to slo do haje, ale to muzes namitnout i u jizni koree, ktera mela support od usa.
    kdyby nebylo embargo, mohli by se zaradit v klidu mezi asijske velkovyrobny s levnou pracovni silou a vyvazet o 106.

    "a pak ta raketa a embargo. nemyslim si, že by si najednou pod embargem řekli, že něco vymyslej. a že by jako předchozím padesát let seděli se založenejma rukama. jestli to spíš neni tim, že až teď maj nějaký výsledky."
    tohle je pravda, ale to ja prece rikam celou dobu, jejich motivace k tomu mit jadernou bombu vznikla uz v 50 letech, na okinave byly pripraveny jaderny bomby, ktery tam nechal dovezt Douglas MacArthur (a to uz byl odvolanej), bylo to zhruba v polovine toho konfliktu. bylo to uz schvalny k nasazeni, vycouvali z toho jenom kvuli hrozbe odvety ze strany sovetskeho svazu... to byla ta prvnotni motivace, druha motivace byla prave zhrouceni vychodniho bloku, ktera je ucinila zranitelnymi. co rikam je, ze kdyby nebylo embargo tak by meli mnohem vic moznosti a nebyli by na tom rozhodne tak spatne jak jsou.

    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: při vší logice totalitních režimů, kdyby jim šlo o udržení statutu quo, tak nebudou harašit vypovídáním příměří. Ale neznám tamní způsob uvažování, tudíž se nepouštim do spekulací. Co by režim dokázal, kdyby nebylo embargo, to ovšem spekulace je, čirá. V první řadě by dost možná nemuseli dovážet rýži, kdyby přehodnotili priority, že jo, bez ohledu na postoje západu (a jihu).

    Ono se mluví o tom, že raketová (i jaderná) technologie NK nejsou zase tak úplně stopro domácího původu, takže závěry o tom, co by soudruzi dokázali vyvinout jsou čistě v rovině teorie.

    Taky soudě podle komentářů jak ze západu, tak z Jižní Koreje, nikdo tak nějak nestojí o to vtrhnout tam a utlouct Kima demokracií a lidskými právy (nikdo na to nemá peníze). Takže ten pohled, že soudruzi si to (údajnou) jadernou bombou jistěj, jsou spíš v souladu se severokorejským pohledem na věc. Přece jenom, ve hře je tu Čína (a Rusko). Američani naopak nevtrhli ani na Kubu (nad kterou sousedi ochrannou ruku nedržej), takže domnívat se, že se poženou svrhávat Kima, to je tak na vášnivý debaty severokorejský delegace v UN.

    Abych se vrátil k původnímu dotazu — prostě nevidim, co a komu by NK bez embarga dodávala kromě surovin. Měl jsem za to, že režim akorát plánuje vyvážet tzv. jadernou hrozbu výměnou za potravinovou pomoc, a v tomhle kontextu mi jejich poslední kroky přijdou trochu zvláštní.

    Ovšem narovinu říkám, korejsky neumím, sleduju to jen z médií (ne z českých tedy).
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ANDY_WARHOL: takže kldr má jaderný zbraně a je schopná je vystřelit/hodit na cíl? a jsi si tím jistej?

    kldr by měla problém i bez embarga, stejně jako čssr blahé paměti. ty prostě můžeš dovážet jen pokud máš valuty a ty máš jen pokud umíš něco vyvážet.

    a pak ta raketa a embargo. nemyslim si, že by si najednou pod embargem řekli, že něco vymyslej. a že by jako předchozím padesát let seděli se založenejma rukama. jestli to spíš neni tim, že až teď maj nějaký výsledky.

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: ale takhle takhle sem to zrovna nemyslel.

    myslel sem to tak, ze pokud by nemeli embargo, meli by mnohem vice moznosti a pak by dovazet potraviny nebyl takovy problem. odpovez si sam, kdyz pod embargem dokazali vyvynout jadernou bombu a dostat raketu do vesmiru, co by dokazali bez embarga ?
    ted se zkratka snazi dosahnout toho aby americane odesli a embargo bylo zruseny. po tom co zapad zarizl kadafiho, tak se severokorejci boji, ze kdyby se vzdali jadernych zbrani, tak je uz nic nezachrani a zapad je nakonec potopi, napadne a znici. takze jejich postup neni uplne nelogicky, pokud si chteji zachvovat svuj system a svuj rezim.
    ano ten system a rezim je hnusnej a nespravedlivej, ale ti kdo maji moc ho chteji zachovat za kazdou cenu a proto se chovaji jak se chovaji
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Prokažte věrnost režimu a prodávejte drogy, nakázala KLDR diplomatům - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/kldr-nuti-diplomaty-prodavat-drogy-d6f-/zahranicni.aspx?c=A130325_105412_zahranicni_ert
    CROSS
    CROSS --- ---
    DZODZO: no mně nedělá problém pochopit, proč mají problémy s potravinovou (i jinou) soběstačností, šlo mi o Andyho pohled na to, když tvrdí, že v podstatě stačí zrušit embargo a je to cajk.

