ROMANET: myslel sem ze si chytry clovek, ale v teto diskuzi se projevujes mirne receno hloupe, neprinesl si zadny relevantni argument - jen tve dojmy, opravdu ti neprijde blby zjednodusovat ? tyhle analogie nefungujou. jsou to naprosto rozdilne zeme. muzu ti hned argumentovat treba Jemenem, ktery zadny embargo nema a stejne z nej neni tygr, to je kultura srovnatelna s iranskou asi tak milionkrat vic nez korea. tak mi vysvetli proc jemen neni tygrem ?
taky si uvedom si ze kazdy to embargo je jinak strukturovany. navic zapominas na tohle:
http://www.nkeconwatch.com/category/economic-reform/special-administrative-regions/kaesong-industrial-park/
takze mi nemuzes tvrdit, ze kdyby nebylo embargo, tak takovychto zon by tam nevyrostlo vic, nebo mas nejaky jasny argument, ktery by rekl, ne zadna takova zona uz by tam nevznikla ? blbost, jen tak varis z vody... priste laskave podpor sve dojmy nejakym validnim argumentem, mlhava analogie argument neni....
a samozrejme pravda neni o hlasovani, takze i kdyby si mel mnoho palecku na horu a ja mnoho palecku dolu, na tom ze argumenty nedavas, se nezmeni nic.
jestil by kldr byla nebo nebyla tygr pokud by nebylo embarga, to nevis ty ani ja, ovsem pravdepodobne by nemeli problem s hladomorem, to je to co ja tvrdim. mohli by toho vyvazet podstatne vic (a urcite by se naslo spoustu veci co vyvazet muzou), mozna by rozsirli pocet zon jako je kaesong, a pak by vyuzivali i sve levne pracovni sily a meli by valuty na dovoz zakladnich potravin. ovsem samozrejme, pokud by americane stale byli na poloostrove, tak by se vic venovali svemu jadernemu arzenalu nez vrstve otroku a mozna by je dal nechali chcipat, ale pokud by odesli americane z poloostrova a pokud by bylo zruseno embargo, byly by splneny jejich dlouhodobe pozadavkyv (a oni v podstate po nicem jinem netouzi) a oni by uz nemeli duvod davat vetsinu penez na zbrojeni... pak by se sice nejnizsi vrstva stale mela spatne, ale aspon by tam nechcipali hlady.. stala by se z toho klasicka otrokarska monarchie.
jde tu proste jedine, lide kteri v kldr vladnou nechteji aby dopadli jako jini vladci, pokud nebudou ohrozeni, sami nikoho ohrozovat nebudou, protoze to neni v jejich zajmu. ale cim vic se na ne bude delat bububu, tim vic oni budou hrdi a budou delat taky bububu. jejich hrdost a to aby se nenechali pokorit je pro ne to nejdulezitejsi.