    Jinak s NK médii bych si hlavu nelámal, těch pár lidí, co o vůdcových zálibách ví, bude tak jako držet hubu a krok.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CROSS: už sem to tu castecne psal. ale rozepisu se později AZ si najdu trochu casu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: ano ziju ve vesmíru kde je normální si zjišťovat informace. já se zajímám o severní Koreu bezmála deset let a to nejen z povrchních zdrojů jako jsou media. takže možná do toho jen trochu víc Vidim. ovsem chápu ze Mit obrázek z medii tak bych taky jen nechapave kroutil hlavou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CROSS: problemy s polnohospodarstvom su sposobene si myslim hlavne tym, aky charakter ma krajina a dalej "planovanym hospodarstvom" ... no a ze sa niekde pestuju makovice na opium na export, o tom uz sme tu tiez kdesi citali :D

    toto je uz starsieho data a uz to tu bolo http://www.huffingtonpost.com/2013/03/02/dennis-rodman-north-korea_n_2796498.html ale zaraza ma ako to mohlo prejst v severokorejskych spravach, ci to nejako ututlali alebo co ved pre severokorejcov by to musel byt sok vidiet milovaneho vudce s nejakym americkym imperialistom co tam pije imperialisticku cocacolu :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ANDY_WARHOL: zase mám tendence tě pubertálně mínuskovat, ale nemáš to rád, tak pouze takto textem. občas mám pocit, že žiješ v jinym vesmíru.
    KUATO
    KUATO --- ---
    CROSS: to by me tez zajimalo. prijde mi, ze SK je technologicky 50 let za zbytkem sveta, takze by mohla vyvazet leda napln do muzei.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDY_WARHOL: že se míchám do plodné debaty, jaké technologie a kam by NK mohla vyvážet, proč má jako především agrární země problémy se zemědělstvím (když má technologie), a proč už dnes nevyváží technologie třeba do Číny?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DZODZO: to vůbec není nelogicky. oni chtějí aby USA vypadlo z jižní Koree. to je jejich dlouhodobý cíl. druhy hlavni cíl je aby byli oficiálně uznání jako jaderný stát. což by sebou neslo zrušení sankci. pak by nejspíš humanitární dodávky nepotrebovali, protože by mohli vyvážet technologie a jídlo normálně nakupovat. ve tvé analogii by to bylo tak, ze dítě se chce jít pracovat a rodič mu to nechce dovolit tak se dítě vzepre.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: mne to pride nelogicke, vyhrazat sa pouzitim jadrovych zbrani zemi, ktora im dodava zradlo, to je jak chovanie nejakeho pubertalneho decka :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THE_MIRACLE: tohle je sice vtipný, ale fakt je ten, ze dokázali vynést raketu na oběžnou dráhu sami bez pomoci driv nej jih, kteréj má mnohem lepší podmínky a spolupracoval na tom s rusama. žádný embargo a s puncem hi tech země a stejně severokorejci to dali driv. to odhodlání tam je velmi silný.

    nedávno sem koukal na dalsi dokument o ty válce a Američani už meli na okinave připravený a schválený k pouziti jaderný bomby, takže jejich honba za tim Mit tu jadernou bombu i s raketou schopnou zasáhnout usa je vlastně naprosto logická.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ALDARION: suroviny by mohl byt problém, ale co se Tyce pohonných hmot mají dost uhli a tak to mohli vyresit jako Němci výrobou benzinu z uhli.
    zítra napíšu větší příspěvek. kde popisu proc si myslím, ze by měli šanci pokud by to zmakli rychle. nejde jen o techniku, ale i pravé o tom co si naznacil, ze narozdil od jihokorejcu jsou ochotni položit za svou zem život a nebudou váhat ani při desetinasobnych ztrátách.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ja to vidim takto. Repast z ustavu.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam